24 Ianuarie reprezintă una dintre sărbătorile de suflet pentru românii de pretutindeni, un moment marcant al existenței noastre naționale. Mica Unire, așa cum mai este cunoscută, a avut loc la data de 24 Ianuarie 1859 și a constat în unirea Țării Românești cu Moldova, evenimentul fiind strâns legat de alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în cele două principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
Acest moment a fost rezultatul unor activități menite să întărească apropierea economică și culturală între cele două principate, având ca punct de plecare uniunea vamală din 1848, în timpul domnitorilor Mihai Sturza și Gheorghe Bibescu. Rezultatul Adunării Ad-hoc din 1857 a influențat la Convenția de la Paris din 1858, decizia Marilor Puteri de acceptare a unei uniuni formale, cu instituții comune dar guverne diferite.
Eforturile românilor au fost încununate cu succes o data cu alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei și Țării Românești dar procesul de unificare a fost definitivat abia în 1862 când s-a reușit unificarea Guvernului și Parlamentului.
Încă de la începutul domniei sale Alexandru Ioan Cuza a impus tuturor puterilor respectarea autonomiei noului stat, luând măsuri pentru interzicerea prezenței militare otomane și stabilirea de reguli stricte privind trecerea frontierei și tranzitul cetațenilor străini.
Datorită noilor legi impuse și autorității sale, în anul 1866 Cuza este obligat să abdice de coaliția partidelor din acea perioadă, cunoscută sub numele de Monstruasa Coaliție.
Consolidarea unirii s-a încheiat abia după înlăturarea lui Cuza, odată cu înscăunarea principelui Carol de Hohenzollern – Sigmaringen și adoptarea unei constituții prin care noul stat se numea România.
Momentul istoric evocat constituie preludiul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, finalizarea eforturilor de veacuri a românilor de a trăi împreună într-un singur stat.
Cu toate că anul acesta sărbătorirea zilei de 24 Ianuarie este umbrită de protestele generate de nemulțumirile populației cu privire la nivelul de trai, manifestările comemorative vor avea loc în toată țara ca semn al respectului pentru Mica Unire și al recunoștinței față de personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Cine conducea monstruoasa coaliție??..nimeni altul decât brătianu!!..cel mai mare bandit care l-a avut valahia! Da ,da..valahia nu țara românească!!…nenorocitul de iorga a modificat crunt istoria țării!..pentru ca așa a vrut mușchii lui…asa s-a exprimat într-o conferință de presă…citiți adevarata istorie a unirii din 1859!!…
Comments are closed.