Stresul – factor nociv pentru sanatatea noastra

11
2.248 vizualizari
views

Traim intr-o lume in care problemele cotidiene (lipsa locurilor de munca, sanatatea precara, conflictele, problemele de factura economica, linistea care lipseste in cadrul familiei) ne afecteaza emotional mai mult decat credem. Si atunci devenim stresati.
Am auzit mereu expresii gen ” sunt atat de stresat”, „m-am stresat din cauza..”, ”nu mai rezist din cauza stresului”. Aparent, par clisee, dar sunt niste adevaruri exprimate de oameni care trec prin diferite stari emotionale cauzate de stres.
Si atunci ne-am propus sa tragem niste semnale de alarma in aceasta problema, desi este un subiect atat de complex.
Stresul a fost denumit „boala secolului XXI” pentru ca din ce in ce mai multe persoane au devenit adevarate victime ale stresului, pentru ca s-au confruntat la un moment dat cu aceasta problema. Mai mult decat atat, sanatatea le-a fost afectata in mod iremediabil.
Stresul este definit ca un sindrom de adaptare pe care individul il realizeaza in urma agresiunilor mediului, este un ansamblu ce cuprinde incordare, tensiune, constrangere, solicitare, tensiune.

Cati dintre noi cunoastem cauzele si efectele acestei boli?

Sursele stresului difera de la o persoana la alta, efectele acestuia variaza si ele in functie de persoana.
Noi ne-am informat si am cerut parerea doctorului Ioan Coconete, medic primar la Policlinica Codlea. Iata ce am aflat:
Domnule doctor,cum definiti stresul?
“- Stresul reprezinta o afectiune neuro psihica determinat de agenti externi negativi asupra sistemului neuro- vegetativ. Aici vorbim de factorul agresiv si de factorul agresat”
Ce fel de persoane sunt predispuse la stres?
“ –
La nivel individual, depinde de constitutia fizica si psihica a fiecaruia.
Persoanele introvertite, melancolice, labil emotionale sunt mult mai expuse la agresiunea stresului. Sistemul lor neuro- vegetativ e mult mai latent si atunci sunt predispusi tulburarilor determinate de stres.
In nici un caz, stresul nu poate afecta un om cu un aluat psihic si fizic ce nu isi raporteaza stimulii negativi asupra lui. Acea persoana nu va fi expusa stresului.”
Care sunt principalele simptome fizice ale stresului?
– Simptomele fizice constau in: palpitatii, ameteli, probleme digestive,  pierderea apetitului culinar sau accentuarea lui, insomnii, dificultati de respiratie, stare accentuata de oboseala, infectii frecvente, balbaiala, reducerea apetitului sexual.”
Ne putem imbolnavi din cauza stresului ?
“ –
Factorii agresivi sunt responsabili pentru agravarea anumitor stari precum alergiile, astmul ,migrene, eczemele. De asemenea, contribuie la marirea presiunii arteriale si favorizeaza aparitia afectiunilor cardio – vasculare.”
Este foarte important sa luam masuri impotriva stresului, iar domnul doctor ne-a dat cateva sfaturi utile in acest sens: una dintre cele mai eficiente arme este sportul.
Miscarea fizica va induce o stare generala de bine si va intari sistemul imunitar.
Este bine sa va deconectati de trecut, atunci cand sunt amintiri dureroase ce pot provoca un soc emotional.
Incercati sa va acordati suficient timp pentru odihna, timp in care sa va faceti planuri pentru o cina, o iesire in oras, orice va binedispune.
Si alimentatia are unrol important pentru reducerea stresului. Printre alimentele care reduc stresul se numara semintele de floarea soarelui, sursa de potasiu, zinc si vitamina B.
Varza este buna pentru combaterea stresului. La fel de bune sunt usuroiul, avocado, ovazul, polenul. Printre alimentele care accentueaza stresul se numara alimentele grase, cum ar fi produsele si alimentele prajite.
Conteaza foarte mult si psihoterapia in grup care, desi nu se prea practica in tara noastra, este benefica pentru combaterea stresului.
Iata ca trebuie avuta o grija deosebita in viata individuala pentru a evita orice factor nociv care poate duce la stres.
Stresul este inamicul tuturor, afecteaza pe oricine si efectele acestei boli sunt de luat in seama.
Ca sa concluzionam,vorbim de o boala care ne paste pe toti, bogati sau saraci,care poate evolua, care ne ataca mintea si pune stapanire pe emotiile noastre.
Mai mult decat atat, deterioreaza calitatea vietii si afecteaza stare generala (fizica si emotionala ) umana. Putem evita factorii stresanti avand o constitutie foarte bine calculata, printr-un echilibru al vietii bine oranduit, printr-o munca fizica si intelectuala a fiecaruia dintre noi.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

11 COMENTARII

  1. Ce bine ar fi daca toti ne-am pricepe la toate … Intr-adevar tema „Stres” este foarte vasta incat nu poate fi descrisa intr-un articol. Totusi incercarea a fost buna si pentru faptul ca a fost completata cu raspunsurile Dlui. Dr. Coconete. Dar sa spui ca mancand seminte de floarea soarelui , ameliorezi stresul, iar mancand gras il provoci … este cam scos din burta! Laic si fara bazade practica-medicala! As vrea sa gasesc si eu lectura medicala (repet Medicala) unde scrie asta …
    🙂 m-am amuzat copios 🙂
    E ca basmul cu: mananca morcov … are vitamina A (inevitabil o are!) dar daca pentru asta vezi apoi mai bine? sau te bronzezi mai repede datorita carotinei?

    • Salut Horatiu,

      intrebarea este daca scapi de stres mancand seminte sau le mananci din cauza stresului. Eu imi rod unghiile in loc de seminte.
      In alta ordine de idei m-am intalnit zilele trecute cu un milionar neamt (prin mostenire milionar) si nu era stresat decat ca are un cal de rasa bolnav, nicidecum ca nu poate plati gazul. Nu l-am vazut mancand seminte, asa ca e o enigma cum a scapat de stres.
      In schimb mananca gras, dar face sport si nu e gras. Se vede ca nu a citit articolul altfel ar fi fost stresat sa constate ca nu e stresat cu toate ca ar fi trebuit sa fie.
      Cu stima,
      Dorin

  2. Mi se pare un articol foarte reusit. Alimentatia are un rol important in viata de zi cu zi si desigur in mod indirect influenteaza si nivelul stresului. Mincind multe grasimi si avind o alimentatie necorespunzatoare poate duce la ingrasare care afecteaza toate sistemele in organismul uman. Chiar daca faci sport zilnic te poti ingrasa daca alimentatia este nepotrivita. De fapt totodata stresul are si puterea de a ingrasa. In intreaga lume s-au facut multe studii medicale privitoare la stres, iar implicatiile pot fi imense. Bazat pe invatamintele Estului Indepartat, cu cit ai mai multa avere cu atit ai mai multe griji. In societatea de astazi, avind multa avere sau fiind un om de rind, nu cred ca te ajuta sau te dezavantajeaza. Mai important mi se pare felul de gindire, de a privi lucrurile, felul cum abordezi problemele de zi cu zi si cum le rezolvi. In final cred ca totul depinde de noi insine si doar noi avem puterea de a diminua stresul. Eu maninc seminte cind trebuie sa conduc pentru multe ore si chiar ma ajuta, desi nu cred ca au cofeina :). Si sunt sigur ca Domnul Doctor Coconete nu a sugerat ca mincind varza uiti de probleme :). Deci intregul articol este informativ si sugestiv dupa parerea mea. Multumim tuturor vare au participat la realizarea si postarea acestui articol si o zi buna tuturor locuitorilor Municipiului Codlea 🙂

    • Servus Felix, alimentatia echilibrata, si sportul, este unul din factori care ne pastreaza sanatosi. Oameni moderni, insa, incearca sa slabeasca sau sa ingrase, cauta explicatia unei boli in hranire, inloc sa se hraneasca sanatos ca sa nu se imbolnaveasca. Bineinteles ca pt anumite boli sunt alimente care favorizeaza geneza. La stres tensiunea o ia razna, bineinteles ca usturoiul (de exemplu) coboara tensiunea, dar asa combati simptomele ci nu bola. Stresul este o boala psihica, cu influente asupra sistemului neurovegetativ din corp, supraponderenta, tensiune ridicata, migrenele, oboseala, impotenta, tuluburarile congnitive, etc sunt simptome. In cazul stresului trebuie „combatuta” cauza si tratat psihicul, alimentatia echilibrata fiind ceva normal, ca esti bolnav sau nu… NU EXISTA alimente care reduc stresul !!! Asa cum spune Domul Saramet in comentariul de mai sus, uni isi rod unghile, alti mananca seminte, ma indoiesc ca materia cornoasa si cheratalina din unghie are de a face cu „hranirea” stresului 🙂

      • exista totusi un aliment care reduce stresul: berea!!!! Ia bagati voi vreo 20-30 de beri, sa vedeti cum dispare, ca prin minune!!! :)))))))))
        Asta a fost sa va scap de stres :)))))

      • Servus Educatie,
        Sunt de acord cu primul tau aliniat si cu definitia stresului. In rest sincer nu cunosc nici o persoana „moderna” care sa vrea sa se ingrase si nu stiu daca ai inteles articolul si comentariul meu. Articolul nu a facut o afirmatie ca EXISTA alimente care combat stresul, ci doar sugereaza ca in combinatie cu alti factori poate ajuta la reducerea stresului. Rosul unghiilor este o reactie a unor persoane cind se afla in mediu tensionat. Mincatul semintelor este pur si simplu alimentatie. Totodata a face afirmatii puternice ca NU EXISTA alimente care reduc stresul da dovada simpla ca inca unele persoane mai trebuie sa se informeze. De exemplu dupa multe studii medicale s-a ajuns la concluzia ca fiind demoralizat poate fi datorita unui inbalans chimic. La acestea se poate adauga ca alimentele sunt procesate de organism si transformate in produse chimice sau organice care sunt in final folosite de corpul omului in hranirea sistemului muscular, materiei cenusie, etc.
        Sincer eu doar am vrut sa imi exprim parerea buna despre articol fara a fi critic. Intr-adevar, fiecare comentariu sau articol poate fi criticat si se pot gasi greseli de ortografie sau exprimare. Dar nu cred ca asta este menirea articolelor sau a comentariilor sa ne aratam cit de educati suntem si cite facultati avem.
        Articolul este simplu si la subiect si cred ca este si educativ.
        Va doresc tuturor o zi buna si lipsita de stres :), si bineinteles un sfirsit de saptamina cit mai placut 🙂

  3. Sensei Felix, dragule, n-am vrut sa te atac (mai ales pe tine). Repet: o alimetatie bine echilibrata, amilioreaza bolile, si in unele cazuri combate simptomele (ceaiul de tei la stres de exemplu) dar nu vindeca stresul (fiind boala psihica)!!! Cat de ceea ce scrie medicina naturista sunt studii (irelevante) cu scop lobby-ist ( noua moda de „hai sa ne intoarcem la natura” este cate o data chiar periculosa pt ca incearca sa contrazica medicina de scoala … sunt multi bolnavi care in loc sa faca chemoterapie s-au imbuibat cu usturoi sau mai stiu eu ce ierburi si au murit)(hai sa zicem asa: cine nu stie sa faca muzica se face critic de muzica, cine nu poate studia medicina, se face medic naturist) :-). Ce mai tura-vura… eu am vrut doar sa doau explicatii referitor la articol, (ma deranjeaza cand documentatia este gresita sau … egal… fiecare sa se trateze cum are chef si cum ii spine medicul. Cat despre cunostiintele mele in materie farmaceutica, hranire, medicinala (nu vreau sa comentez … nici sa ma dau rotund … dar jobul este de asa natura incat … na hai sa-i spun asa: nu stiu totul dar am idee cu ce se mananca!)
    O zii buna sensei Felix
    Horatiu
    PS. Iar cine nu suporta critica, sa nu mai scrie. Daca vrea sa se joace de-a redactorul, atunci sa o faca cu toate consecventele 🙂 (nu ma refer la comentatori, de multe ori laici si subiectivi … ca si mine de altfel). Daca insa, scriu un editorial, sau o columna sau un articol de specialitate, ma documentez si ma asigur ca informatia are valoare reala, daca ma inspir din alte articole atunci scriu si de unde m-am documentat, ca cel care citeste, daca nu crede sau nu este de acord sa poata controla si chiar contrazice cu argumente documentate … cine nu face asa atunci ia in calcul si comentariile negative si criticile celor ca mine. Cam asa functioneaza presa … si nici nu vreau sa intru in amanunte ca-ti scriu pagini intregi (si nu din auzite) 🙂

    • Poate pina la urma eu am fost cel care nu a inteles totul :). Nu m-am atacat desi citind ce am scris, cam asa reiese. Cred ca ce am vrut sa spun, este ca „SINGURUL LUCRU DE CARE PUTEM FI SIGURI ESTE CA NU PUTEM FI SIGURI DE NIMIC” :). Si abia acum inteleg ce inseamna Educatie=Horatiu, asta ca sa vezi cit de incet sunt :). Ma asteptam la ceva ca Educatie+Horatiu=LOVE :).
      Oricum sunt de acord cu tine si multumesc pentru explicatie. O zi buna Horatiu si multa bafta.

Comments are closed.