Roxana Mînzatu: ”Este indecent, lipsit de profesionalism, ca guvernul Orban să își asume electoral absorbția lui 2020”

0
1.735 vizualizari
views
Într-o postare publicată în urmă cu puțin timp, fostul ministru al Fondurilor Europene din guvernarea PSD, Roxana Mînzatu, îi bate obrazul lui Orban și cabinetului acestuia în privința asumării atragerii de fonduri europene cu scop electoral.
Este indecent, lipsit de profesionalism, ca guvernul Orban să își asume cu atâta patos electoral absorbția lui 2020  pe fonduri europene când aproape fiecare euro și fiecare cent provine din proiecte și șantiere preluate de la guvernarea PSD și niciun ban din proiecte lansate în anul guvernării liberale, care se împlinește, iată, în 4 noiembrie.”
 
Ce a adus diferit PNL față de ce a recepționat de la PSD? Foarte puțin. Mai nimic.
 
”Nu vedem PNL să se laude cu absorbție din miliardul de euro promis companiilor afectate de Covid. Sau din digitalizarea educației, pe care a pierdut luni de zile și chiar a blocat contracte de finanțare semnate din 2019. Căci, până la urmă, acelea sunt programele care le aparțin, acolo ar fi măsura performanței PNL, în absorbția generată de programele gândite (bine, prost, nu mai comentez), lansate (devreme, târziu, deloc, nu mai zic nimic) chiar de domniile lor.
Poate doamnele și domnii de la PNL ne vor spune că e normal să dureze. Că trec ani de la prima idee a unui program de finanțare și până la data rambursării banilor de la C.E. Păi, dacă vor găsi scuza că asta e, durează, să știm că această explicație e valabilă pentru oricare alt guvern. Mi-ar confirma doar că absorbția nu ar trebui să fie temă politizată.
Absorbția, adică rambursarea de către C.E. a sumelor cerute de Guvernul unui stat membru, se întâmplă ABIA DUPĂ ce avem ghiduri elaborate, proiecte scrise, depuse, evaluate, contracte de finanțare semnate, șantiere pornite, facturi generate de beneficiari, plata acestor facturi de către guvern.
Realitatea rămâne aceasta:
În ianuarie 2017, guvernul Grindeanu a preluat România de la guvernarea tehnocrată/Cioloș cu 238 contracte de finanțare semnate/în derulare, însumând 1,3 miliarde euro (5% din alocare).
Doi ani și 10 luni mai târziu, guvernul PSD lăsa România cu 7189 de contracte de finanțare în valoare de 21,1 miliarde de euro dar și 10 miliarde de euro deja absorbiți.
În final, vorbind despre sumele intrate în 2020 de la Bruxelles, este important și corect să spunem oamenilor despre cei ”15% extra”, bani dați de Comisia Europeană. Datorită flexibilității impuse de Coronacriză, Comisia rambursează statelor membre 100% din sumele cerute, în loc de 85% cum era regula până anul acesta. Iată un plus de 15% la sumele ”absorbite”, deloc neglijabil, care nu e meritul vreunei guvernări ca să poată deveni laudă.”
România, locul 23 în clasamentul absorbției în UE:
Raportul meu de activitate ca ministru al fondurilor europene între 10 iunie 2019 și 4 noiembrie 2019:
Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic