Personalitatea ta – oglinda pentru cei din jur

0
2.350 vizualizari
views

Daca m-ati intreba ce rol are personalitatea unui individ in relatiile interumane, v-as raspunde ca este cheia pentru a interactiona cu cei din jur.

In realitatea cotidiana, pur si simplu tindem sa ii etichetam pe ceilalti in functie de  tipul de individ pe care il vedem si  avem in fata: sociabil si prietenos, linistit si timid, agresiv sau impulsiv, activ si ocupat.

Lista poate continua intrucat personalitatea umana este un concept extrem de complex.

Cum definim acest concept?

Conform Lilianei Rotaru, psiholog la un cabinet individual din orasul nostru:

“ Putem spune ca personalitatea umana este un ansamblu de tendinte, de insusiri, functii si stari psihice de care dispunem la un moment dat, totalitatea elementelor care tin de temperament, comportament, aptitudini, creativitate si care relationeaza si sunt integrate intre ele. In realitate nu exista tipuri pure de personalitate, ci amestecuri in proportii diferite”.

Relatiile interpersonale au reprezentat mereu mediul optim de dezvoltare a personalitatii oricarei persoane umane. Nu putem sa ne dezvoltam ca oameni in afara relatiilor cu alti semeni de ai nostri. Iar felul nostru  de a fi isi pune amprenta asupra reactiilor si temperamentului celorlalti.

Trasaturile de personalitate sunt piese de puzzle dintr-o oglinda la care se uita restul lumii si o poate admira sau ignora.

Intreaga lume launtrica a unei persoane se manifesta in relatii, un individ reusind sa se dezvaluie mai complet atunci cand socializeaza si traieste alaturi de ceilalti decat in singuratate.

Este bine de stiut ca anumite tipuri de personalitate pot influenta starea de sanatate fizica, intre psihic si fizic existand o stransa dependenta:

“Nu putem avea o dispozitie sufleteasca buna atunci cand suntem bolnavi, dupa cum nu putem fi in cea mai buna forma fizica daca avem o stare psihica proasta data de un conflict sau o situatie stresanta. Persoanele colerice, dar si cele introvertite sau anxioase au un risc mai mare de a se imbolnavi de inima.” afirma psihologul Liliana Rotaru.

Este un lucru binecunoscut ca stilul nesanatos de viata ne face vulnerabili, dar si bagajul nostru genetic influenteaza predispozitia la boli.

La toate acestea de adauga si un factor de risc care de multe ori nu este constientizat: felul nostru de a fi.

Iata ca trăsăturile de personalitate au un impact important asupra sănătăţii noastre, uneori negativ, alteori pozitiv. Vorbim aici  despre modul în care interacţionăm cu cei din jur, în care abordăm problemele şi, cel mai important, despre modul în care „procesăm” emoţiile.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic