Centralele termice de apartament trebuiesc schimbate?

0
1.284 vizualizari
views

Foarte mulți cititori ne întreabă dacă vor fi obligați să își înlocuiască centralele de apartament, cele mai vechi de 7 ani, cu unele noi sau dacă la achiziționarea unei centrale noi trebuie să se supună directivelor europene și ce spun acestea?

Vă prezentăm mai jos un material realizat cu sprijinul Ariston Thermo România


Am scris în ultimul an atât despre trecerea la centralele termice în condensare cât şi despre etichetele energetice, încercând să (ne) lămurim pe cât posibil ce înseamnă şi cum ne vor afecta toate aceste noutăţi.
Se observă că nu au loc mutaţii grave în piaţă şi, cu excepţia unei părţi a presei care prezice doar catastrofe dacă ne debranşăm de la sistemul centralizat, nu există nici o urmă de informaţie validă care să indice că vom avea de suferit de pe urma noilor directive.
Eticheta energetică: de la 29 septembrie trebuie să existe pe toate sistemele pentru încălzire și apă caldă
Centralele termice in condensare – singura optiune din septembrie 2015

AIUREA!
Concret: preocuparea UE pentru reducerea consumului de resurse primare s-a materializat în directivele ErP (Energy Related Products), care prevede că începând cu 29 septembrie să nu se mai comercializeze aparate pentru încălzire şi pentru prepararea apei calde precum centrale termice pe gaz cu o putere de până la 70 KW, boilere, dispozitive de micro-cogenerare, cazane de apă caldă şi pompe de căldură, care nu ating un anume randament în folosire energiei primare.
Toate dispozitivele de mai sus sunt prinse în Directivă, însă în cazul pieţei de centrale termice impactul este cel mai puternic, pentru că acestea sunt cele mai utilizate.
Singura tehnologie care permite, deocamdată, obţinerea de randamente ridicate şi consumuri mai mici este cea în condensare, care permite recuperarea unei părţi din căldură pierdută prin evacuarea gazelor arse.

De la 29 septembrie 2015 nu se vor mai produce şi nici importa centrale are nu includ sistemul în condensare, dar centralele existente deja în magazine sau în depozite se pot vinde şi instala fără nici o grijă, până la epuizarea stocurilor. Mai mult, deţinătorii / utilizatorii de centrale tehnice nu sunt afectaţi în nici un fel: nu trebuie să schimbe centrala existentă cu una în condensare, decât dacă, realmente, centrala veche trebuie înlocuită pentru că s-a stricat şi nu mai găsesc una obişnuită pe piaţă!
În plus, tot de la 29 septembrie, centralele în condensare, dar şi celelelte sisteme vor purta obligatoriu eticheta energetică (similară cu cea de pe frigidere şi maşini de spălat), care va indică cât de eficient este un sistem.

Deşi nu suntem direct şi imediat afectaţi, poate că ar trebui să reţinem şi aceste date, care ne pot afecta pe termen lung, pe noi şi copiii noştri:
• Potrivit unui studiu efectuat de IEA – International Energy Agency, sistemele de încălzire şi cele pentru prepararea apei calde menajere reprezintă aproximativ 30% din consumul total de energie la nivel european, iar 85% din aceasta revine sectorului rezidenţial.
• De asemenea, proiectarea ecologică a produselor şi promovarea tehnologiilor cu eficienţă ridicată, va determina, până în 2020, o economie anuală totală echivalentă cu 56 de milioane de tone de petrol, ceea ce este ca şi cum toate sistemele de incălzire şi de preparare a apei calde menajere ale două ţări la fel de mari ca Italia n-ar mai funcţiona. Rezultă reduceri a emisiilor egală cu 130 milioane de tone de dioxid de carbon, noxe pe care le-ar putea absorbi o pădure la fel de mare precum toată zona Central – Nordică a Italiei.
Că să recapitulăm
• Trebuie să trecem la centrale în condensare? DA, pe măsură ce centralele convenţionale se vor epuiza de pe rafturi.
• Trebuie să înlocuim centrala în apartament existent cu una în condensare? NU, dacă aceasta funcţionează în parametri normali.
• Condensarea aduce economii suplimentare? DA, dar dacă suprafaţă apartementului dvs este mică, şi economia suplimentară va fi mică.
• Este posibil să plătim taxe suplimentare pentru tehnologiile mai vechi? DA, dacă statul român hotărăşte asta. Din cunostinţele noastre, UE nu a instituit nici un fel de taxe în acest sens.
clas-premium-ariston

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic