Campania „Salvaţi pădurile virgine” – Semneaza și tu petiția !

63
69.656 vizualizari
views

WWF România lansează, alături de ambasadorii şi susţinătorii organizaţiei, campania „Salvaţi pădurile virgine”, cu scopul de a pune sub protecţie cele 250.000 de hectare de păduri virgine din ţara noastră, printre ultimele din Europa. Peste 80% dintre pădurile virgine din România nu au, în prezent, nicio formă de protecţie şi sunt în pericolul de a fi distruse în mod legal.

„Deși salvarea pădurilor şi conservarea biodiversităţii din ţara noastră reprezintă o misiune importantă, putem afirma că prioritatea 0 a acestei misiuni o constituie pădurile virgine. Această parte a naturii nu va putea fi reconstruită niciodată şi, odată pierdută, rămâne pierdută pentru totdeauna. Având în vedere că suntem printre ultimii europeni care ne mândrim cu o asemenea comoară, este obligaţia noastră morală de a păstra aceste ţinuturi intacte şi de a lăsa o bucăţică de sălbăticie şi copiilor noştri”, a declarat Magor Csibi, Director WWF România.

Europa şi-a distrus pădurile virgine. Noi încă mai avem.
Motivele principale pentru care padurile virgine au supravieţuit în trecut sunt inaccesibilitatea lor şi valorea economică scăzută a lemnului provenit din arborii bătrâni. Astăzi, însă, pădurile virgine sunt mai vulnerabile ca niciodată, în faţa presiunilor economico-sociale precum: cererea tot mai mare de lemn pe piaţă, diversificarea formei de proprietate legată de obiectivele economice ale noilor proprietari, dar şi construcţia de noi drumuri, care facilitează accesul spre pădurile până acum ferite de pericol.
Pădurile virgine sunt ultimele zone în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără niciun fel de intervenţie umană. Aceste păduri sunt ecosisteme stabile, în care trăiesc până la 13.000 de specii.
WWF consideră că aceste păduri, care reprezintă 65% din pădurile virgine rămase în Europa (exceptând Rusia), sunt bunuri cu valoare de patrimoniu pentru țara noastră și pentru Europa. Valoarea acestor păduri sub aspect științific, peisager, educativ, ecoprotectiv și al biodiversității, este agreată de toții practicienii, specialiștii și cercetătorii din domeniu și din domeniile înrudite.
Din cauza gospodăririi iraţionale din ultimele decenii, pădurile virgine au dispărut în ţările dezvoltate, iar în ecoregiunea Dunăre-Carpaţi ele constituie mai puţin de 0,3 % din suprafaţa totală. Şi totuşi, în România încă mai avem păduri virgine. Eco-regiunea carpatică încă mai găzduieşte 322 000 hectare de astfel de păduri, dintre care marea majoritatea sunt în România.
Cu toate că ne mândrim cu cea mai întinsă suprafaţă de păduri virgine din regiune, doar 18% au un oarecare statut de protecţie, prin faptul că sunt incluse în arii protejate, şi un procent şi mai mic se bucură de protecţie integrală.
Petiţia WWF pentru salvarea pădurilor virgine
Salvarea pădurilor virgine stă în asigurarea statutului de protecţie integrală. Un statut pe care l-ar primi imediat ce autorităţile ar schimba încadrarea lor, din „păduri de protecție” (în care se poate interveni şi pentru extragerea materialului lemnos) în păduri strict protejate  şi ar accepta să le ofere compensaţii celor care deţin aceste păduri şi care nu le vor mai putea valorifica.
WWF a înaintat o scrisoare Ministerului Mediului şi Pădurilor, prin care solicită „luarea unor măsuri urgente pentru protejarea eficientă a ultimelor păduri virgine ale României, respectiv asigurarea cadrului legislativ pentru protecția lor și asigurarea de fonduri pentru plăţi compensatorii către proprietarii privați de pădure”.
Totodată, WWF lansează o campanie prin care îşi propune să spună povestea pădurilor virgine, pe care cu toţii putem şi avem datoria de a le păstra. WWF a creat, în acest sens, o petiţie care solicită Ministerului Mediului şi Pădurilor, garantul şi reprezentantul mediului în Guvernul României, să ia măsurile necesare pentru protejarea acestor păduri, în cel mai scurt timp. Petiţia poate fi semnată pe site-ul campaniei, www.padurivirgine.ro, care pune la dispoziţie toate informaţiile referitoare la demersul WWF.

„Ne aşteptăm ca iniţiativa noastră să fie susţinută nu numai de oamenii care îşi doresc un viitor sustenabil, dar şi de autorităţi, de care depinde, practic, rezolvarea aceastei probleme. Putem să obţinem o protecţie de 100% pentru pădurile virgine, însă avem nevoie de interesul şi de implicarea tuturor oamenilor la care va ajunge mesajul nostru”, a adăugat Magor Csibi, Director WWF România.

WWF a iniţiat lupta pentru salvarea pădurilor virgine cu sprijinul IKEA și Lafarge, având alături partenerii: Antena 3, Europa FM, Discovery Channel și Totb. Demersul WWF utilizează experiența practică a organizației și studiile Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice. Campania de publicitate este realizată pro-bono de agenţia Headvertising.
Cauza pădurilor virgine este susţinută de ambasadorii WWF: Ada Condeescu, Mihaela Rădulescu, Şerban Copot, Bogdan Dumitrache, Moise Guran, Dani Oţil  şi Alexandru Tomescu.    Pentru mai multe informaţii contactaţi WWF:
Magor Csibi, Director de program, mcsibi@wwfdcp.ro, tel. 0730 098 722
Costel Bucur – Coordonator programe forestiere, cbucur@wwfdcp.ro, tel 0727-227 223
Ioana Beţieanu, Specialist media şi campanii, ibetieanu@wwfdcp.ro, tel. 0730 098 716

Comunicat de presa WWF România.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

63 COMENTARII

 1. protectia si salvarea padurilor si conservarea lor este o datorie morala a noastra pentru protejarea mediului

 2. VA ROG SA SALVATI PADURILE
  NUI LASATI PE JIGODI NENOROCITE FARA INIMA SA DISTRUGA OXIGENUL CA PADURILE ASTA FAC NE DA OXIGEN SA PUTEM SA NE BUCURAM DE VIATA

 3. Tot ce doresc sa spun oamenilor de oriunde, nu numai din Romania, este ca daca vor transforma totul in bani, vor ajungr sa bea, sa respire si sa se hraneasca cu bani. Transformarea padurilor in bani vor desertifica Romania si lumea iar urmasii nostri, daca nu vor muri, vor munci din greu sa refaca ce am distrus noi, adica stramosii lor. Este un mod ciudat de a ne arata asa zisa dragoste pentru copii nostri, oferindu le o masina dar luindu le aerul…….

 4. Salvati padurile salvati omenirea in curind vom fi 7 miliarde trebuie sa ne decidem va urez suces in procesul pe care la-ti intreprins

 5. AR TREBUI O LEGE PT A INTERZICE DEFRISEREA IRATIONALA .SA FIE PT TAIEREA A 100DE ARBORI PLANTATI IN PLUS1000 ,DAR NU O SA VEDEM ASA CEVA

 6. Sunt de acord cu salvarea padurilor dar si pedepsirea drastica a celor ce au faramitat fondul forestier al tarii noastre.

 7. Cred ca ar trebui pusi sa plateasca pentru tot dezastrul pe care l-au facut .Sunt sigura ca au adunat averi .

 8. Salvarea padurilor dar si pedepsirea  celor care distrug fondul forestier al tarii noastre;aceste masuri ar fi trebuit luate inca din anii 90.

 9. LOCUL MEU DE MUNCA ESTE LANGA SOSEAUA COMANESTI – ONESTI. CUM ESTE O CLADIRE CU FERESTRE IMENSE, POT VEDEA CAMIOANELE INCARCATE CU COPACI TINERI, SI SUNT FOARTE MULTE.
  MA DOARE SUFLETUL DE-MI VINE SA STRIG. SUNT TRUNCHIURI TINERE, FARA PUTREGAI, VIN DINSPRE AGAS. CRED CA DOAR SA SCRIU AICI E FOARTE PUTIN, DAR POATE E UN INCEPUT. AS VREA SA SE POATA SCHIMBA CEVA. MA CAM INDOIESC, ATATA VREME CAT BANII SUNT LA PUTERE.
  VA MULTUMESC PENTRU CA ATI AVUT INITIATIVA. SUCCES!

 10. Sustin acest proiect de salvare si ocrotire al padurilor si nu numai.As sustine si un viitor proiect de pedepsire aspra a celor ce au contribuit la distrugerea acestora.

 11. luptati cu incredere ,aveti posibilitatea de a informa si de a arata ce dezastre pot face animalele cu doua picioare in padurile care dispar.

 12. SALVATI PADURILE VIRGINE!! SPER DIN TOATA INIMA SA REUSITI !! AR FI PACAT SA PIERDEM ASA O COMOARA CARE AM MOSTENIT-O SI AR TREBUI SA O LASAM ASA CUM AM PRIMIT-O SI NOI COPIILOR NOSTRI !!

 13. priviti obarsia lotrului si ve/ti vedea dezastrul. Salvati ce mai puteti acum cat mai aveti timp.
  Sustin campania si semnez petitia

 14. ar trebui sa se planteze mai multe paduri nu sa se tae deci sustin campania ” salvati padurile virgine”

 15. ar trebui ca autoritatile statului sa fie mult mai dure
  chiar,, dictatoriale,,in acest sens
  dar ma lasa rece pt ca sunt mana in mana cu cei care distrug si aceasta bruma de frumusete care nea mai ramas
  PACAT
  DAR SI NOI CETATENI ACESTEI TARI NU AVEM CULTURA PRETUIRI ACESTOR COMORI SI SA LUAM ATITUDINE IN ACEST SENS

 16. Doresc din toata inima sa putem salva cu votul nostru
  Da, vreau sa respir un aer curat!
  Da, sustin „salvati padurile virgine”

 17. Lasati padurea sa traiasca, ea ne-a fost casa, masa, mama, tata, de-a lungul timpului. Padurea este mostenirea de pret a copiilor nostrii.

 18. Detin 16.34 ha Padure la cca 5km de Aeroportul Baia-Mare
  Pana Cand Statul nu da subventii pt proprietarii de paduri vor fi probleme cu taierile ilegale in Romania .
  Intr-o economie de piata profitul este un indicator important .
  Dupa cele 16 ha pe care le detin platesc taxe :
  – pt paza
  – impozit
  Cand Profitul este 0 iar taxele trebuiesc platite cine este de vina ?
  Si eu sustin campania Salvati Padurile Virgine !!
  Drept dovada nu am taiat din Padurea pe care o detin din anul 2008 niciun lemn !!

 19. SALVATI PADURILE VIRGINE, VA UREZ SUCCES SI VA STIMEZ PENTRU TOT EFORTUL SI DRAGOSTEA FATA DE NATURA!

 20. Salvati padurile virgine din Romania,sa nu lasam sa se intample ceea ce sa intamplat in Harghita si Covasna.

 21. Ati salvat padurile virgine!
  Multumim tuturor celor care au semnat aceasta petitie si cu ajutorul carora am reusit sa tragem un semnal de alarma pentru a salva padurile noastre. Pe 20 decembrie, Ministerul Mediului si Padurilor s-a obligat in fata WWF sa salveze padurile virgine din Romania. Va Multumesc in numele echipei Codlea Info ! Cu stima, Robert Cadar

 22. Sunt de acord cu aceasta campanie si sper ca impreuna vom putea salva vom salva ce a mai ramas!

 23. Semnez si eu petitia pentru campania „Salvaţi pădurile virgine”. Sper ca noi romanii sa reusim sa salvam toata Romania. In afara de padurile virgine, mai avem de salvat Delta Dunarii, Rosia Montana, spitalele, scolile etc.

 24. sos.Poate aude cineva si vine si la noi in bucovina sa filmeze ceea ce se numeste fabrica de tocat mii de hectare de padurii din zona noastra.mai precis in radauti jud.suceava la blestemata aia de fabrica EGEER,CARE NU INCETEAZA DE A NE TOCA TOATE PADURILE DIN ZONA,sa veniti sa filmati cum trec zeci de camioane de lemne si nu ia nimeni nicim o masura.VA MULTUMIM!

 25. Am aflat despre aceasta camapanie azi, in Formula As, si sunt fericita ca ati reusit in prima etapa.Felicitari,imi dati speranta ca exista totusi un curent care are forta de a spune Nu!distrugerii metodice si poate planificate a acestei tari.Imi dati speranta ca lupul si ursu si rasul nu vor disparea ca in tarile ” civilizate”.Nu imi pot imagina cum e sa ai o padure virgina sau nu, si sa o dai la joagar pentru o vila si o masina de lux.Sunt alaturi de voi si daca va pot ajuta, contactati-ma.Succes mai departe!

Comments are closed.