Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali este celebrată în întreaga lume la 12 mai, dată ce marchează şi ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a pus bazele moderne ale asistenţei medicale.
Anul 2021 este declarat Anul Internațional al Asistentelor Medicali și Îngrijitorilor, cu deviza : “Asistenții medicali – o voce pentru a conduce o viziune pentru asistența medicală viitoare”.
Asistenţii medicali joacă un rol cheie în toate instituţiile medicale, fiind responsabili pentru bunăstarea, siguranţa examinarea și tratarea pacienţilor. Ei sunt cei care în fiecare zi dau dovadă de competență și demnitate profesională, în special, în această perioadă de pandemie în care au demonstrat curaj, răbdare, putere și suflet mare, conștientizând riscurile acestei profesii, provocările dar și succesele echipei.
Pentru ca toate țările să atingă Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 3 privind sănătatea și bunăstarea, OMS estimează că lumea va avea nevoie de încă 9 milioane de asistente și moașe până în anul 2030. Obținerea sănătății pentru toți va depinde de existența unui număr suficient de asistente și moașe bine pregătite și educate, reglementate și bine sprijinite, care primesc remunerație și recunoaștere proporțională cu serviciile și calitatea îngrijirii pe care le oferă.
La nivel global, spune ONU, 70% din forța de muncă din domeniul sănătății și socială sunt femei, comparativ cu 41% în toate sectoarele de angajare.