Pe urmele istoriei – Restaurarea Casei de Cultură Codlea

0
1.143 vizualizari
views

Am parcurs zilele acestea alături de restauratorii Casei Municipale de Cultură Codlea unele dintre cele mai frumoase momente care s-au derulat de-a lungul istoriei edificiului prin simpla descoperire a unor elemente ce amintesc de vremuri demult apuse cu fiecare strat de tencuială.

Dar mai întâi am dori să spunem cititorilor că munca de restaurator nu este una ușoară. Readucerea la lumină a frumuseții unei clădiri istorice în care trebuiesc păstrate toate elementele decorative și refacerea acestora în detaliu este o muncă de sisif. Pusă cap la cap lungimea țevii care susține schela din interior este de aproximativ 1000m.

Știați că tavanul sălii Casei de Cultură este dublu, având o perdea de aer prin care sunetul se propagă uniform prin gurile de aerisire până în spatele sălii? Deasupra, pentru o bună izolație fonică, tavanul era căptușit cu rapiță și tencuit, așa cum se construia în urmă cu 100 ani, iar motivele geometrice erau realizate din ipsos tratat. Se folosea foarte mult huma și culoarea brun-roșcat și crem, nuanțe specifice sașilor.  Din aceste culori au fost luate mostre pentru descoperirea substanțelor din care s-au făcut culorile.  Toată structura și elementele decorative  – ornamente, vor fi resturate.

Demisolul este de asemenea bine structurat. Grinzile acestuia din tavan sau podeaua de la parter, sunt un sistem de placă din lemn cu trestie printre care s-a turnat un liant pentru rezistență la vibrații.

Casa de Cultură va fi dotată cu sistem de recirculare aer, centrale de încălzire, sistem de iluminat, reflectoare, proiectoare.  Reamintim cititorilor noștri că restaurarea Casei de Cultură face parte dintr-un amplu proiect de restaurare a monumentelor istorice, proiect finanțat din fonduri europene, în care sunt incluse clădirea vechii primării și biblioteca.

DSC_0256 (Copy) DSC_0258 (Copy) DSC_0265 (Copy)

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic