Un eveniment unic- Zilele Hălchiului- Târgul de toamnă- Ediţia a XIV-a

1
3.664 vizualizari
views

În perioada 22-23 septembrie a avut loc la Hălchiu ultimul eveniment din seria celor 15 care au făcut parte din calendarul proiectului de promovare turistică „Legendele Ţării Bârsei. Promovarea potenţialului turistic al Ţării Bârsei”, finanţat prin Programul Operaţional Regional.  Locaţia aleasă pentru acest spectacol a fost Parcul comunei. Localnicii şi turiştii au fost invitaţi să participe la demonstraţii meşteşugăreşti de modelat în lut şi pictură pe lemn, având ocazia să deprindă tainele acestor meşteşuguri specifice Ţării Bârsei de la artişti-meşteşugari din zonă.

Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul Zilelor Hălchiului- Târgul de toamnă- Editia a XIV-a.

Demonstraţiile culinare ale unor foarte buni bucatari si brutari din zonă au adus în mijlocul turiştilor şi al localnicilor reţete autentice din Hălchiu. Astfel, participanţii au putut găti şi degusta gulaş dar şi kurtos kalacs.

În prima zi au urcat pe scenă Fanfara din Hălchiu, ansamblul „Floare de castan” Hălchiu şi soliştii Vlad Postolea şi Gabi Rusu.

O trupă de actori profesionişti au pus în scenă legenda locală „Fondarea Hălchiului”, publicată în albumul „Legendele Ţării Bârsei”, realizat în cadrul proiectului.

Din comunicatul de presă al Agenţiei Metropolitane Braşov am reţinut că „până în acest moment evenimentul „Legendele Ţării Bârsei”s-a derulat în localităţile: Sânpetru, Bod, Predeal, Crizbav, Codlea, Săcele, Braşov, Prejmer, Tărlungeni, Râşnov, Vulcan, Ghimbav, Hărman şi Cristian. Seria de evenimente cultural artistice, denumite “Legendele Ţării Bârsei” a fost organizată pe baza unui concept unitar în cele 14 localităţi din Zona Metropolitană . Peste 6.000 de persoane, turişti şi localnici, au participat la evenimentele din Ţara Bârsei.  Conceptul evenimentului a fost definit astfel încât să contribuie la promovarea specificului regiunii Ţara Bârsei, stimulând interesul vizitatorilor/participanţilor pentru descoperirea valorilor istorice, culturale şi naturale ale Ţării Bârsei.”

Odată implementat acest proiect, se doreşte ca produsul turistic Ţara Bârsei să devină un brand pentru Regiunea Centru.

Evenimentul a fost prezentat impecabil de directorul Casei de Cultură Făgăraş, domnul Mihai Giuriţan, a cărui prezenţă a marcat evenimentul pe toată desfăşurarea acestuia.

Prezenţi ca şi gazde primitoare, domnul primar al Hălchiului- Ioan Garbacea şi domnul viceprimar- Ioan Agapescu au avut grijă ca oaspeţii să fie bine primiţi şi Zilele Hălchiului- Târgul de toamnă – aflat la a XIV-a ediţie să rămână în sufletele celor prezenţi ca o frumoasă manifestare.

O altă prezenţă marcantă la acest eveniment a fost domnul Adrian Văluşescu, director al Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale. Prima seară a Zilelor Hălchiului s-a încheiat La ora 19.00 cu un concert susţinut de Formaţia „Senzual”.

Duminică de la ora 14.00 a avut loc un spectacol folcloric susţinut de Ansambluri folclorice din judeţul Braşov, dintre care aplaudăm superba prestaţie a Ansamblului codlean Măgura Codlei- cu care ne mândrim, Orchestra Plaiuri Transilvane, Grupul de solişti „Ţara Bârsei” şi Claudia Miriţescu. Invitat special în spectacol a fost solistul de muzică populară Ionuţ Fulea.

,,Ai cont pe facebook? Galerie foto completă pe pagina noastră! >CLICK AICI<

Ne bucurăm că echipa noastră a însoţit la Hălchiu pe domnul director al Casei de Cultură Codlea, Buhnici Petrică. Domnia sa a fost invitat la manifestare în calitate de artist plastic. În cadrul proiectului de promovare a Ţării Bârsei domnia sa a participat cu o expoziţie de sculptură şi cu o masă-atelier, unde toţi participanţii doritori au putut modela în lut. Sub îndrumarea domnului Buhnici nenumăraţi copii şi-au exersat abilităţile de a modela lutul şi au încărcat masa-atelier cu lucrările lor ad-hoc concepute.

Un alt artist plastic care a onorat evenimentul a fost doamna  Bianca Ionescu, membră a Asociaţiei Creatorilor de Artă Tradiţională şi Contemporană Braşov. Domnia sa a prezentat o expoziţie de pictură tradiţională pe lemn şi a fost imediat înconjurată de copii dornici să înveţe din tainele picturii pe lemn.

Maestrul bucătar care a bucurat papilele gustative ale tuturor participanţilor la eveniment, autorul gulaşului, Tudor Csaba, a facut nu numai o demonstraţie de gătit ci şi una în care a dezvăluit mici secrete culinare, legate de tehnici de ornare a platourilor de prezentare a ingredientelor folosite pentru prepararea gulaşului. Domnia sa, împreuna cu echipa care l-a însoţit au dat cu amabilitate detalii tuturor despre reţeta tradiţionala de gulaş.

Felicitări tuturor organizatorilor pentru asemenea eveniment! Cu siguranţă vom reveni cu mult drag la Hălchiu, locul în care înca şi astazi se mai scriu legende… (una dintre ele o scrie primarul Hălchiului, omul care conduce destinele localitaţii de 20 ani! – mulţi ani înainte ca primar, domnule Ioan Garbacea!)

Galerie FOTO

Zilele Hălchiului 2012 (VIDEO)

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

1 COMENTARIU

  1. Un eveniment unic- Zilele Halchiului- Targul de toamna- Editia a XIV-a : Regiunea Centru : Brasov Alba Mures Sibiu Covasna Harghita Fagaras Medias : regiuneacentru.ro

    […] tainele acestor meşteşuguri specifice Ţării Bârsei de la artişti-meşteşugari din zonă.citeste toata stirea din codlea-info.roRelated Posts:Printr-un proiect derulat de Agentia Metropolitana, Tara Barsei este promovata ca […]

Comments are closed.