Teutonii Cetăţii Negre, un grup de reconstituire istorică

1
4.234 vizualizari
views

Teutonii Cetății Negre este un grup de reconstituire istorică (istorie experimentală).
S-a înființat în anul 2009 sub îndrumarea lui Ștefan Negruți. În momentul de față grupul este format din 16 membri: 5 fete și 11 băieți, cu vârste cuprinse între 17 și 25 de ani.

Încă din 2010 cu sprijunul conducerii ( Domnul Cutieru Gheorghe și Doamna Merinde Elisabeta), antrenamentele acestora se desfășoară în Sala de Sport a Liceului Teoretic Codlea. În timpul verii aceștia își desfășoară activitatea în zona ‘’ Mărul Dulce ’’ , unde băieții dispun de un antrenament mult mai complex , cu exerciții de încălzire mai ample , exerciții sportive și lupte full-contact. Alături de băieți, fetele exersează dansuri specifice medievale. Recuzita actuală, atât a fetelor cât și a băieților este realizată din fonduri proprii. Din păcate această recuzită este incompletă deoarece necesită fonduri mari, de care tinerii nu dispun. O parte din banii pentru recuzită provin din festivalurile la care aceștia au participat cu mândrie.

Teutonii Cetății Negre nu sunt suficient de cunoscuti de comunitate. Singurul sprijin pe care l-au primit acești tineri a fost cu mult timp în urmă și foarte minuscul, din partea Casei de Cultură Codlea –în anul 2010 , anumite materiale care la ora actuală nu mai sunt folosite și un coif  de la Turnirul Cetăților.

De foarte puțin timp , băieții pot desfășura lupte full-contact acestea necesitând: echipamentul obligatoriu care este format din: gambeson (armură textilă), cămașă de zale sau armură lamelară din piele, protecție mâini- mănuși din piele sau zale și coif. Regulamentul acestor lupte spune că sunt interzise loviturile sub centură iar lupta se termină atunci când primul teuton sau cuman obosește, cedează sau renunță.

În vara anului 2012 Teutonii Cetății Negre au participat la Zilele Sebeșului împreună cu alte Ordine de cavaleri. În cadrul acestui eveniment s-a organizat un concurs de tras cu arcul, primul loc fiind câștigat de colegul lor Andor Barabás.

Interviu cu Ramona Bănceu
Rep: De cât timp faci parte din această trupă?
R.B: De un an jumătate, cu un an după înființare.
Rep: Ce te-a determinat să intri în acest grup?
R.B. : Prietenii care sunt în această lume. Dorința de a aduce această experiență și publicului din Codlea.
Rep: Ce rol ai în acest grup, Ramona ?
R.B.: Împreună cu fetele întruchipăm femeile poporului, având activități specifice: dansăm, gătim și ajutăm băieții la confecționarea recuzitei.

Interviu cu Ștefan Negruți
Rep: De unde acestă idee a numelui Teutonii Cetății Negre ?
Ș.N.: Am făcut parte din Ordinul Cavalerilor Cetății Bârsei și mi-am dorit în mod special să existe așa ceva și în locul meu natal, Codlea.
Rep: Cum vă descurcați cu festivalurile, cu recuzita ? Depindeți de un sprijin material ?
Ș.N.: La ora actuală nu depindem de niciun sprijin material. Tot ce avem acum a fost procurat prin forțele proprii, din banii noștri sau din bani câștigați la festivaluri .
Rep: Ai un plan anume pe care ai dori să îl pui în practică ? O dorintă neîndeplinită momentan?
Ș.N.: Da, vreau să-i invit toți cei interesați de Istoria României să se implice cât mai mult în activitățile noastre. Având în vedere că în județul nostru există atestat istoric cu prezenţa Cavalerilor Teutoni și a Cumanilor, vreau să prezentăm cât mai real această parte a istoriei noastre și vreau ca  împreună cu grupul să promovăm această parte a istoriei, ca tot mai mulți oameni pasionați de Arta Medievală și de Reenactment să participe la activitățile noastre, să îi aducem în orașul nostru pentru cât mai multe evenimente cu temă istorică, punând accent pe arme și pe război. Vreau ca cei implicați, cât și simpli spectatori, să trăiască cu adevărat perioada aceea.

Material realizat de Loredana Cozma – foto-reporter –

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

1 COMENTARIU

  1. […] Citeşte şi ,,Teutonii Cetăţii Negre, grup de reconstituire istorică” […]

Comments are closed.