Roxana Mînzatu: Pentru guvernul Orban asigurarea accesului tuturor la educație este o povară

0
511 vizualizari
views

Pentru guvernul Orban asigurarea accesului tuturor la educație este o povară, scrie deputatul Roxana Mînzatu pe site-ul oficial.

”Astăzi, 10 septembrie 2020, se împlinește un an de când semnam, în calitate de ministru al fondurilor europene, proiecte de digitalizare a educației în valoare de 100 milioane euro. Este vorba despre Biblioteca Virtuală (toate materiile și resursele educaționale adaptate si realizate online) și despre Sistem informatic de management al școlarității, ambele finanțate în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020.”

Am cerut public, în repetate rânduri, ca aceste proiecte să fie prioritizate pe agenda guvernului Orban și, mai mult, să fie accelerate în condițiile pandemiei. Nu a existat vreodată un răspuns constructiv la această solicitare și necesitate.

În schimb, s-a tras de timp și s-au ratat luni de zile când se putea pregăti accesul la educație digitală pentru toți elevii.

În 26 august 2020, la peste 5 luni după sistarea orelor la clasă, cu doar 2 săptămâni înainte de începerea unui nou an școlar, un anunț triumfalist pe site-ul mfe.gov.ro ”Ministerul Fondurilor Europene a lansat în timp record decontarea cheltuielilor școlilor cu tablete” vine și ne spune că rămâne în sarcina primăriilor sau a școlilor să cumpere tablete și să ceară, după 15 octombrie, rambursarea cheltuielilor.

Acest anunț nu rezolvă nimic mai ales pentru că e extrem de tardiv. Dar, mai mult, încearcă să acopere faptul că Guvernul PNL a acționat cu totală incompetență pe subiect, nu a putut asigura dotări nici măcar copiilor celor mai nevoiași și, deși a avut pe masă soluții încă din martie a asistat pasiv cum sute de mii de elevi sunt total rupți de școală cu riscul de a abandona definitiv școala.

Toate promisiunile și discursurile ținute din aprilie 2020 încoace de președintele Iohannis, de premierul Orban, de vicepremierul Turcan, de ministrul Anisie nu au avut acoperire în fapte. Acum, în al treisprezecelea ceas, autoritățile de la București au aruncat ”pisica” răspunderii în curtea primarilor. Între timp, de jumătate de an, accesul egal la educație, prevãzut în Constitutie, a fost efectiv abrogat de guvernarea PNL și a fost transformat într-un privilegiu.

În cele ce urmează prezint desfășurătorul inițiativelor, soluțiilor, măsurilor pe care le-am luat ca deputat, spre a lămuri că, dacă Guvernul voia să acționeze eficient si la timp, începând cu luna martie chiar, putea să o facă. A avut soluții, a avut timp dar nu a avut competența necesară și nu a avut voința politică.

Educația nu a fost niciodată prioritară în acțiunile concrete luate de actuala conducere a României.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic