Românii ar putea accesa mai multe fonduri pentru propriile afaceri

0
1.094 vizualizari
views

În România, anul 2018 este extrem de generos cu granturile pentru antreprenorii debutanți și lansarea de mici afaceri, apreciază deputatul PSD Roxana Mînzatu. Parlamentarul brașovean atrage atenția asupra a două programe adresate celor care vor să înceapă o nouă afacere. 

Primul este binecunoscut, Start Up Nation, care se apropie de lansarea celei de-a doua sesiuni. Prin acesta firmele înființate după 30 ianuarie 2017 pot accesa o finanțare nerambursabilă de maxim 200.000 lei pentru o afacere în mediul rural sau urban.

Un alt program de finanțare, de care românii pot profita doar în 2018, mai exact în perioada curentă, este Romania Start Up Plus.

”Ambele programe de finanțare au aceeași finalitate: mai multe mici afaceri, poate chiar afaceri de familie, demarate, ceea ce este sănătos pentru orice economie. Cred cu toată puterea că România își va întări această componentă, a micilor intreprinderi. Un capitol important din Programul de Guvernare al PSD prevede exact acest lucru. Aceste companii nou create pot deveni și o alternativă în ocupare pentru unii români, o cale pentru valorificarea creativității antreprenorilor români, dar pot deveni și parteneri comerciali viabili pentru intreprinderile mai mari sau chiar companiile multinaționale care își optimizează activitatea lucrând cu furnizori locali. Important e să ne gândim și strategic. Care sunt domeniile în care afacerile pot fi cele mai competitive? Îi încurajez pe antreprenori să țină cont și de cele 10 domenii identificate în Strategia Națională pentru Competitivitate. Vorbim, de exemplu, de sanatate (dotarea cabinetelor si laboratoatelor medicale este un exemplu de mica afacere finanțabilă), bioeconomie, industria auto şi componente, turism, industria lemnului, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor”, explică Roxana Mînzatu.

Prin România Start Up Plus, Ministerul Fondurilor Europene a pus la dispoziție 550 de milioane de euro provenind din POCU (Programul Operațional Capital Uman) pentru dezvoltarea antreprenoriatului în mediul urban. Zona București Ilfov este exceptată de la această finanțare. Concret, Ministerul a anunțat, la finalul anului 2017, că 195 organizații au fost selectate pentru a oferi, în cadrul unor proiecte, instruire, consiliere și finanțare pentru pornirea propriei afaceri.

Cei care vor să înceapă o afacere trebuie să se înscrie în unul dintre cele 195 de proiecte selectate. Lista lor poate fi descărcată cu un simplu CLICK AICI

Majoritatea proiectelor au în perioada aceasta conferințe sau caravane de informare și popularizare a oportunităților, care permit celor interesați să se și înregistreze.

O dată înscriși, pașii standard de parcurs vor fi:  participarea la un curs de anreprenoriat, întocmirea planului de afaceri cu consiliere și mentorat din partea organizației. Apoi, etapa cheie prin care vor trece cei care doresc este concursul de planuri de afaceri. Un juriu va selecta planurile de afaceri câștigătoare. Acestea vor semna un contract de subvenție de până la 40.000 de euro, care se va referi la punerea în aplicare a planului de afaceri  .

Regula de reținut pentru Romania Start Up Plus este că firma va fi înființată de cursanți doar după ce planul de afaceri a fost selectat de juriu. Domeniile de activitate eligibile vor exclude agricultura sau piscicultura iar afacerile vor funcționa în orașe sau municipii. Prin firma nou lansată (start-up) vor trebui create cel puțin două locuri de muncă, iar antreprenorii nu pot să mai aibă calitatea de asociați majoritari în alte societăți.

 

În primul an de activitate al firmei, toți banii nerambursabili prevăzuți în contractul de finanțare trebuie cheltuiți. Deși este vorba de un grant, nu toți banii se dau dintr-o data. 75% vor fi acordați pentru început, iar restul doar după ce va fi dovedită obținerea unor venituri ale afacerii  care să însemne cel puțin 30% din cheltuielile firmei.

 

”Romania Start Up Plus, finanțat din POCU, este rezultatul unei inițiative mai vechi, din exercițiul financiar anterior. Tot un Guvern PSD a lansat pentru prima dată în 2014 Romania Start Up, un program care combina în premieră pregătirea antreprenorială gratuită cu un stimulentul financiar pentru pornirea afacerii. Dacă în 2014 programul oferea maxim 25.000 Euro, versiunea Romania Start Up Plus vine cu mai mult și oferă românilor șansa unei subvenții de maxim 40.000 Euro.

Îi îndemn pe toți cei interesați să se înscrie în unul din  cele 195 de proiecte Romania Start Up Plus. Vor avea de câștigat. Nu vorbesc doar de finanțare, ci de cunoștințe, mentorat, un plan de afaceri profesionist întocmit, toate asigurate gratuit celor înregistrați în aceste proiecte”, declară deputatul social-democrat.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic