Reguli pentru pietoni, biciclisti si cărutasi

0
2.334 vizualizari
views

Pentru ca pietonii dar si biciclistii se pare ca nu stiu ce au voie sa faca pe drumuri le publice, o sa vin cu un articol care sa lamureasca cat de cat acest lucru.

Cum trebuie sa circule biciclistii

Pentru a circula cu bicicleta pe drumurile publice, conducatorul trebuie sa aiba minim 14 ani. Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, bicicletele trebuie conduse numai pe un singur rand, iar, daca exista pista de biciclete pe directia de deplasare, este obligatorie folosirea ei.
Conform Regulamentului, este recomandat biciclistilor sa poarte casca de protectie omologata, insa acestia sunt obligati sa isi echipeze bicicleta cu mijloace de iluminare si dispozitive reflectorizant-fluorescente functionale.
Aceeasi regula este valabila si pentru mopede care circula pe drumurile publice (mopedele sunt vehiculule cu doua, trei sau patru roti, echipate cu motoare cu ardere interna sau electrice, a caror viteza maxima prin constructie nu depaseste 45 km/h). In cazul acestor vehicule, conducatorul trebuie sa aiba minim 16 ani.

Mai mult, pentru a circula pe drumurile publice, biciclistii si conducatorii de mopede trebuie sa aiba asupra lor cartea de identitate. Pentru mopede, este necesar si certificatul de absolvire a cursurilor de legislatie rutiera, precum si certificatul de inregistrare a vehiculului.
Ce nu au voie sa faca biciclistii
Regulamentul de aplicare a Codului Rutier stabileste ca celor care conduc biciclete sau mopede le este interzis, printre altele, sa circule atunci cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata sau zapada ori sa conduca autovehiculul fara a mentine contactul rotilor cu solul.

In plus, nici biciclistii si nici conducatorii de mopede nu au voie sa traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, in timp ce se deplaseaza pe bicicleta sau pe moped.
O alta obligatie a biciclistilor si a conducatorilor de mopede este aceea de conduce cu cel putin o mana pe ghidon si cu ambele picioare pe pedale.
De asemenea, acestora le mai este interzis:

  • sa invete sa conduca biciclete sau mopede pe drumurile intens circulate;
  • sa circule pe trotuare, cu exceptia cazului cand pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;
  • sa circule in timp ce se afla sub influenta alcoolului, a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
  • sa se tina de un vehicul aflat in mers ori sa fie remorcat de un alt vehicul sau impins ori tras de o persoana aflata intr-un vehicul;
  • sa transporte o alta persoana, cu exceptia copilului pana la 7 ani, numai daca vehiculul are montat in fata un suport special, precum si a situatiei cand vehiculul este construit si/sau echipat special pentru transportul altor persoane;
  • sa circule pe partea carosabila in aceeasi directie de mers, daca exista o cale laterala, o poteca sau un acostament practicabil, ce poate fi folosit;
  • sa transporte sau sa traga orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stanjenesc sau pericliteaza conducerea vehiculului ori circulatia celorlalti participanti la trafic;
  • sa circule pe aleile din parcuri sau din gradini publice, cu exceptia cazurilor cand nu stanjenesc circulatia pietonilor;
  • sa circule fara a purta imbracaminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lasarea serii pana in zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusa.

Cum trebuie sa circule pietonii
Potrivit Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, pietonilor le este interzis sa prelungeasca timpul de traversare a drumului public, sa se opreasca ori sa se intoarca pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevazute cu semafoare.
Ei nu voie nici sa se angajeze in traversarea drumului public atunci cand se apropie un autovehicul cu regim de circulatie prioritara care are in functiune semnalele speciale de avertizare luminoase si sonore.
Tot legat de traversare, pietonii nu trebuie sa traverseze partea carosabila prin fata sau prin spatele vehiculului oprit in statiile mijloacelor de transport public de persoane, cu exceptia cazurilor in care exista treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzator.

De asemenea, pietonii nu trebuie sa circule pe pistele pentru biciclete, amenajate si semnalizate corespunzator sau sa traverseze calea ferata atunci cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori cand semnalul luminos sau acustic interzice trecerea.
In plus, pe timp de noapte, pietonul are obligatia de a avea accesorii fluorescent-reflectorizante pe imbracaminte sau de a purta o sursa de lumina, vizibila din ambele sensuri de mers, atunci cand circula pe pe partea carosabila a drumului, care nu este prevazut cu trotuar sau acostamente.

Obligatii pentru carutasi
Nici conducatorii de vehicule cu tractiune animala nu scapa de reguli, atunci cand circula pe drumurile publice.
Astfel, acestia trebuie sa aiba asupra lor actul de identitate, certificatul de inregistrare, iar pe vehicul, montate placutele cu numarul de inregistrare, iar animalele trebuie conduse astfel incat sa nu constitutie un pericol pentru ceilalti participanti la trafic.
Carutele nu au voie sa opreasca pe partea carosabila a drumului, iar, atunci cand stationeaza (pe acostament ori in afara partii carosabile), animalele trebuie legate astfel incat sa nu poate intra pe carosabil.
Conducatorii carutelor sunt obligati, de asemenea, sa nu transporte obiecte care depasesc in lungime sau in latime vehiculul, daca incarcatura nu este semnalizata ziua cu un stegulet de culoare rosie, iar noaptea sau in conditii de vizibilitate redusa cu un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, montat in partea din spate a incarcaturii.
Mai mult, carutasilor le este interzis sa patrunda pe drumurile modernizate sau pietruite cu rotile vehiculului murdare de noroi.
Printre celelalte obligatii ale carutasilor se numara si:

  • sa nu transporte in vehicule persoane care stau in picioare;
  • sa nu abandoneze vehiculul pe drumurile publice;
  • sa nu paraseasca vehiculul sau animalele ori sa doarma in timpul mersului;
  • sa nu circule cu animale care insotesc vehiculul, daca acestea nu sunt legate de latura din dreapta a vehiculului sau de partea din spate a acestuia, cat mai aproape de partea dreapta. Legatura nu trebuie sa fie mai mare de 1,5 m.
Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic