Reabilitarea copiilor fără auz

0
1.615 vizualizari
views

In perioada 4-10 septembrie 2011 a avut loc  in Vulcan, jud. Brasov un seminar pentru copii fara auz cu implant Cochlear (IC) si parintii acestora.

Cu ajutorul implantului Cochlear, copii care s-au nascut fara auz pot deprinde vorbirea aproape ca si copiii care aud normal. Tehnologia audio moderna imbinata cu masuri optime de promovare ofera copiilor cu deficiente de auz sansa de a deveni membri activi, acceptati in societatea noastra.

Aceasta operatie, implantarea Cochlear, se efectueaza in Romania doar de cativa ani. Din nefericire, mult prea putini copii cu deficiente severe de auz din tara noastra beneficiaza de aceasta tehnologie.

La acest seminar, desfasurat in casa de odihna din Vulcan, au participat 12 copii intre 4 si 9 ani impreuna cu parintii respectiv fratii/surorile lor precum si cativa logopezi, din diferite parti ale tarii.

Tema acestui seminar a fost:

Cum pot parintii sa-si sustina copiii in deprinderea auzului si a vorbirii.

In fiecare zi, copii  impreuna cu parintii lor au beneficiat de cate o ora de terapie individuala.

Seara, prin scurte referate si prezentari video ale sedintelor individuale, li s-a demonstrat parintilor faptul ca procesul natural de invatare a vorbirii este posibilsi la copiii cu IC.  In plus, participantii au avut din plin ocazii sa puna intrebari si sa schimbe pareri intre ei, un lucru dealtfel foarte important pentru toti.

Initiatorii acestui seminar au fost dna. Sigrid si dl. dr. Uwe Martin din Bremen, Germania, ambii pedagogi pentru copii cu deficiente de auz, cu o experienta in domeniu de peste 35 ani. Ei au prezentat o abordare terapeutica prin care copii cu deficiente de auz care au aparate auditive si/sau implant de buna calitate pot dezvolta foarte natural o intelegere a limbajului eficienta, pe cale auditiva. Mama, tatal si celelalte persoane apropiate contribuie activ in acest proces.

Prezentarile video ale unor adolescenti cu IC din Germania si Austria, care vorbesc fluent si normal, fara sa se observe faptul ca s-au nascut fara auz, i-au impresionat pe parintii prezenti si i-au motivat sa aleaga aceasta cale.

Sprijinul pe care Paul Iacob din Codlea  ni  l-a acordat in timpul seminarului a fost foarte valoros: ca logoped cu studii in Germania, ca translator, ca mare elefant muzical la cantecul “Un elefant se legana…”, in discutiile cu parintii si mult mai mult.

Pe parcursul saptamanii, am avut de doua ori sansa sa organizez activitati muzicale cu acesti copii. Ei s-au putut misca in ritmul cantecelor si au putut folosi instrumente de percutie pentru acompaniament. Chiar si parintii au cantat cu placere impreuna cu ei. Pentru mine a fost o experienta unica sa vad cum copii care de fapt nu aud s-au bucurat de muzica alaturi deparintii lor si au participat activ la tot ce am facut.

Acest seminar a fost sustinut de Asociatia de promovare a copiilor si tinerilor cu deficiente de auz din Romania, “Perspektive”, infiintata anul acesta, in colaborare cu firma de implanturi Cochlear AG din Basel, Elvetia.

Ne dorim ca, pe viitor, astfel de seminarii sa aiba loc in Codlea, jud. Brasov. Voi participa cu placere si la urmatoarele intalniri.

Klaus Dieter Untch

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic