Parlamentul European, locul unde se va face auzită și vocea brașovenilor

0
693 vizualizari
views

Între 23 și 26 mai vor avea loc alegeri europene, când toți cetățenii adulți din statele membre ale UE vor avea ocazia să își aleagă reprezentanții în Parlamentul European.

Parlamentul European este un forum important pentru dezbaterile politice și luarea de decizii la nivelul UE. Deputații în Parlamentul European sunt aleși în mod direct de alegători în toate statele membre pentru a reprezenta interesele cetățenilor în procesul legislativ al Uniunii Europene și pentru a se asigura că celelalte instituții ale UE își desfășoară activitatea în mod democratic.

Parlamentul exercită rolul de colegislator, având, împreună cu Consiliul, competența de a adopta și modifica propunerile legislative și de a adopta bugetul Uniunii. De asemenea, el supraveghează activitatea Comisiei și a celorlalte organisme europene și cooperează cu parlamentele naționale din țările UE, care își aduc și ele contribuția.

Practic, Parlamentul European este locul în care se fac legile Uniunii Europene, format din 751 de deputați aleși direct de cetățenii statelor membre.

Cei 751 de deputaţi europeni sunt repartizaţi în prezent în 8 grupuri politice, reprezentând ansamblul mişcărilor ideologice. Unii deputaţi nu aparţin niciunui grup politic şi sunt, deci, consideraţi ca fiind deputaţi neafiliaţi. Grupurile politice sunt cele care decid care sunt chestiunile ce vor fi dezbătute în plen. Acestea pot, de asemenea, introduce amendamente la rapoartele care sunt votate. Niciun deputat nu poate fi totuşi obligat de grupul său să voteze într-un anumit fel. Comisia Europeană şi Consiliul Uniunii Europene participă la şedinţele plenare, pentru a facilita colaborarea între instituţii în cadrul procesului decizional. La cererea Parlamentului European, reprezentanţii celor două instituţii fac declaraţii sau îşi prezintă activitatea, răspunzând la întrebările pe care le pot adresa deputaţii. Aceste dezbateri pot fi închise prin votarea unei rezoluţii.

Sediile Parlamentului European sunt la Bruxelles (Belgia), Strasbourg (Franța) și Luxemburg.

Comisia  Europeană este organul executiv al Uniunii Europene, independent din punct de vedere politic. Aceasta gestionează politicile UE și alocă fonduri europene. Conducerea politică este exercitată de o echipă formată din 28 de comisari (câte unul pentru fiecare stat membru), în fruntea cărora se află președintele Comisiei.

Consiliul Uniunii Europene reprezintă guvernele statelor membre ale UE. Acesta adoptă legislația europeană și coordonează politicile UE. Membri în Consiliul Uniunii Europene sunt miniștrii din fiecare țară a UE care răspund de domeniul de politică supus discuțiilor

Fiecare stat membru al UE deține președinția prin rotație, pe o perioadă de 6 luni.

România deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, pentru prima dată de la aderarea la UE, în perioada 1 ianuarie- 30 iunie 2019.

Obiectivele României în exercitarea președinției Consiliului Uniunii Europene:

  • Coeziunea, o valoare europeană comună, înțeleasă ca unitate, egalitate de tratament și convergență;
  • Programul președinției are patru priorități: Europa convergenței, o Europă mai sigură, Europa ca actor global puternic și Europa valorilor comune.

Românii vor merge la vot pe 26 mai. Să aleagă între cei care i-au mințit și care au votat împotriva intereselor țării noastre și o echipă de patrioți, care au redat demnitatea acestora.

Echipa PSD pentru Parlamentul European susține eliminarea standardului dublu aplicat țărilor din Uniunea Europeană și alocarea fondurilor europene pentru țara noastră, pe principii de coeziune și de reducere a decalajelor față de Vestul Europei.

Nu trebuie să uităm, că atunci când PSD a venit la guvernare, toate proiectele erau blocate de așa-zișii tehnocrați, iar absorbția de fonduri europene era aproape de 0.

Astăzi, sub guvernarea PSD, în numai 2 ani, România a ajuns la 28% grad de absorbție a fondurilor europene la nivelul lunii aprilie.

România are nevoie în Parlamentul European, de oameni care să apere interesele naționale. Iar pentru asta, PSD trimite la Bruxelles cea mai bună echipă!

Articol comandat de Partidul Social Democrat – PSD
Executat de Zeiden Media Design
CUI mandatar financiar coordonator: 41190008

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic