Noul Cod Rutier prevede amendă maximă de 9.600 lei și pedeapsa cu închisoarea

1
1.576 vizualizari
views

 

Amenda maximă pentru șoferi ajunge la 9.600 de lei, iar cea mai lungă perioada de suspendare a permisului de conducere este de doi ani. În plus, o alcoolemie de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge constituie infracțiune și se pedepseste cu închisoare de la unu la cinci ani, potrivit proiectului noului Cod Rutier publicat miercuri pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Depășirea limitei de viteză cu 51 pana la 60 de kilometri pe ora se sancționează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 si 20 de puncte amendă, reprezentând un interval cuprins între 720 si 1.600 de lei. Mai mult decat atât, se ridică și permisul de conducere pentru 90 de zile.

Dacă se depășește viteza legal admisă cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancțiuni cuprinse între 21 si 50 de puncte amendă (între 1.680 si 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.

În cazul în care depășirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancțiuni din clasa VI-a, care implică de la 51 pana la 120 de puncte de amendă (între 4.080 și 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an.

Dacă accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani, însă amenda rămâne aceeași, potrivit proiectului citat.

Potrivit proiectului de lege, conducerea unui autovehicul sau tramvai pe drumurile publice de către o persoana care a consumat droguri, a luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau are o imbibație de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur în sange, este interzisă.

În acest sens, „conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, care are o imbibație alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sange, respectiv 0,15 – 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat se sancționează cu amendă prevazuta în clasa a V-a de sancțiuni (21 la 50 puncte-amendă) și cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 180 de zile”.

Dacă imbibația alcoolică este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani.

Potrivit proiectului de lege, vor fi sancționați cu 9 până la 20 de puncte-amendă și suspendarea permisului până la trei luni numai șoferii care nu acordă prioritate, depășesc sau trec pe roșu și provoacă un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale.

În cazul în care un șofer nu își achită amenda în termen de 30 de zile, permisul de conducere îi este suspendat. Concret, Politia Rutieră întocmește dispoziția de suspendare în termen de 5 zile de la expirarea termenului de plată a amenzii și o comunică persoanei vizate. Suspendarea efectivă a permisului are loc, însă, dupa alte 15 zile de la comunicarea dispoziției de suspendare.

Proiectul noului Cod rutier va fi transmis spre dezbatere Parlamentului pentru a face parte dintr-o „asumare comună”, a anunțat, miercuri, premierul Ponta, dupa ce Guvernul analizase varianta ca noul Cod să fie promovat prin ordonanță de urgență pentru a fi aplicat mai rapid.

Sursa: auto.ro

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

1 COMENTARIU

Comments are closed.