La Spitalul Municipal se vindecă și suflete

5
6.107 vizualizari
views
În urma reînființării Spitalului Municipal Codlea, s-a propus de către Ministerul Sănătății o nouă structură, care să conțină și un compartiment de îngrijiri paliative. Conform așteptărilor, înființarea acestui compartiment a venit în întâmpinarea nevoilor comunității, solicitările fiind pe măsură. Personalul medical are pregatirea necesară pentru îngrijirea acestor pacienți, îngrijire completată de către psihoterapeutul instituției.
Deoarece conducerea spitalului și personalul medical încearcă să ofere condiții cât mai bune de îngrijire a pacienților, am dori amenajarea unei camere de zi pentru pacienții din compartimentul îngrijiri paliative. Vă așteptăm cu propuneri, idei și implicare pentru susținerea acestui proiect de suflet.
Rolul psihoterapeutului este să însoțească și să ghideze sufletește pacienții, să le reamintească cine sunt și ce resurse interioare minunate au pentru depășirea dificultăților personale. Lucrand în echipă cu personalul medical, psihoterapeutul facilitează procesul de ameliorare și chiar de vindecare, de echilibrare personală, de acceptare a schimbărilor  vieții.
,,Fii  liniștit și mă vei cunoaște”, spune Sfânta Scriptură.
Dacă reușești să accepți vreodată că timpul nu este dușmanul tău și nu a fost niciodată, ai posibilitatea să scapi de problemele pe care acesta le creează. Mintea ta a creat aceste probleme  iar corpul tău te poate ajuta să le depășești. Mintea taie timpul în bucăți egale: zile, săptămâni, luni, ani, sperând să păstreze cât mai multe, temându-se mereu de sfârșit.
În opoziție, corpul trăiește fiecare clipă iar această clipă se contopește cu alta, într-o curgere continuă.  Oprirea acestei curgeri este adevăratul dușman. Când se oprește curgerea apar probleme, se pierde energie, se întrerupe comunicarea cu corpul, apar disfuncțiile și bolile fizice. Aceste efecte sunt invizibile uneori, dar reale. Când înveți să restabilești curgerea însă, corpul tău are capacitatea să repare daunele și își va recăpăta echilibrul.     Atunci, întregul proces de îmbătrânire încetinește sau se oprește. Nu se întâmplă imediat, dar poți, începând de acum să simți diferența.
Scopul tău trebuie să fie acela de a-ți acomoda mintea cu noul fel de a fi. Aceasta se realizează prin anumite exerciții pe care acum, le practică pacienții internați  în compartimentul de îngrijiri paliative al Spitalului Municipal Codlea, cu ajutorul psihoterapeutului. Acesta antrenează pacienții pentru a se adapta la o stare de liniște, de pace a minții, pentru a-și cunoaste sufletul și efectul acestuia.
Imaginează-ți că esti prins între două forțe. Una din ele, forța educației, te impinge la o viață plină de efort, de luptă. Cealaltă, forța sufletului, te împinge la o viață fără efort și fără luptă. Opoziția dintre cele două este nedreaptă, pentru că prima este sprijinită de oameni. Majoritatea acceptă ca viața este grea, societatea îți cere să ții pasul, în vorbe, în fapte dar și în gândurile din minte. Căci gândurile sunt multe, îți vorbesc continuu, pentru că ai asimilat sute de voci din jurul tău: familie, prieteni, televizor, ziare, societate în general.
Comparativ cu aceasta, sufletul nu are o putere vizibilă. Nici o voce nu-ți vorbește despre el. Cu atâtea obstacole, cum reușește sufletul să exercite vreo forță? Răspunsul este simplu. Tu ești sufletul. Chiar dacă forțele exterioare îl presează și semnalele sufletului se anulează temporar, până la urmă nu le poți ignora. Sufletul tău poate aștepta atât cât e nevoie. Poți  face un experiment simplu ca să îți demonstrezi efectul sufletului. Gândește-te la respirație. O poți ignora ore întregi. Ea își continuă ritmul, fără să atragă atenția asupra ei. Acum stai liniștit și încearcă să ignori respirația. Fă un efort constant  să o oprești. Nu poți. Odată ce atenția a fost direcționată spre   respirație, s-a produs o schimbare. La un moment dat, mintea va rătăci din nou. Vei uita de respirație. Dar asta nu o schimbă cu nimic. La fel ca sufletul, respirația poate aștepta pentru că e mereu acolo. Îți poți observa sufletul la fel cum respiri. Această experiență poate fi începută cu ajutor din exterior, cu ajutorul psihoterapeutului.
Acesta încearcă să ajute pacienții să înceapă să observe sufletul și să nu își mai ia atenția de la el, pentru ca sufletul să rămână cu ei, zbaterea să înceteze și viața să fie mai ușoară.  Sufletul are această putere!
Articolul acesta este dedicat pacienților Spitalului Municipal Codlea, îndeosebi celor din compartimentul de îngrijiri paliative, precum și personalului medical. Mulțumim doamnei psiholog Cristina Țirea pentru realizarea acestui material.
telefon:0268-252153
fax: 0268-251224
Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

5 COMENTARII

  1. Intr’adevar la Spitalul Municipal Codlea se vindeca suflete.In urma cu aproximativ doua saptamani am ajuns la urgente,ma simteam foarte rau.Am fost preluata inca de la usa de dl asistent de la urgente care impreuna cu doamna doctor mi’au acordat primul ajutor.Am fost foarte multumita de serviciile care mi s’au acordat.Felicitari echipei de la Urgente Codlea,si tot respectul pentru ceea ce fac pt noi cei care ajungem akolo !!!

  2. Hai sa vedem o actiune de suflet fara tam-tam electoral. Fara promisiuni electorale: „daca voi fi ales voi face si drege” . O actiune la care se pot implica toti cetatenii acestui oras (si din alta parte) inainte de alegerile electorale (si dupa). Sa vedem cine vrea intr-adevar sa o faca din suflet si nu pt ca va fi ales. Ca sa fiu mai precis…Batranii internati la spitalul Codlea in sectia de ingrijiri paliative au nevoie de o camera de zi pentru activitati de grup si relaxare; astfel ar fi nevoie de o canapea, 2 fotolii, un PC sau laptop)cu imprimanta(pentru CD-uri cu muzica relaxare si vizionare documentare), un sistem de boxe audio pentru cele 10 saloane (muzica de relaxare la salon pentru imobilizati); mai sunt nevoie de tensiometre, termometre, glucometre si de orice puteti… (cu meloterapie, si cu cromoterapie, prin culori, atunci m-ar trebui montate niste spoturi de diferite culori in camere…)… Stiu lista este destul de lunga (va pot spune ca este chiar scurtata. In primul rand trebuie sa va ganditi ca timpul nu-l poate opri nimeni, toti vom fii batrani si neajutorati, toti avem bunici si parinti care de multe ori isi petrec ultimile zile si nopti ale vietii pe un pat de spital. De ce sa nu le dam bolnavilor un ambient care sa le grabeasca insanatosirea si sa le ofere o perioada de timp mai „omeneasca” in spital? De ce sa nu luptam sa-i facem sa mai uite din durerile si nevoile corporale si sufletesti intr-un ambient mai placut? De ce sa ne angajam doar daca „iese si ceva pt noi? Asta nu e un pont ci sansa vietii sa-i ajutam pe cei care au nevoie.
    Imi vin in minte versurile lui Adrian Paunescu, de aceea vreau sa va aduc si voua aminte de ele:

    Enigmatici si cuminţi
    Terminîndu-şi rostul lor
    Lîngă noi se sting şi mor
    Dragii noştri, dragi părinţi.
    Cheamă-i Doamne, înapoi
    Că şi-aşa au dus-o prost
    Şi fă-i tineri cum au fost
    Fă-i mai tineri decît noi.

    Pentru cei ce ne-au făcut
    Dă un ordin, dă ceva
    Sa-i mai poţi întîrzia
    Să o ia de la-nceput.
    Au plătit cu viaţa lor
    Ale fiilor erori
    Doamne, fă-i nemuritori
    Pe părinţii care mor.

    Ia priviţi-i cum se duc
    Ia priviţi-i cum se sting
    Lumînări în cuib de cuc
    Parcă tac şi parcă ning.
    Plini de boli şi suferinţi
    Ne întoarcem în pămînt
    Cît mai sîntem, cît mai sînt,
    Mîngîiaţi-i pe părinţi.

    E pămîntul tot mai greu
    Despărţirea-i tot mai grea
    Sărut mîna, tatăl meu!
    Sărut mîna, mama mea!
    Dar de ce priviţi aşa
    Fata mea şi fiul meu
    Eu sînt cel ce va urma
    Dragii mei mă duc şi eu.

    Sărut mîna, tatăl meu!
    Sărut mîna, mama mea!
    Rămas bun, băiatul meu!
    Rămas bun, fetita mea!
    Tatăl meu, băiatul meu,
    Mama mea, fetïţa mea!

    Pe cei interesati, ii rog sa ma contacteze prin intermediul redactiei acestei pagini de internet (cu conditia ca redactia este de acord)
    Vreau sa va spun ca puteti taia de pe lista Pc-ul, Scanner-ul si Laptop-ul si boxele (difuzoarlele) pt ca le voi dona eu, insa de un electrician priceput sa monteze echipamentul este totusi nevoie (poate o face cineva dintre voi fara plata sau poate careva dintre voi sa-l plateasca).

    • Felicitari pt idee. Din pacate pt multi e mai important construirea unei biserici sau unui adapost pt caini.

  3. AS INCEPE PRIN A FELICITA PERSONALUL DE LA URGENTE CODLEA PENTRU PROFESIONALISMUL DE CARE AU DAT DOVADA ATUNCI CAND EU AM AJUNS ACOLO.TIN SA-L FELICIT PE BAIATUL DE LA URGENTE , SEBI AM INTELES CA IL CHEAMA PENTRU PRICEPEREA SI DEVOTAMENTUL PE CARE IL ARE IN MESERIA DE ASISTENT MEDICAL,DAR SI PE CEALALTA DOMNISOARA TANARA CARE ERA DE SERVICI ATUNCI CAND AM FOST EU.DE ASEMENEA CADRE MEDICALE ERA NEVOIE LA URGENTE CODLEA,DE PERSONAL TANAR SI PRICEPUT CARE STIE SA COMUNICE CU PACIENTII CARE AJUNG ACOLO PENTRU CA NU VINE NIMENI DIN PLACERE LA SPITAL , MA REFER LA NOI PACIENTII.FELICITARI INCA ODATA PENTRU DOMNUL ASISTENT SI PENTRU DOMNISOARA ASISTENTA DE LA URGENTE CODLEA PENTRU FELUL IN CARE VA PRACTICATI MESERIA.

Comments are closed.