Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Codlea

0
4.133 vizualizari
views

SERVICIUL VOLUNTAR pentru SITUAŢII de URGENŢĂ CODLEA

Scurt istoric

Pompierii voluntari din Codlea, s-au constituit în anul 1853 în urma unui incendiu devastator ce a avut loc în data de 14 octombrie 1852.

De la înfiinţare şi până în anul 1990 activitatea de voluntariat privitoare la prevenirea şi stingerea incendiilor a fost desfăşurată de membri comunităţii săseşti din Codlea sub denumirea de F.V.P.C.I. Codlea.

La aniversarea de 50 ani de activitate în anul 1903 s-a sfinţit steagul F.V.P.C.I. Codlea.

Oficial au fost desfiinţaţi la 12 februarie 1939 prin decret, neoficial însă, au continuat să îşi desfaşoare activitatea. În 1955 preotul Richard Bell este solicitat de stat şi partid să reînvie organizaţia pompierilor saşi, reînfiinţarea lor având loc la 10 noiembrie 1955. În anul 1972 câştigă concursul naţional al organizaţiilor de pompieri şi de asemenea mai multe locuri de frunte în judeţul Braşov. După 1969 pompierii devin unul din organizatorii principali ai serbării şcolare anuale.

Odată cu începutul emigrării masive a saşilor din Codlea către Germania,  începând cu 13 septembrie 1990, activitatea a fost preluată de către membri comunităţii maghiare, care au răspuns pozitiv la cererea  comunităţii săseşti pentru continuarea tradiţiilor pompierilor din Codlea. Din partea comunitatii saseşti a participat Aescht Harald, pe atunci şeful formaţiei de pompieri, Zoltan Barabas din partea comunităţii maghiare şi Rotaru Vasile, secretarul Primăriei Codlea.

Cu ajutorul Primăriei Codlea pompierii voluntari au organizat şi participat la concursurile profesionale de pompieri pe plan local, zonal, judeţean şi interjudeţean, unde au obţinut succese importante, dovadă fiind diplomele şi cupele aflate la Remiza PSI.

La data de 19 decembrie 2005 prin Hotărârea Consiliului Local se înfiinţează la nivelul Municipiului Codlea, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă de categoria I, iar în 15.10.2009, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Ţara Bârsei” al judeţului Braşov avizează înfiinţarea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă de categoria a IV-a cu următorea structură funcţională: şef serviciu, cadru tehnic PSI, inspector protecţie civilă,  6 pompieri angajaţi şi echipe specializate pe tipuri de riscuri, formate din voluntari ( în anul 2011 numărul acestora era de 34 de voluntari).

Dotarea

Până în anul 1956, FVPCI avea în dotare doar o pompă manuală.

Cu sprijinul P.C.I. al regiunii Braşov, în anul 1956, formaţia a fost dotată cu A.P. Glokner, iar în anul 1964 a primit un A.P.Carpaţi.

În anul 1973 se dotează cu o autospeciale de stins incendii cu apa şi spumă A.P.C.T Roman Diesel, care a funcţionat până în anul 2010.

După înfiinţarea SVSU Codlea, în anul 2008 se achiziţionează o autospecială de stins incendii cu apă şi spumă marca SAURER BRANDLE, iar în anul 2010 o autospecială de stins incendii cu apă şi spumă marca SCANIA ANGLOCO.

Pe lângă aceste autospeciale SVSU Codlea are în dotare o motopompă, un generator de curent electric, un motofierastrau Stihl, şi aparate de respirat autonome.

Str. Lungă nr.33, Codlea 505100
Tel:0268/251303, fax:0268/251809, e_mail: svsucodlea@yahoo.com

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic