Impuls pentru lucrările de cadastrare

0
1.682 vizualizari
views

Modificări legislative importante, cerute în mod repetat de primarii din județul Brașov, au fost adoptate în această săptămână în Camera Deputaților. Este vorba de modificări la Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr.7/1996 care au fost definitivate cu vot final în plenul de marți, 26 iunie 2018, al Camerei decizionale, Camera Deputaților.

”În ultimul an am primit nenumărate sesizări legate de legea cadastrului și de faptul că, pentru unele zone, este greoaie accesarea Programul Național de Cadastru și Carte funciară, finanțat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Unii primari, cum ar fi Holbav sau Poiana Mărului, au arătat că suma de maxim 60 lei pentru fiecare imobil înregistrat este insuficientă pentru terenurile din localitățile respective, mai greu accesibile, specifice zonei montane. Astfel, suma decontată fiind neatractivă pentru prestatori nu s-au putut încheia contractele de prestări de servicii de către primării. Alți primari au sesizat că pentru imobilele pentru care se dovedește doar posesia nu se poate realiza cadastrarea gratuită. Am inițiat și întâlniri pe tema legislației la sediul Agenției din București, tocmai pe aceste teme. Astăzi, modificările cerute se regăsesc în actul normativ pe care l-am votat în Camera Deputaților. ANCPI va finanța lucrările de înregistrare sistematică inițiate de unitățile administrative teritoriale în privința imobilelor din extravilandar și din intravilan. De asemenea, suma de 60 de lei cu care ANCPI deconta fiecare imobil înscris în cartea funciară, poate acum fi mai mare. Conform legii cadastrului modificate, de acum, terenurile mai greu accesibile, cum sunt cele din zona de munte, vor primi per imobil înregistrat sume care variază între 60 lei și 132 lei, în funcție de gradul de dificultate al terenului”, explică deputatul PSD Roxana Mînzatu.

 

Pentru anul 2017, județul Brașovul se află la jumătatea clasamentului national din punctul de vedere al numărului de contracte cadastrale încheiate, 27 deocamdată,  toate datând din luna iunie 2018. Totuși, suprafața totală, de 4649 hectare, ne situează pe locul 32. 

”E de așteptat ca, după aceste modificări legislative, semnarea contractelor și lucrările de cadastrare finanțată de stat să cunoască o accelerare în întreaga țară. Realizarea cadastrului în România, prin înregistrarea sistematică gratuită a tuturor imobilelor de pe teritoriul ţării, constituie o prioritate a guvernării României. De altfel, trebuie spus și faptul că Programul Național de Cadastru și Carte Funciară este susținut parțial și cu finanțare europeană, începând cu exercițiul financiar actual (2017-2013). Cadastrarea a 660 localități din mediul rural este asigurată din fonduri structurale prin POR – Programul Operațional Regional.”, declară parlamentarul PSD.

Programul Național de Cadastru și Carte Funciară a fost aprobat în aprilie 2015, prin Hotărâre a Guvernului și vizează ca până în 2020 să se realizeze cadastrarea tuturor terenurilor agricole (element esențial pentru continuarea subvențiilor agricole) iar până în 2023 să fie deschise gratuit cărți funciare pentru toate cele 40 milioane de imobile din România.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic