EXCLUSIV – Descoperire arheologică epocală la Codlea

4
19.767 vizualizari
views

Un tânăr căutător de metale, care și-a obținut autorizația abia în urmă cu două săptămâni a făcut descoperirea vieții, așa cum ar spune colegii săi de breaslă.

Marin Sorin a găsit în apropiere de Ștrandul Codlea un vas metalic îngropat la 30 cm în pământ, plin cu topoare de fier și obiecte de podoabă, datând cel mai probabil din prima vârstă a epocii fierului: Hallstatt. Obiectele ar putea avea peste 3000 de ani, de pe vremea celților care au fost prezenți în Transilvania între anii 1150 – 400 î.H. Vasul în care au fost descoperite uneltele – arme și elementele de podoabă (cercei și brățări) este metalic, de formă tronconică. În total 44 de piese din care 22 sunt topoare în perfectă stare de conservare.

Obiectele au fost inventariate, urmând să fie verificate și datate de către experți pentru a ști cu exactitate ce vechime au și, cel mai probabi, vor putea fi văzute în viitorul apropiat în cadrul unei expoziții la Muzeul Codlei.

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

4 COMENTARII

  1. Interesant! Putem primi oare mai multe informatii, daca era un depozit izolat sau dintr-o comunitate?

  2. Sunt topoare de bronz din epoca târzie a bronzului. Tiparele sunt celturi cu înmanusare, sunt probabil din cultura Wittenberg. Cuprul din compoziția bronzului oxidează verde, malahit.

Comments are closed.