De vorbă cu veteranul Mihai Bărbulescu, cetățean de onoare al Codlei

1
2.577 vizualizari
views

Nea Mihai Bărbulescu este unul dintre oamenii de vază ai orașului, un titan al orânduirii istoriei, ce și-a pus amprenta pe localitatea de la poalele Măgurii. Nea Mișu, așa cum îi spun cunoscuții, a trăit momente intense într-o viață de om, oscilând între agonia unui război la care a luat parte și extazul reconstrucției unei Românii culturale.

In 1949, nea Mișu a venit ca fotbalist în Codlea, adus de antrenorul Stoian Mile.  În paralel a făcut și muncă artistică, După ce a cochetat o perioada cu fotbalul pe post de portar, a înființat un ansamblu artistic la IPROFIL Măgura Codlei, cor mixt, dansuri românești, maghiare, germane și sovietice, orchestră semisimfonică, orchestră de mandolină , chitări și acordeon, obținând de-a lungul timpului numeroase premii.

Și despre cel de al doilea război mondial nea Mișu are multe de povestit, începând cu alarma reală pe care au crezut-o de exercitiu în bombardamentul americanilor, raid ce a curmat viețile a 17 tineri elevi din școala militară și până la insurecția armatei care l-a purtat dincolo de munții Tatra, prin ianuarie 1945. Dumnezeu a avut grija să nu pațească nimic în carnagiile pe care bombele și minele le făceau în jurul său și sanțuri pline de cadavre.

Codlea pentru nea Misu a fost acasă. Pasiunea pentru artă și-a descoperit-o când a fugit  la București, la teatrul Artă și Lumină ca figurant. Își amintește că a avut o colaborare foarte bună cu Casa de Cultură, perioada în care montau spectacole de operetă, unul dintre acestea fiind Die Landstreicher (Vagabonzii), însă au susținut spectacole și la Brașov la Reduta, Sighișoara, Mediaș. Școala Populară secția Canto i-a desăvârșit cunoștințele muzicale, coleg fiind cu Lodovic Spiess.

Obișnuiau să cânte în perioada sărbătorilor de iarnă la Tușnad. Într-un an, își aminteste nea Misu, primarul Codlei pe atunci, tovarășa Starețu, a trimis dispoziție prin miliție să fie arestat pentru a-l aduce la Codlea să cânte.  În mare parte, formația de instrumentiști era formată din sași. Însă în componența acesteia se aflau și români, cu toții foarte talentați.

Viața tumultoasă a lui nea Mișu Bărbulescu nu poate fi cuprinsă în câteva cuvinte. Însă despre activitatea unui mare om vorbesc multitudinea de medalii, decorații și premii câștigate de-a lungul timpului. Președinte al Asociației Veteranilor de Razboi din Codlea, nea Mișu Bărbulescu este o legendă vie a unor timpuri demult apuse.

Interviu Mișu Bărbulescu

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

1 COMENTARIU

  1. Veteranul nea Mișu Bărbulescu la 90 de ani, celebrat de familie, rude, prieteni și camarazi | Codlea Info

    […] Mai multe despre Mișu Bărbulescu puteți citi >AICI< […]

Comments are closed.