Am onoarea să vă prezint un scriitor din orașul nostru. La 75 ani, dânsul este autorul a 12 volume publicate (6 romane și 6 cărți de poezie). Fascinat de focul din nesomnul clipei, de mână cu Ocrina si prieten cu Cozmestii, pe muzica viorilor vântului, pe aripi de speranță și vis, cântărind balansul punții, a urmărit mai întâi și apoi halucinantul dans împotriva destinului încercând să oprească clipa în pustiitoarea noapte între paradis și infern .
Reporter: Spuneti-ne, domnule Iuliu Ionaș, cum v-a schimbat viața pasiunea dumneavoastră pentru literatură?
Iuliu IONAȘ: ,,Mi-a schimbat-o și bine și rău. În bine pt că m-a pus în situația să fac niște călătorii de acumulare, de cunoaștere, de îmbogățire. Așa că am vizitat aproape toate marile muzee din Europa și biblioteci. Asta a presupus cheltuieli. Așa că, pe de-o parte, am fost în câștig din punct de vedere spiritual, pe de altă parte, în loc să-mi fac o casă stau într-un apartament cu două camere pentru că banii i-am cheltuit prin călătoriile în Europa.”
R: Soția dumneavoastră v-a însoțit în aceste călătorii?
Iuliu IONAȘ: ,,Da. I-am și mulțumit soției la lansări. I-am mulțumit prima oară pentru că m-a suportat și a doua oară i-am mulțumit pentru că s-a mulat pe pasiunea mea. Adică aceea de a cunoaște, de a cunoaște, de a cunoaște. În unele momente a renunțat la mici plăceri pentru a reuși să finanțăm aceste călătorii la volan.”
R: Foarte dezbătută în scrierile dumneavoastră este tema iubirii. De ce v-a atras acest subiect?
Iuliu IONAȘ: ,,Exact. Iubirea, în concepția mea, este cel mai fabulos sentiment cu care a fost înzestrat omul. Nu e vorba numai de amor, ci de conceptul de iubire. Acesta a fost pregnant reliefat de mine în cărțile despre viață. Omul e cea mai extraordinară creație, singura ființă care dispune de grai și de conștiință. Tot ce e frumos în lume e creat de mâna omului. Dar în același timp el poate fi de o cruzime și de o răutate inimaginabilă. Ființa omului m-a preocupat. Am urmărit cu fermitate, cu rigoare reacțiile, faptele, felul de a gândi. În romanele mele mi-am construit personajele după caractere reale.”
R: Există vreun personaj feminin din cărțile dumneavoastră care v-a fascinat în mod deosebit?
Iuliu IONAȘ: ,,Cel mai fascinant personaj feminin este Nora, din Împotriva destinului. La lansarea romanului, scriitorul Ioan Popescu Topolog a apreciat în mod deosebit această figura feminină, personaj absolut viu, credibil, real, pe care vrei să-l cunoști, vrei să stai de vorbă cu el.”
R: De ce ați numit viața Halucinantul dans?
Iuliu IONAȘ: ,,Este un titlu metaforic. Ne facem planuri, merge totul bine. De-odată se întâmplă ceva, un ceva pe care noi nu putem să-l stăpânim. Ca într-un dans halucinant.”
R: Ați muncit o viață în orasul Codlea. Personajele din cărți sunt reale, multe din ele au trăit în orașul nostru. Ce vă leagă de Codlea și ce vă ține aici?
Iuliu IONAȘ: ,, Am venit la Codlea în 1964. De atunci am rămas și am lucrat la Serele Codlea. Mi-am iubit profesia. Sunt tehnician horticol și am fost șef de fermă. Alături de pasiunea pentru profesie am avut și pasiunea pentru scris. Aș fi vrut ca să nu se întâmple să se piardă Serele Codlea. Au dus departe faima acestui mic orășel. Exportam în 12 țări din Europa 12 milioane de flori pe an. Acum am ajuns să nu mai avem o floare din România. Nesfârșita noastră tranziție ne-a adus în situația în care ne aflăm acum, nu mai există nici un metru pătrat din Serele Codlene.”
R: Ce v-a determinat să ne sunați, să ne aduceți în casa dumneavoastră?
Iuliu IONAȘ: ,,Să știți, vă spun cu mâna pe inimă, nu v-am chemat să-mi fac propagandă și reclamă. Am 75 de ani. La vârsta asta eu n-am frustrări, n-am vanități, am scris ce-am vrut și am realizat ce-am vrut din punct de vedere profesional și din punct de vedere spiritual. M-am gândit că dumneavoastră ca ziariști trebuie să aflați că în acest oraș există și oameni care au altfel de preocupări, altlele decât cele obișnuite.”
R: Unde pot găsi codlenii cărțile pe care le-ati scris?
Iuliu IONAȘ: ,,La Biblioteca Municipală din Codlea se află câte două volume din tot ce am publicat, tocmai în ideea că oamenii din oraș ar dori să le citească.”
R: Vă mulțumim pentru interviul acordat și pentru surpriza plăcută de a ne vorbi depre scrierile dumneavoastră!
Va invitam sa cititi mai mult despre domnia sa: http://blog.libris.ro/2011/06/25/o-dupa-amiaza-cu-iuliu-ionas/
Nota redacției: Volumele domnului Iuliu Ionaș se numesc:
- Balansul punții
- Viorile vântului
- Focul din nesomnul clipei
- Speranță și vis
- Mai întâi și apoi
- Cozmeștii
- Ocrina
- Pustiitoarea noapte
- Halucinantul dans
- Împotriva destinului
- Opriți clipa
- Între paradis și infern
Interviu Iuliu IONAŞ (VIDEO)