Ceata colindătorilor din Holbav – Datini și obiceiuri peste timp

0
3.760 vizualizari
views

Ceata Colindătorilor din Holbav se constituie în ziua de Sf. Nicolae, în cadrul balului organizat de Vătafi, recrutând colindători din rândul feciorilor. Ceata este compusă în medie din circa 25 de feciori. Ca peste tot în Transilvania, Ceata este instituţia supremă a satului până în ziua de Sf. Ioan. Ceata este constituită pentru un an, urmând ca la următorul bal de Sf. Nicolae să se restructureze. În urmă cu câteva zeci de ani Vătaful Mare era ales de toţi vizitatorii balului de Sf. Nicolae, apoi, pentru o perioadă de timp, a fost ales de întreaga Ceată. În ziua de azi, Vătaful Mare îşi caută din timp, din rândurile Cetei, urmaşul pe care-l propune Cetei. După ce Vătaful Mare este ales, acesta desemnează Vătaful Mic, Regina Mare, Regina Mică şi nominalizează componenţii Cetei.

În secret este stabilită şi iapa, aceasta fiind cunoscută doar de Vătafi şi având rolul de-a „ţine” Ceata laolaltă şi de-a căra răsplăţile primite de la casele colindate în ziua de Crăciun. Iapa este singurul membru al Cetei căruia îi este permis a fi şi din rândurile celor căsătoriţi. Vătafilor le revine sarcina de-a organiza repetiţiile premergătoare colindatului în ziua de Crăciun şi de-a conduce Ceata în timpul colindatului. Apoi Vătafii sunt însărcinaţi cu organizarea balurilor în sat. Balurile obligatorii sunt a 2-a zi de Crăciun, de Sf. Vasile, de Sf. Ioan, a 2-a zi de Paşte şi de Sf. Nicolae. Foarte rar se mai organizează baluri de Rusalii şi de Sf. Maria. Reginelor le revine sarcina de-a împodobi brazii de Crăciun pe care Ceata îi aduce la biserică, în mijlocul satului şi la sala din sat.

Este de prisos precizarea că Ceata colindă îmbrăcată în straie specifice românilor ardeleni. Doar iapa Cetei este mascată în … iapă.

Spre deosebire de colindele transilvane, colindele din Holbav abordează exclusiv teme creştine, o structura laică nefiind niciodată prezentă aici, cu toate că este dovedită originea precreştină a acestei forme culturale. Acest lucru este motivat de originile învăţământului din sat, când preotul era concomitent şi dascăl. În Holbav sunt 7 colinde cărora li se alătură şi Zoritu’. Obştea se împarte, ca şi formele de relief ale Holbavului, în locuitorii din sat şi cei de pe deal(uri). Zona de deal este colindată în Ajunul Crăciunului iar vatra satului în ziua de Crăciun. Colindatul începe la biserică, dupa încheierea slujbei de Crăciun. Aici Ceata Colindătorilor prezintă 2 colinde în faţa tuturor enoriaşilor. Apoi este colindata casa preotului. Ceata se deplasează sub formă de alai, însoţită de 2-3 muzicanţi, spre capu’ satului, unde se începe propriu-zisul colindat, fiind colindate toate casele ale căror porţi sunt deschise (majoritatea) şi unde fiecare gazdă îşi alege unul dintre colinde, ajungându-se în „vârf la cruce” (cealalta extremitate a satului) abia în zorii zilei. Aici vătafii se despart de ceată, care, la rându-i, se-mparte-n două. Ambele cete nou-create încep să „zorească” gazdele ce şi-au exprimat această dorinţă în timpul colindatului, timp în care vătafii le pregătesc colindătorilor o masă pentru a le răsplăti efortul. Astfel colindatul, zoritul şi masa se-ntind pe cursul a circa 24 de ore. De-a lungul anului Ceata are obligaţia de-a zori pe cei ce-şi serbează zilele onomastice, cele mai importante potrivit calendarului ortodox.

Ca şi întreaga societate românească, şi Ceata Colindătorilor din Holbav se confruntă cu exodul tinerilor spre ţările vest-europene. Această stare de fapt nu-i împiedică, însă, pe feciori de-a se aduna acasă înainte de sărbătorile de iarnă. Un caracter de unicat îl are situaţia Cetei din acest an, aceasta având Vătaf Mare un fecior care s-a născut şi trăieşte în Germania, dar având rădăcinile în Holbav.

În anul 2014 Ceata Colindătorilor din Holbav a participat pentru prima dată la Festivalul Cetelor de Feciori din Ţara Făgăraşului organizat anual în Şinca Nouă.

Ceata a avut şi de suferit, fiind „îngenuncheată” de şicanele regimului comunist şi nefiind activă între anii 1951-1968.

Ceata Colindătorilor din Holbav este singura din Transilvania care se află în relaţie de strânsă colaborare şi prietenie cu Ansamblul de muzică tradiţională românească „Icoane”, condus de prof. dr. Ioan Bocşa, singurul ansamblu din ţară care cercetează şi prezintă publicului larg colindele transilvane.

Ceata Colindătorilor din Holbav este singura din Transilvania care, în anul 2004, a adunat, din rândul Vătafilor de peste ani, 25 de persoane şi şi-a conservat audio pentru eternitate cele 7+1 colinde.

Ceata Colindătorilor din Holbav este singura din Transilvania care, în anul 2014, a conservat audio, in manieră sinfonică, cele 14 (!) jocuri populare tradiţionale practicate la balurile din sat.

 

ceata_colindatori_holbav ceata_colindatori_holbav2

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic