Cel mai vechi şi cel mai important monument arhitectonic al Codlei este actuala Biserică Evanghelică C.A. din centrul istoric al orşului, înconjurată de zidurile de fortificaţie şi bastioanele cetăţii medievale-Cetatea Bisericească. Două bastioane (ale ţesătorilor şi dogarilor din partea de nord), înaltul zid de apărare cu strajă şi cu majoritatea cămărilor de provizii prezintă şi astăzi forma iniţială; alte părţi ale cetăţii bisericeşti, de-a lungul secolelor, au suferit transformări sau au fost demolate şi înlocuite cu alte edificii, mai adecvate cerinţelor timpurilor.
Biserica. Construită probabil în cea de-a doua jumătate a sec. al XIII-lea, purta hramul Sf. Gheorghe sau Sf. Mihai. Se pare că iniţial a fost protejată de metereze cu palisade până la a doua mare invazie turcească în Ţara Bârsei în 1432, când a fost construită cetatea în jurul Bisericii.
În timp ce portalul romanic de vest datează din perioada de construcţie a bisericii – sală, corul gotic cu bolta cu structura de nervuri în formă de stea apare abia de la mijlocul secolului al XIV-lea, în perioada de glorie a lui Ludovic I. De remarcat ar fi faptul că vechea biserică-sală nu dispunea în partea de vest de un turn, fiind astfel singura biserică din Ţara Bârsei care nu avea turn bisericesc.
Tavanul bisericii este din lemn casetat, acesta a fost realizat de meşterul făurar şi pictorul Johannes Stolz care-şi pictase autoportretul într-unul din pătrate. Cu ajutorul subvenţiilor de stat şi cu aportul enoriaşilor, tavanul a fost consolidat, iar pictura a fost reîmprospătată de către pictorul artist Eduard Morres. Astfel, interiorului Bisericii i-a fost conferită o imagine plăcută, iar originalitatea tavanului (datată din 1702) a fost salvată pentru posteritate.
Orga barocă din Codlea este de o valoare artistică şi muzicală deosebită, fiind achiziţionată în anul 1709. Orga dispune de 2000 de tuburi, două manuale şi 28 registre, fiind recondiţionată în anul 1986.
Turnul-Clopotniţă din Codlea, clădit pe vechiul Turn al Fierarilor, avea în 1794 un acoperiş baroc, de forma unei cepe. În vârful sferic aurit al turnului a fost depus memoriul întocmit de preotul Georg Draudt. În 1892, acoperişului i s-a dat forma cunoscută azi, cu ferestre neogotice conform unui proiect al ing. Josef Nekolni, o scară interioară nouă prin bunăvoinţa lui Christian Boltres şi un paratrăsnet construit de către meşterul tinichigiu Weber din Braşov. În vârful sferic au fost depuse, pe lângă vechea cronică (preluată şi continuată de preotul Michael Turk până în 1892) alte şapte documente.
Din 1906 datează ceasul din turn, cu mecanism acţionat electric şi cu cadrane de ceas iluminate electric.
Până în 1892, turnul clopotniţă dispunea de trei, iar din octombrie 1892 de patru clopote, sunând în acordul Do major. Deoarece trei din aceste clopote au fost topite în Primul Război Mondial, comunitatea a comandat în 1923 alte trei clopote la aceeaşi firmă de unde au fost achiziţionate şi primele – firma Seltenhofer.
Cetatea Fortificată Evanghelică este deschisă spre vizitare pe toată perioada verii, în fiecare zi grupuri de tineri vă stau la dispoziţie pentru a vă însoţi în turul cetăţii pentru a vă arăta frumosul monument istoric şi pentru a vă da cât mai multe informaţii.
Intrarea este liberă!
[…] Mai multe detalii >AICI< […]
[…] Citeste mai multe despre >AICI< […]
Comments are closed.