Bilanţul global al pandemiei de coronavirus a ajuns la 10,2 milioane de cazuri confirmate şi aproape 740.000 de decese. Rusia a anunţat ieri că a autorizat primul vaccin împotriva coronavirusului, dar comunitatea ştiinţifică internaţională s-a arătat sceptică cu privire la acesta.
Reporter: Cătălin Gomboş – SUA continuă să fie ţara cea mai afectată de pandemie, cu peste 5,1 milioane de infectări şi mai mult de 164.000 de decese cauzate de COVID-19. Situaţia e gravă şi în America Latină, unde Brazilia a înregistrat mai mult de 3 milioane de cazuri şi aproape 102.000 de decese, în timp ce Mexicul, Peru, Columbia şi Chile au împreună mai mult de 1,7 milioane de infectări şi aproape 100.000 de decese, potrivit datelor Universităţii americane de Medicină „Johns Hopkins”.
Noua Zeelandă, care tocmai înregistrase 100 de zile fără niciun caz de transmitere intracomunitară, a amânat declanşarea procesului alegerilor care implică dizolvarea parlamentului şi a decis să reintroducă restricţii în Auckland, după apariţia mai multor cazuri în oraş. Între timp, preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat autorizarea primului vaccin împotriva noului coronavirus şi a declarat că acesta este eficient şi a trecut toate probele necesare. Rusia susţine că peste 20 de ţări au comandat aproximativ un miliard de doze din acest vaccin, care pentru pieţele externe va avea denumirea „Sputnik V”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a primit însă cu prudenţă anunţul Rusiei privind autorizarea vaccinului şi a arătat că acesta trebuie să urmeze etapele de preomologare.
Şi Ministerul german al Sănătăţii şi-a exprimat îndoielile cu privire la calitatea, eficacitatea şi siguranţa vaccinului rusesc, iar un expert de la University College din Londra a calificat iniţiativa rusă drept iresponsabilă şi imprudentă