Atelier de încondeiat ouă: mostră de 100 ani

0
979 vizualizari
views

Biblioteca din comuna Dumbrăviţa, reprezentată de doamna Odăianu Elena, a demarat un proiect menit să ducă mai departe îndeletnicirile specifice zonei – proiectul „Tradiţii de Paşti”- prin care tinerii vor fi iniţiaţi în arta încondeierii ouălor. Acesta a fost aprobat iar ţânţărenii au primit sprijin şi finanţare din partea Fundaţiei Irex Bucureşti.

Proiectul se desfăşoară în perioada 15 martie – 15 iunie 2014, până în prezent asigurându-se materialele necesare pentru a putea începe activitatea. Cei care vor participa vor avea ocazia să înveţe să încondeieze şi să picteze ouă de Paşti, cu motive specifice zonei noastre, specifice Ţării Bârsei şi nu numai.

Joi, 3 aprilie, a avut loc la Biblioteca din Dumbrăviţa un simpozion de prezentare şi lansare a Atelierului de Încondeiat Ouă de Paşti. Doamna Elena Odăianu împreună cu tinerii înscrişi s-au întâlnit cu doamnele care le vor destăinui tainele acestei îndeleticiri: Cojanu Carmen, Micu Elena, Ciolan Maria, Şerbănescu Anca, au discutat despre arta încondeierii şi au stabilit detaliile legate de buna desfăşurare a activităţii. Mierecuri, 9 aprilie 2014 şi vineri, 11 aprilie 2014, la orele 16.00, la sediu bibliotecii din comună vor avea loc primele ateliere practice.

Arta încondeierii a apărut încă din perioada precreştină şi este foarte bine reprezentată pe teritoriul ţării noastre. Cei care se ocupă cu acest meşteşug reuşesc să realizeze adevărate capodopere cu motive populare, strâns legate de viaţa tăranului român şi de universul acestuia. Uneltele folosite sunt obiecte simple, ce se găseau în casa oricărui sătean, un condei realizat din lemn, cu un vârf subţire prins cu un fir de păr de cal, o lumânare, ceară de albine şi vopsea. Până la apariţia vopselelor sintetice se foloseau vopsele obţinute din diferite plante frunze de măr, roibă, măceş, frunze de nuc, coaja de ceapă, mălin, viorele, etc.

Dar din păcate în zilele noastre, din ce în ce mai puţină lume este interesată de această artă. Iar  ca tradiţia să nu se piardă, ar trebui ca noi, tineri şi copii, să ne dăm silinţa să menţinem ceea ce avem de la străbunii noştri, pentru ca la rândul nostru să avem ce să lăsăm moştenire.

Lista participanţilor este deschisă tuturor, nu numai ţânţârenilor, iar cei care sunt dornici să înveţe, să păstreze şi să ducă mai departe aceste frumoase tradiţii sunt aşteptaţi să se înscrie la atelier.  Înscrierile se pot face la doamna bibliotecar, Elena Odăianu, la numărul de telefon 0758118456.

ou incondeiat de 100 aniOU încondeiat, vechi de 100 ani

 

oua incondeiate dumbravita (1)

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic