În perioada 2 februarie – 2 iunie, Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov găzduiește o expoziție inedită, intitulată ”Arta tranșeelor”, în colaborare cu Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad și colecția ing. Cristian Dumitru din București.
Arta tranșeelor sau Trench art, este un fenomen care a luat amploare la începutul Primului Război Mondial, în 1914 și continuând pe durata războiului, extinzându-se chiar și în perioada postbelică. După intrarea Germaniei în Belgia în 1914, în timpul primul Război Mondial s-a dezvoltat o formă stabilă de război de tranșeu. Prelungirea șederii trupelor în tranșee și bogata provizie de ”resturi” ale războiului au constituit un edevărat fundal scenografic în continuă expansiune pentru soldații artiști.
S-au conturat patru categorii în care se pot încadra obiectele: obiecte realizate de soldați, obiecte artizanale realizate de prizonierii de război, obiecte realizate de civili și obiecte făcute în scop comercial.
Tuburile cu proiectil prezintă cel mai mare interes pentru colecționarii Trench Art. Cele mai folosite erau cele de 75 mm, americane și franceze, de 77 mm germane și cele britanice de 105, 155 și 200 mm.
În pofida rolului important al României în cele Două Războaie Mondiale, din punct de vedere istoric, fenomenul Trench Art se situează pe nedrept într-o zonă obscură, fiind destul de puțin cunoscut publicului larg. În scopul cinstirii memoriei înaintașilor și integrării identității culturale naționale în circuitul de valori european, s-a născut ideea de a organiza această expoziție în contextul prezenței în România a impresionantei colecții private cu specific, a domnului ingier Cristian Dumitru. Cele 200 de tuburi de obuz transformate în vaze, râșnițe, scrumiere, brichete, veioze, etc, reprezintă strădania colecționarilor din România, Franța, Italia, Belgia și Germania, pe parcursul a peste 20 de ani, începând cu anii 90, când a fost achiziționat primul obiect (o scrumieră făcută dintr-o felie de țeavă de tun din perioada Primului Război Mondial, având în interior o brichetă prelucrată dintr-un cartuș) și până în prezent. Fenomenul Trench Art continuă și în zilele noastre, conflictele armate din ultimii 50 de ani lăsând în urma lor suveniruri din resturi militare.
”Arta din tranșee – Fenomenul Trench Art” este prima expoziție din România realizată în jurul acestui concept. Integrarea acestei colecții într-o atmosferă a epocii a determinat introducerea în expoziție a unei selecții de fotografii, scrisori, uniforme și hărți militare, brevete, medalii, articole de presă și alte obiecte aflate în partimoniul muzeului V. Pârvan din Bârlad, precum și în colecții particulare.