Pe parcursul anului 2011, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a desfăşurat o serie de acţiuni de informare a proprietarilor de maşini cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de protecţie în vederea prevenirii furturilor din autoturisme.
Cu toate acestea, statisticile arată o indiferenţă nejustificată a multora dintre proprietarii de autoturisme, care continuă să lase obiecte de valoare sau alte bunuri la vedere în autoturisme, aceasta fiind cauza principală a înregistrării acestui tip de infracţiuni. În 80 % din faptele de acest tip sesizate la poliţie, au fost sustrase din autoturisme bunuri aflate pe bordul sau bancheta maşinii (staţii de emisie-recepţie, casetofoane, GPS-uri, telefoane mobile dar şi genţi, borsete sau aparatură IT) iar modul de operare folosit cel mai des de infractori a fost spargerea geamului. Revenim astfel cu o serie de recomandări, care odată urmate vă pot feri de astfel de evenimente neplăcute:
· Nu lăsaţi în interiorul autoturismului obiecte care atrag atenţia hoţilor.
· Când părăsiţi autoturismul, indiferent pentru cât timp, nu lăsaţi geamurile deschise/întredeschise şi acţionaţi sistemul de închidere a uşilor.
· În timpul deplasării cu maşina, cuplaţi sistemul de asigurare al portierelor pentru a nu le da posibilitatea infractorilor să vă sustragă diverse bunuri atunci când opriţi la semafor sau în alte zone.
· Montaţi sisteme de alarmă şi antifurt la portiere, roţi şi portbagaj.
· Parcaţi autoturismul în locuri special amenajate, iluminate pe timpul nopţii şi eventual supravegheate.
În cazul în care constataţi că s-a comis un furt sesizaţi imediat Poliţia fără a distruge posibilele urme lăsate de infractori!
Sursa: IPJ Bv