În Țara Bârsei, undeva între localitățile Vulcan, Cristian și Râșnov, se află una dintre cele mai vechi așezari atestate istoric: Castrul roman de la Cumidava.
Asezarea a luat ființă undeva la începutul anilor 150, până la 271. Castrul avea 1,27 ha, cu 4 porți dispuse în cruce. Săpăturile arheologice încep în 1939, cu prof. Mihail Macrea de la Cluj împreună cu Constantin Daicovici și Ion Colan, cel din urmă coordonator principal al ziarului Gazeta de Transilvania în acea perioadă. Între 1968-1973 s-au făcut săpături de către Muzeul de Istorie Brașov, avându-l ca și coordonator de proiect pe prof. Nicolae Gudrea – Cluj, iar în 2006 , Muzeul Judetean din Brasov a reluat aceste săpături. Acest castru avea ziduri care se ridicau până la 4-5 m înălțime. Au existat două faze ale acestuia, cea de pamant cu palisade de lemn, în care soldații locuiau în barăci de lemn, neexistând ziduri de piatră, fortificațiile erau realizate din pământ, iar cea de a doua fază este cea în care fortificațiile sunt realizate din piatră, cel mai probabil din cariera de la poalele Măgurii Codlea. Țiglele care acopereau construcțiile din lemn aveau 60×40 cm, în greutate de aproximativ 6 kg.
Obiectivul castrului era să țină piept atacurilor venite din partea carpilor – dacii liberi din Sud-Estul României de azi, și a hoardelor de invadatori, prin cele două pasuri importante – Rucăr-Bran și Oituz.
Cele mai importante descoperiri sunt cele de echipament militar, însă anul trecut, 2012, este an de referință, an în care au fost descoperite 44 de monede, un mic tezaur, dupa ce timp de 6 ani anteriori lui 2012, s-au găsit numai 24 de monede. Acestea datează din perioada sec I-III dH. Anul acesta, în 2013, au fost găsite 7 monede.
Tot anul trecut s-au găsit și două germe, pietre semiprețioase, care se încastrau în inele soldaților romani.
Conform unui protocol încheiat cu muzeul din Brașov, studenți ai unei universități din Canada efectuează săpături arheologice împreună cu lucrători români, fiind al 4-lea an în care aceștia colaborează pe proiectul Cumidava Archaeological Research Project – CARP
La Muzeul Județean de Istorie Brașov se află si un fragment dintr-o inscripție care atestă că trupa auxiliară de vindelici erau încartiruiți în castrul roman de la Râșnov.
Material documentar realizat cu sprijinul dl. Ionel Bauman – Muzeul Județean de Istorie Brasov si dl. Traian Dumbrăveanu, masterand Univ. Babes Bolyai – Cluj Napoca.
Mulțumiri d-lui Lucian Mărginean pentru inițiativa realizării documentarului.
Castrul roman Cumidava (VIDEO)