Codlea trecut si prezent

0
1.779 vizualizari
views

La sugestia mai multor utilizatori ai grupului Codlea Info, dar şi din dorinţa de a face mai bine cunoscute valorile istorice ale comunităţii codlene, echipa Codlea Info a luat legătura cu d-na. profesor Elena Marin, co-autoare a cărţii                     “Codlea trecut si prezent”, prin a cărei amabilitate vă oferim în exclusivitate recenzia lucrării cât şi un scurt istoric al realizării acesteia, aşa cum a fost vazută de autori.

Cu mulţumiri, din partea grupului Codlea Info,
Ovidiu Stan

Codlea fiind o aşezare importantă în Ţara Bârsei s-a “ bucurat”mai ales din partea comunităţii săseşti de o atenţie deosebită privind trecutul acesteia. Comunitatea românească nu a avut mijloacele materiale necesare unei astfel de preocupări şi de aceea lucrări în limba română au fost sporadice şi parţiale.

Această stare de fapt ne-a determinat să alcătuim o lucrare monografică referitoare la evoluţia aşezării Codlea. După trei ani de cercetare documentară şi de specialitate am reuşit să finalizăm lucrarea cu titlul “ Codlea trecut  şi prezent”. Cartea a fost tipărită la editura “XTL” şi a fost lansată la 28 septembrie 2010 la librăria Codleana.

În perioada cercetării şi analizei documentelor ne-am lovit de o situaţie deosebit de dificilă în momentul în care a trebuit să cercetăm documentele din arhiva Codlei. Cea mai mare parte a arhivei a fost transferată în anul 1986 la Arhivele Statului filiala Braşov unde întreaga activitate de arhivare a fost eronată, încât codurile documentelor au fost înregistrate greşit. Actuala conducere nu ne-a permis accesul spunând că a fost reluată întreaga activitate de înregistrare şi codificare care poate dura 10-15 ani. Primăria Codlea deţine în arhivă acte şi documente emise după 1945, dar acestea nu sunt nici clasificate şi nici înregistrate, îngreunând foarte mult munca de cercetare.

Cea mai mare dificultate în realizarea acestei lucrări a fost editarea ei. Ştiind că editurile pentru a putea supravieţui cer sume mari pentru a acoperi cheltuielile, mai ales în cadrul tirajelor mici. La această situaţie trebuie să adăugăm şi faptul că sponsori care să susţină un act de cultură sunt foarte puţini. Cu toate acestea am găsit o serie de oameni de bine care au sponsorizat apariţia cărţii şi au făcut astfel posibil ca lansarea să fie o adevărată sărbătoare a comunităţii codlene.

Lucrarea propriu-zisă analizează trecutul istoric al comunităţii româneşti şi săseşti din Codlea, evoluţia economică, obiceiuri şi tradiţii, evoluţia învăţământului, a sănătăţii a sportului şi turismului. Un capitol din lucrare este dedicat unor oameni de seamă ai comunităţii codlene, care la un moment dat au avut un rol important în cadrul acesteia.

Am fost plăcut surprinşi de faptul că lucrarea noastră a fost bine primită de publicul codlean, întreaga ediţie epuizându-se în mai puţin de trei săptămâni. Când cartea nu a mai fost de găsit în librărie, mulţi codleni ne-au oprit pe stradă, ne-au telefonat cerând cu insistenţă reeditarea acesteia. Obţinând sprijin din partea iubitorilor de cultură, anunţăm că a doua ediţie va apărea în cursul lunii martie, fiind pusă în vânzare la librăria Codleana.

Autorii:  Mihail Plăiaşu

Elena Marin

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic