4 februarie – Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

0
34 vizualizari
views

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, aniversată în fiecare an la 4 februarie, invită populaţia la conştientizare şi la acţiune pentru o lume mai puţin împovărată de cancer.

Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 1 din 6 decese la nivel global. Cancerul pulmonar, de prostată, colorectal, de stomac şi de ficat sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbaţi, în timp ce cancerul de sân, colorectal, pulmonar, cervical şi tiroidian sunt cele mai frecvente în rândul femeilor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În Regiunea est-mediteraneană a OMS, majoritatea cazurilor de cancer sunt diagnosticate într-un stadiu avansat, când tratamentele sunt mai puţin eficiente. Estimările modelate arată că până în 2030, Regiunea va avea cea mai mare creştere a poverii cancerului dintre toate cele şase regiuni ale OMS. Cancerul provoacă aproape 459.000 de decese în fiecare an în această regiune, ce cuprinde 21 de state şi teritoriul palestinian ocupat. Potrivit datelor publicate de OMS cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului 2023, aproximativ 1,6 milioane de cazuri de cancer s-au înregistrat în regiune în ultimii cinci ani. Aproape 734.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer în fiecare an, iar în 2040 se estimează că numărul persoanelor diagnosticate va fi cu aproximativ 50% mai mare. Astfel, Ziua Mondială a Cancerului urmăreşte să promoveze conştientizarea cancerului ca problemă de sănătate publică şi să consolideze acţiunile pentru îmbunătăţirea accesului la îngrijire de calitate, screening, depistare precoce, tratament şi îngrijiri paliative, notează https://www.emro.who.int/.

Ianuarie a fost Luna de conştientizare a cancerului de col uterin, o şansă ideală pentru OMS şi partenerii de a creşte gradul de conştientizare cu privire la cancerul de col uterin şi vaccinarea împotriva papilomavirusului uman (HPV), principala cauză a cancerului de col uterin. În 2024, Luna de conştientizare a cancerului de col uterin şi-a propus să evidenţieze importanţa creşterii accesului la vaccinurile HPV, screening-ul regulat şi tratamentul de ultimă generaţie pentru cancerul de col uterin în stadiile incipiente. Obiectivul comun este de a reduce dramatic apariţia cancerului de col uterin până în 2030 şi de a elimina boala ca problemă de sănătate publică până în 2120.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

LĂSAȚI UN MESAJ