,,Tu ştii ce vârstă au plămânii tăi?” Ediţia a III-a

0
1.586 vizualizari
views

BPOC

Cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, Societatea Română de Pneumologie lansează campania ,,Tu ştii ce vârstă au plămânii tăi?”. Campania, aflată la cea de-a treia ediţie, îşi propune să atragă atenţia populaţiei asupra importanţei unor investigări periodice ale funcţiei pulmonare şi a consultului periodic efectuat la medicul pneumolog.
În perioada 14-25 noiembrie, în cabinetele medicale din întreaga ţară se vor face testări gratuite (nu este necesar biletul de trimitere de la medicul de familie). Lista cabinetelor şi alte informaţii se găsesc pe www.desprebpoc.ro.
Pe 19 şi 20 noiembrie, în Bucureşti, cei interesaţi îşi pot afla gratuit vârsta pulmonară ieşind la plimbare în Parcul Tineretului, zona Şincai, unde sunt aşteptaţi într-un cort special amenajat.

,,Aşa cum ne testăm tensiunea, deci starea de sănătate a inimii, la fel şi plămânii noştri merită aceeaşi atenţie. Inima este motorul vieţii, dar nu uitati că sursa de alimentare a acestui motor sunt plămânii. Plămâni sănătoşi înseamnă şi o inimă sănătoasă. Dacă nu putem respira, nimic altceva nu mai contează”, a declarat Florin Mihaltan, preşedintele Societătii Române de Pneumologie.

BPOC este o afecţiune cronică pulmonară cu prevalenţa în continuă creştere: afectează 210 milioane de oameni în întreaga lume şi ucide milioane de oameni în fiecare an. Din totalul bolnavilor, 1 milion sunt români.
Testul de spirometrie
Spirometria este analiza prin care medicul îţi poate spune dacă ai sau nu BPOC. Este vorba despre un test de respiraţie simplu, care durează doar câteva minute, nu provoacă nici un disconfort şi măsoara cantitatea de aer care circulă prin plămâni.
•    Stând aşezat pe un scaun, respiri adânc, apoi plasezi buzele pe piesa bucală a spirometrului;

•    Expiri cu forţă şi viteză maximă, până când goleşti plămânii de aer;
•    Aparatul îţi măsoară capacitatea de a respira, în special cât aer poţi scoate din plămân într-o secundă (adică Volumul Expirator Maxim în prima secunda -VEMS);
•    În cazul în care conductele tale aeriene sunt blocate sau ,,obstruate”, nu vei putea să scoţi din plămân aceeaşi cantitate de aer ca o persoană care nu are o obstrucţie a conductelor aeriene.
Despre BPOC
•    Simptomele sunt înşelătoare – dispnee (senzatia de sufocare), tuse cronică, alte probleme respiratorii pe care suntem tentaţi să le punem pe seama fumatului sau a înaintării în vârstă;
•    Boala ,,explodează”, de multe ori, după vârsta de 40-45 de ani;
•    În lipsa tratamentului, pacienţii cu BPOC ajung să întâmpine dificultăţi majore în respiraţie sau au senzaţia de sufocare atunci când urcă treptele, când se plimbă sau chiar atunci când se spală sau se îmbracă dimineaţa (,,Sunt conştientă de fiecare dată când respir”, este mărturia unei paciente cu BPOC);
•    BPOC va deveni în următorul deceniu a treia cauză de deces în lume.
Care sunt factorii de risc?
La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Alţi factori de risc sunt: pulberile industriale, noxele chimice existente, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd).
Campania de testare gratuită a sănătăţii plămânilor se va desfăşura şi la Braşov în perioada 18-25 noiembrie 2011. În Braşov sunt 2 centre în care se realizează testele gratuite:

Clinica NewMedics Braşov Str. Hărmanului 15B
Rotaru Alina Veronica – Telefon 0268.310.378
– Perioada  Zilnic 9.00-15.00

Brasov Dispensar TBC Str. Sitei, nr. 17
Alexandrescu Dana – Telefon 0268.413.081
– Perioada 14-18 noiembrie (orele 10.00-14.00)
Coriu Olimpia – Telefon 0268.413.081
– Perioada  21-25 noiembrie (luni, miercuri, vineri 9.00-14.00; marţi, joi 11-15)

Sursa: Medlive.ro

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic