Ziua Regalității marcată și la Codlea în cadrul conferinței – Regina Maria – Regina Soldat

0
3.297 vizualizari
views

În cadrul „Conferinţele Astra”, organizate de Despărţământul Astra „Dr. Nicolae Căliman” din Codlea, s-a desfăşurat în data de 12 mai 2017, în sala festivă a Liceului Teoretic „Ioan Pascu” Codlea, Conferinţa „Regina Maria – Regina Soldat”, cu o participare de excepţie şi invitaţi de la instituţiile locale, din ţară şi Republica Moldova. Sala a fost arhiplină.

În deschiderea conferinţei, domnul Mircea Gheorghe Dragoş, preşedintele Despărţământului, a precizat contextul acestei manifestări: apropierea sărbătoririi unui secol de la realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 şi a prezentat invitaţii şi conferenţiarii: prof. univ. dr. Georgeta Filitti, prof. univ. dr. Traian Cepoiu, dr. Anca Beatrice Todireanu – preşedinte Asociaţia România Culturală.

Doamna prof. univ. dr. Georgeta Filitti a captat publicul printr-un discurs care a reprezentat deopotrivă un portret complex al Reginei Maria şi vibraţia acestei mari personalităţi în lumea sa, o lume aflată într-o criză existenţială profundă pe fondul dezastrelor primului război mondial. Conotaţia discursului a constat în reconsiderarea spiritului patriotic, care indiferent de contextul mondial, ar trebui să caracterizeze manifestarea individului. A prezentat activitatea socială a Reginei, prin crearea de societăţi şi fundaţii.

Domnul prof. univ. dr. Traian Cepoiu a dezvoltat în structură comparativă locul şi rolul Reginei Maria în timpul său, prin implicarea necondiţionată şi riscantă în activitatea de voluntar-sanitar pe front şi mai ales aceea de fin psiholog prin care  a insuflat încredere şi spirit de sacrificiu oamenilor aflaţi în situaţii limită.

Doamna doctor în istorie Anca Beatrice Todireanu a prezentat o parte din scrisorile emoţionante trimise de Regina Maria, în timpul războiului, unor personalităţi din anturajul său şi a făcut elogiul caracterului puternic şi sensibilităţii excepţionale a Reginei Maria.

Întâlnirea a durat aproape 3 ore şi s-a bucurat de aprecierea tuturor participanţilor la eveniment.

Prof. Cutieru Gheorghe

ziua-regalitatii-codlea (1) ziua-regalitatii-codlea (2) ziua-regalitatii-codlea (3) ziua-regalitatii-codlea (4) ziua-regalitatii-codlea (5)

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic