“Copiii sunt cele mai frumoase daruri pe care omenirea le oferă viitorului…”
E o sintagmă frumoasă şi o credinţă frumoasă…realitatea însă, în cazul copiilor proveniţi din familii sărace, este alta. Aşa cum bine ştiţi copiii aceştia primesc de la părinţii lor alt sistem de valori: acela al supravieţuirii, al maturizării înainte de vreme, tânjind după fericirea din ochii copiilor din jur, cei cărora familiile lor le oferă securitate materială, afectivă, fizică, psihică.
Ce alternative le oferă societatea noastră? În cele mai multe dintre cazuri, niciuna. Sunt lăsaţi să cerşească, să crească aşa cum dă Dumnezeu, la mila celor din jur, să ajungă peste câţiva ani analfabeţi, antisociali, dispuşi la orice pentru a supravieţui, convinşi că nu fac parte din aceeaşi lume cu noi.
În Centrul de Zi “Rază de lună” Codlea, copiii nevoiaşi şi-au găsit însă o a doua familie, o familie dispusă nu doar să aibă grija lor, ci şi să îi călăuzească de-a lungul drumului către educaţie, dezvoltare armonioasă şi copilărie normală. Aici au o şansă, aceea de a deveni un dar frumos pe care îl facem viitorului.
Nu, nu sunt vorbe mari. Sunt amprente ale realităţii pe care o trăiesc copiii beneficiari ai centrului. Rezultatele obţinute de ei în numai câteva luni stau mărturie afirmaţiilor de mai sus: fetiţa R. elevă în clasa a III-a, repetentă anul trecut, a încheiat semestrul întâi al acestui an şcolar cu o medie de Bine şi restul de Foarte bine; surorile M. şi E., eleve în clasa zero şi I, în vârstă de 7, respectiv 9 ani, care până în septembrie 2013 nu au urmat nici o singură zi la vreo grădiniţă sau şcoală şi petreceau în stradă aproape toată ziua practicând cerşetoria, au frecvenţă impecabilă la şcoală, caiete exemplare, ambiţie de a reuşi comparabilă cu aceea a unui adult şi seriozitate deasemenea; băieţelul I., provenit dintr-o familie caz social, cu mari probleme, a ales singur şcoala în detrimentul cerşetoriei, venind personal să se înscrie la Centrul de Zi. La câteva zile l-au urmat alţi câţiva copii, toţi în situaţie de abandon şcolar, toţi sortiţi cerşetoriei.
Fiecare poveste este impresionantă, situaţiile prin care au trecut şi trec mulţi dintre aceşti copii şi familiile lor sunt cutremurătoare. Parte din copii au taţi violenţi, alcoolici, care le presară viaţa cu scandaluri, lacrimi, episoade groteşti, sau au taţii în penitenciar, au mame victime, mame inconştiente, fără putere de a schimba ceva în felul în care îşi trăiesc dramele, refugiate unele dintre ele în alcool, cerşetorie, promiscuitate.
Dincolo de pragul Centrului copiii păşesc însă într-un mediu securizant fizic, afectiv, psihic; găsesc aici resurse să înfrunte ziua următoare, se simt respectaţi, iubiţi, nediscriminaţi. Îşi trăiesc câteva ore de copilărie.
Bătălia cu mediul din care provin, cu violenţa, cu lipsurile, cu cerşetoria, cu amărăciunea, nu o pot câştiga decât cu ajutorul nostru şi al dumneavoastră, prin educaţie, prin asimilarea unui model de viaţă diferit, a unor valori morale, sociale, etice, fireşti.
De ce şi prin intermediul dumneavoastră? Pentru că doar ajutorul semenilor noştri ne-a permis să le oferim copiilor posibilitatea de a fi curaţi, de a avea haine potrivite fiecărui anotimp, de a avea încălţăminte adecvată, de a avea jucării, de a avea caiete, ghiozdane, rechizite, de a primi cadouri de sărbători, etc. Le mulţumim pe această cale încă odată firmelor -Lingemann Beschaffungssysteme SRL, SC Razmir & Raumy SRL (soţilor Bangălă), SC Ramisdeco SRL, Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Codlei, SC ALIBEY F&B SRL, mulţumim anticipat firmei DELACO pentru sprijinul pe care ni-l va acorda din luna martie a.c., precum şi tuturor colaboratorilor voluntari ai asociaţiei, care vin constant să lucreze cu copiii şi le bucură sufletele cu generozitate. E semn că toţi copiii au îngeri păzitori…vă mulţumim tuturor în numele lor şi vă aşteptăm alături de noi, ca voluntari, ca sponsori, ca simpli oameni de bine care doresc să aducă bucurie în sufletul unor copii.
Cum credeţi că arată lumea unui copil de 8 ani care nu a făcut niciodată duş? Dar a unui copil de 10 ani care nu şi-a serbat ziua de naştere niciodată? Par lucruri simple de tot, dar nu sunt! Pentru copiii din acest articol, acestea reprezintă adevărate minuni.
Psiholog- Fagaraşi (Zăvoianu) Vasilica
Asociaţia Judeţeană pentru Protecţie Socială „Rază de lună” Codlea