Salut, ce faci? Sunt în tren, veni răspunsul.. Pleci deja, Lucian? Da. Fir-ar, abia dacă am apucat să povestim la cafea despre noua ta piesă… Și tare m-am bucurat de revedere!
Lucian Opriș este compozitorul nostru, al codlenilor, și sincer să fiu îl și văd peste 100 de ani la muzeu, înțepenit într-o vitrină, și un ghid turistic vorbind frumos despre cel care a compus Zeidner Waltz (Valsul Codlei). Vă spun eu, așa va fi. Copiii copiilor noștri vor învăța despre oamenii care și-au lăsat amprenta prin lucrurile frumoase făcute pentru comunitate, iar Lucian Opriș este unul dintre aceștia. Până atunci, l-am imortalizat în câteva rânduri, între două trenuri.
Ce este “Un cântec de dor” pentru tine, Lucian?
”Este prima dată când prind curajul să înregistrez o piesă și cu vocea, motiv pentru care doresc să fiu ascultat mai mult cu sufletul.
Mulțumesc pe această cale oamenilor care au colaborat la realizarea acestei piese!
În primul rând un mulțumesc frumos tatălui meu care mereu m-a încurajat și a crezut în mine!
De asemenea, prietenului meu Dan Surducan, care a avut o contribuție substanțială la corectarea și îmbogățirea textului.
Mulțumiri deosebite următorilor artiști care au dat culoare și sunet acestei idei muzicale: Marius Ponciu, Răzvan Paun, Ana Maria Crainic, Mihaela Marin, Marius Stănculete.
Ce proiecte de viitor ai … între două trenuri? Și, apropos, pe mine mă omoară viorile și pianul în compozițiile tale.
În prezent lucrez enorm să finalizez metoda de pian pentru începători, metoda pe care am testat-o și în mediul online, unde a prins fantastic de bine. În România sunt primul profesor de pian care a reușit să promoveze o tehnică de a învăța la pian cu metoda personală, iar feedback-urile sunt mult peste așteptări.
O a doua carte pe care îmi propun să o finalizez până în iunie este Îndrumarul de armonie în muzica creștină contemporană. O carte care se adresează în special celor care doresc să învețe sau să profeseze în muzica neoprotestantă.
Ce ne poți spune despre această muzică?
Începând din anul 2000, am predat mai multe variante de acompaniament, cursanților care au frecventat orele mele de pian, armonie sau teorie muzicală.
După 17 ani de experiență, pot enunța o metodă simplă de pian acompaniament, gen întâlnit cel mai frecvent în muzica creștină contemporană, bazată pe formula treptelor armonice I-IV-V plus relativele lor minore și septimele. Mergând cu șablonul acesta armonic prin toate tonalitățile, poți cânta aproape toate cântările pe care le auzi astăzi în bisericile neoprotestante.
Parcurgând fiecare lecție în parte, cu exemplele și cântările special aranjate pentru fiecare tonalitate nou învățată, vei ajunge într-un timp foarte scurt să poți cânta și tu la un instrument sau chiar într-o formație creștină.
Ca să ajungi la îndeplinirea acestui vis este important să studiezi zilnic, minim 15-20 minute, iar pentru fiecare lectie să ai minim 6 ore studiate.
Ce se mai aude cu centrul cultural de la Codlea?
Cu privire la un nou centru cultural în Codlea, o sa revin în cursul acestui an. În prezent am achiziționat un teren unde doresc să-mi implementez un vis, în educație prin cultură și artă.
VIDEO – Cântec de dor – Lucian Opriș