Toate cimitirele militare ar putea să treacă în administrarea Ministerului Apărării

0
736 vizualizari
views
Inițiator: Vor fi mai bine îngrijite și se va termina și cu scandalurile neavenite, provocări interetnice, cum s-a întâmplat la Valea Uzului.

Deputatul Marius Pașcan a inițiat un proiect de lege prin care toate cimitirele militare din țară vor trece în administrarea Ministerului Apărării. Pașcan a declarat pentru G4Media.ro că, dacă legea va fi adoptată, cimitirele militare, multe dintre ele lăsate în paragină, vor fi mai bine îngrijite și se va termina și cu scandalurile neavenite, provocările interetnice, cum s-a întâmplat la Valea Uzului.

„Am inițiat și înregistrat un proiect legislativ prin care toate cimitirele eroirlor sa fie administrate de Ministerul Apărării Naționale. În acest fel, vom aduce liniștea necesară și pacea necesară eroilor acestei țări. Aceste cimitire vor fi mai bine îngrijite, vor fi și fondurile și specialiștii care să facă acest lucru și se va termina și cu scandalurile neavenite, provocările etnice, în genul celor de la Valea Uzului. Am ajuns de râsul lumii să se vorbească de probleme interetnice pornind de la eroi”, a declarat Pașcan.

Deputatul PMP a adăugat că toți eroii acestei țări, fie ei români, maghiari, germani, sași, evrei sau de alte naționalități trebuie să fie cinstiți și că „nu are rost să ne războim pe identitatea lor”.

„Este important ca aceste cimitire să fie administrate serios de MApN la nivelul țării, pentru că sunt multe cimitire ale eroilor lăsate în paragină, fie pentru că nu sunt resursele necesare, nici oamenii care să se ocupe corect de administrarea acestora și, de aceea, în unele părți au devenit o rușine națională. Cred că proiectul meu va aduce liniștea necesară odihnei veșnice a eroilor. Le suntem recunoscători pentru că le datorăm ceea ce suntem azi lor”, a mai declarat Marius Pașcan pentru G4Media.ro.

Deocamdată, proiectul este semnat de parlamentarii PMP, însă Pașcan a precizat că va avea discuții și cu liderii celorlalte grupuri parlamentare pentru a avea majoritatea necesară ca legea să treacă de Parlament.

Proiectul inițiat de Marius Pașcan modifică Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor
comemorative de război.

Principalele prevederi ale proiectului:

  • Mormintele și operele comemorative de razboi situate pe teritoriul Romaniei sunt bunuri de interes public national si fac parte din domeniul public al statului, în masura in care, la data intrarii in vigoare a legii, nu fac
    parte din domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale sau nu sunt proprietate privata a persoanelor fizice sau juridice.
  • Mormintele și operele comemorative de razboi care fac parte din domeniul public al statului sunt inalienabile, imprescriptibile și insesizabile §i sunt monumente de for public. Acestea sunt date in administrarea
    Ministerului Apararii Nationale, care va putea decide prin ordin al ministrului apararii nationale cu privire la delegarea administrarii catre unitatile militare teritoriale aflate în subordinea sa.
  • Întretinerea și marcarea mormintelor și operelor comemorative de razboi straine, aflate pe teritoriul Romaniei, se realizeaza potrivit legii și in conformitate cu tratatele Internationale la care Romania este parte.
  • În termen de 2 ani de la data intrarii m vigoare a legii, Ministerul Apararii Nationale prin Oficiul National pentru CultuI Eroilor va realiza un inventar centralizat al tuturor mormintelor si operelor comemorative de razboi situate pe teritoriul Romaniei, va evalua stadiul de conservare si întretinere a acestora si va face propuneri pentru protejarea și punerea lor in valoare.
  • În termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, unitatile administrativ-teritoriale au obligatia predarii, m original, catre Ministerul Apararii Nationale a tuturor documentelor din arhiva proprie referitoare la morminte și opere comemorative de razboi aflate in domeniul public al unitatii administrativteritoriale, respectiv în copii legalizate a documentelor privind morminte și opere comemorative de razboi aflate în domeniul privat al unitatii administrativ teritoriale.
 
Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic