Cand nu crezi in tine!
A fi timid nu inseamna un lucru rau, uneori aceasta trasatura este chiar apreciata intr-o societate in care se regasesc non-valori lipsite de modestie. Dar atunci cand timiditatea trece de aceasta granite si monopolizeaza calitatea vietii, increderea in sine, se poate considera o boala sociala.
Potrivit specialistilor, timiditatea este o insusire ce apare la anumite persoane si care se manifesta in special prin tendinta de a evita interactiunea sociala.
“ Subiectul este timid, stingher, inhibat in contact cu alte persoane, mai ales in colectivitate. Are o putere de actiune redusa, este nesigur in luarea deciziilor, nu este dispus sa lupte pentru realizarea celor propuse. Acest comportament poate sa apara si la copil si este invatat prin observare, dar se poate instala ca urmare a dezvoltarii intr-un mediu in care copilul a fost invatat sa taca mai bine decat sa spuna vreo prostie”, precizeaza Liliana Rotila, psiholog la un cabinet individual din Codlea.
Astfel, intr-un grup, persoanele timide nu sunt percepute la fel de bine ca si cele extrovertite, deschise la comunicare si cu un grad crescut de sociabilitate. Persoanele timide sunt mai rezervate si este mult mai greu sa le cunosti, iar acest comportament se poate transforma chiar in fobie sociala.
Potrivit psihologului Liliana Rotila: “ fobia sociala reprezinta frica de a fi observat, de a te afla in centrul atentiei, de a vorbi in public, de a mentine o conversatie, de a primi sau a face complimente. Este bine de stiut ca diferenta dintre timiditate si fobie sociala este doar cantitativa, in ambele cazuri apar ganduri disfunctionale si o puternica anxietate”.
Cum iti depasesti temerile? – cateva trucuri simple
Intre extrema timiditate si incredere in sine sunt doar cativa pasi mici, pe care ii poti face usor, cu putin curaj.
Iata cateva trucuri folositoare pentru a-ti tine in frau timiditatea:
– incepe fiecare zi cu o sesiune de privit in oglinda. Sa nu uiti sa iti apreciezi zambetul, sa te bucuri de ceea ce vezi, de unica ta imagine;
– identifica-ti punctele forte si investeste in ele! Sa spunem ca iti place sa ajuti, atunci ofera-te voluntar la o asociatie nonguvernamentala unde iti poti pune in evidenta mai bine calitatile;
– cand te gasesti in locuri publice sau intr-un colectiv, incearca sa te concentrezi asupra altora, nu asupra ta si sa-ti distragi atentia de la propria persoana;
– respira adanc de cateva ori: este un exercitiu foarte bun pentru a te relaxa;
– infrunta situatiile in care timiditatea ta atinge cote maxime, nu le evita pentru ca, pe masura ce amani o astfel de situatie, creste frica ta referitoare la acest moment.
– accepta faptul ca s-ar putea sa fii respins sau tratat altfel decat iti doresti.