Situaţia actuală a Protanului Codlea, dincolo de polemici şi nemulţumiri

11
2.113 vizualizari
views

Taxate deseori de instituţiile statului şi de cetăţenii de rând, fabricile Protan din ţară se aliniază în sfârşit la normele europene de mediu, ele accesând fonduri pentru modernizare şi protejare a mediului înconjurător: filtre pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, filtre de epurare a apei, modernizarea parcurilor auto, etc. Aceste norme sunt impuse de Bruxelles, respectarea lor presupune termene clare şi nu mai lasă loc de tergiversări sau amânări.

Activitatea de colectare şi neutralizare a deşeurilor de origine animală este deosebit de importantă. Ce s-ar întâmpla cu toate deşeurile firmelor din industria alimentară, fabricilor alimentare, magazinelor alimentare, etc. dacă ele nu ar fi colectate, neutralizate şi procesate în aceste fabrici din lanţul Protan?

Dincolo de scandalurile ecologice binecunoscute, aceste fabrici, aduse la parametrii de mediu impusi de UE, au şi vor avea o importanţă foarte mare. Cu prea multă uşurinţă românii au distrus şi închis după 1989 fabrici, uzine, întreprinderi …de la nivelul la care aveam autonomie totală am ajuns din păcate la mâna străinilor şi cumpărăm pe bani grei tot ceea ce avem nevoie ca economia noastră să funcţioneze. Este nevoie să gândim soluţii pentru a păstra ceea ce avem, să găsim fonduri pentru investiţii şi să reparăm, în loc să distrugem sau să dorim distrugerea.

Odată, oraşul Codlea nu numai că era prosper, dar  îşi asigura tot ceea ce este necesar traiului la nivel local. Extrem de puţine oraşe au sau au avut vreodată asta. Codlea avea fabrici de toate categoriile, întreprinderi şi regii din toată gama economică şi devenise un mecanism perfect care asigura tot necesarul pentru un trai decent nu numai locuitorilor săi, ci şi la nivel naţional şi chiar internaţional. Serele Codlea, Coloromul , Fabrica de mobilă „Măgura Codlea” sunt doar câteva nume cu rezonanţă internă şi internaţională. Ele nu mai există, unul din motive fiind managementul dezastruos de după 1989.

Vizând criza economică actuală, este vital nu doar să pastrăm locurile de muncă existente ci şi să milităm pentru soluţii investiţionale de creştere economică a Codlei. Şi în cazul Protanului se poate vorbi de o creştere economică, atâta vreme cât în ianuarie 2008, de exemplu, SC Protan SA avea contracte de colectare şi neutralizare a deşeurilor cu peste 4592 agenţi economici şi cu peste 2238 consilii locale şi primării. Numărul impresionant de contracte indică necesitatea acestei fabrici în economia românească. Fabrica din Codlea asigură locuri de muncă pentru 100 de codleni şi are un viitor cert în peisajul economic românesc. Cu toată dreptatea pe care o au codlenii când acuză poluarea datorată Protanului, imaginea de ansamblu ne spune că nu închiderea lui este soluţia.

Cu un management vizibil îmbunătăţit, cu fonduri de milioane de euro şi cu termene clare de modernizare a tehnologiei şi ecologizare a activităţii, Protanul are un viitor cert, un viitor în care va reprezenta mai mult decât astăzi o sursă de prosperitate economică a Codlei.

Fără părtinire, taxând nu doar birocraţia detestabilă românească ci şi managementul prost de până mai ieri al Protanului, consemnăm ca legitimă atitudinea de revoltă a codlenilor, vis a vis de poluarea care înca afectează oraşul. Totuşi, ca să nu marcăm încă o distrugere a unei fabrici care constă în utilaje şi tehnologie de milioane de euro, ca să nu dispară singura sursă de venit pentru 100 de familii codlene şi să nu radem de pe harta economică o altă societate aducătoare de venituri importante la bugetul local, avem datoria să ascultăm ce are de spus managerul Protan şi să dăm o şansă demersurilor investiţionale demarate deja, cu scopul ecologizării activităţii desfăşurate.

Zilele acestea, Rogoz Eugen, managerul Protan– Codlea,  a avut amabilitatea să ne acorde un interviu.  Cu speranţa că dincolo de revoltă găsiţi modalitatea de a gândi în perspectivă şi găsiţi doza de înţelepciune a românului care preferă să repare în loc să distrugă, vă supunem atenţiei acest interviu.

Rep. :Vă rugăm să ne spuneţi care este situaţia actuală a Protan-ului şi care sunt demersurile care se fac pentru îmbunătăţirea calităţii mediului.

Rogoz Eugen: Istoria Protan-ului a demonstrat o evoluţie continuă a îmbunătăţirii condiţiilor de lucru din interiorul fabricii şi a îmbunătăţirii mediului înconjurător- aer, sol şi apă. Aceste preocupări s-au axat în primul rând pe protejarea mediului înconjurător, suntem conştienţi de importanţa protejării mediului pentru sănătatea noastră.

În al doilea rând, Protanul a demarat un plan de acţiune, care se găseşte într-o continuă desfăşurare şi care este gândit în funcţie de reglementările UE. Acest plan de acţiune presupune modernizarea Protanului, începând de la partea de colectare a deşeurilor de origine animală, până la partea finală, de finisare a făinilor şi integrare a parametrilor de mediu în normele admise de comunitatea europeană. În acest cadru, vreau să vă spun că unitatea a depus un efort investiţional substanţial, reuşind să îşi modernizeze  întregul parc auto, precum şi o foarte mare parte din instalaţia tehnologică de producer a făinilor proteice.

Nu în ultimul rând ne-a preocupat realizarea unei staţii de epurare şi filtrare, pentru protecţia apelor şi a mediului înconjurător şi încadrarea în normele impuse.

Rep.: Acest lucru înseamnă că nu vom mai avea acel miros neplăcut în oraş?

Rogoz Eugen: Mirosul neplăcut va dispărea odată cu punerea în funcţiune a biofiltrelor, acţiune care se află în curs şi care până la finele anului va fi definitivată.

Rep. : Ce se va întâmpla, presupunând că s-ar închide această fabrică? Au existat multe voci care au susţinut că ideal al fi ca Protanul să se închidă. Care ar fi avantajele şi dezavantajele din punct de vedere social?

Rogoz Eugen: Datorită faptului că Protanul are o activitate care e încadrată în zona “muncilor murdare”, trebuie să recunoaştem că acest aspect  a generat destul discomfort. Însa acest “discomfort” a produs în jurul nostru atât opinii de apreciere a muncii noastre şi considerării la adevărata ei valoare, cât şi foarte multe opinii “neprietene” ale Protan-ului, care au anumită legitimitate, datorită mirosului din oraş. Mulţi însă au exagerat, preferând să nu ţină cont şi de volumul mare de muncă şi de importanţa Protan-ului.  Protan-ul în sine, face parte dintr-o categorie de activităţi de foarte mare importanţă în mediul social-economic.  El se află într-un lanţ al unor aşa- zise protecţii de structură de o deosebită importanţă. Dacă cineva îşi închipuie că Protan-ul va putea fi închis, se înşeală, pentru că închiderea Protan-ului presupune existenţa unei alternative. Să se reuşească neutralizarea acestor deşeuri de origine animală în altă parte; ori această alternativă nu există. Protan-ul a încercat de-a lungul timpului să aducă instalaţia la parametrii reglementaţi de UE. O fabrică înseamnă o investiţie de 7-8 milioane de euro. Aceşti bani nu se găsesc foarte uşor, Protan-ul i-a găsit de-a lungul timpului şi îi are la dispoziţie să îşi finalizeze proiectele de modernizare de care vorbeam.

Sub aspectul implicaţiilor sociale de care mă întrebaţi, aş vrea să menţionez faptul că în societatea Protan muncesc circa 100 de persoane. Putem spune că sunt 100 de familii în spatele acestor angajaţi ai unităţii şi mai trebuie avut în vedere faptul că societatea Protan şi-a plătit la timp dările către stat şi locale, lucru care zic eu că este foarte important, pentru că avem o importantă contribuţie în mod direct la bugetul primăriei.

Rep.: La întâlnirea trecută mi-aţi spus  despre proiectul prin care se va face acea modernizare, un proiect aprobat de Bruxelles. Să revenim asupra lui.

Rogoz Eugen: Planul de acţiune care se derulează pentru modernizarea unităţii este conceput după cele mai bune tehnici disponibile. Aceste tehnici sunt făcute după normele europene, care au în vedere încadrarea în emisii, încadrarea în concentraţii de poluanţi în atmosferă, au în vedere purificarea apei şi protecţia solului. Aceste norme europene vor fi respectate cu siguranţă odată cu finalizarea lucrărilor de investiţii.

Rep.: Aveţi şi un timp estimativ?

Rogoz Eugen: Termenul  sau perioada pe care a acordat-o Bruxelles-ul pentru îndeplinirea acestor proiecte este finele anului 2015, însă ţinând cont de posibilităţile pe care ni le-am evaluat şi de solicitările venite din partea instituţiilor statului: Agenţia de Protecţie a Mediului, Primăria Codlea, am găsit variante să devansăm acest termen, fixând încheierea proiectului de modernizare la finele anului 2014.

Rep.: Vă mulţumim şi promitem codlenilor că vom reveni pentru a fi la curent cu paşii spre modernizare şi ecologizare pe care Protanul îi face şi îi mai are de făcut.

Articol realizat de redactor- Vali Zăvoianu şi video-reporter- Ovidiu Stan.

Interviu Eugen Rogoz (VIDEO)

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

11 COMENTARII

  1. problema mirosului urat din oras, emanat de protan este, intr-adevar, o problema care trebuie sanctionata de cei de la „Mediu” … dar daca cei de la mediu se lasa cumparati si ii duce cu presul si pe cei care cer informatii cu privire la protan, atunci ar trebui ca conducerea municipiului codlea (primaria) sa se duca in instanta … este un drum simplu si legal … pe langa asta consiliu are dreptul (ca si cei de la mediu) (si ca serviciul de sanepid) sa-i amendeze in fiecare zi cand miroase, pana se satura de dat amenzi si pun filtre, sau inchid fabricuta.
    Iar acum comentariul la articol. Articolul este scris scolareste, de multe ori bate campii alaturi de ideea principala. Iar cel mai amuzant: Domnul Ovidiu Stan(nu pt prima data), isi da titlul de reporter 🙂 Ovidiule, daca scria-i Reporter-amator, mai intelegeam si dadeam un calificativ pozitiv articolului, dar daca iti dai un tilu de profesionist (pt care iti trebuie nitica scoala si o diploma) nu pot decat sa ma intreb de ce se mira lumea ca unu ca Ponta are titlu de doctor cand un amator isi da titlu de profesionist.

    • Horatiu, ai atatea observatii de facut cu privire la articol si nu ai observat ca ne straduim sa facem ceva bun? Are importanta pentru tine ca un jurnalist sa isi fluture diploma in vand cand face un reportaj? Ai impresia ca cineva imi plateste salariu? Despre ce vorbim aici?

  2. vorbim despre profesionalitatea cu care te lauzi Ovidiu. de profesionalitatea pe care o cer de la voi cam toti care se perinda pe pagina asta … si de faptul ca toti oameni buni care scriau pt pagina asta te-au parasit (ca de obicei (culmea) ei sunt singuri de vina … pt ca ti-au cerut, ce-ti cer si eu obiectivitate si profesionalism) … iar TITLUL DE REPORTER sau JURNALIST, nu atarna pe garduri, pt asta se munceste si se invata, se dau examene si cere o anumita atitudine (pe care tu nu o ai … nici n-ai de unde pt ca nu esti profesionist … dar atunci scrie la orice articol „AMATOR” si … si poate nu ma mai „atac” citind „amatorismele” voastre

  3. Nu e vorba de pareri. Este realitatea!!! Tu nu esti nici jurnalist nici reporter, nici redactor. la toate acete titulri lipseste epitetul: „amator” !!! deci despre ce vorbim aici? cear fii sa se numeasca si sora medicala Doctor iar muncitorul de pe santier, inginer constructor!!! nu e nicidecum vorba de „parerile sunt impartite Horatiu” … si despre despre apararea intimitatii (care tine si asta de profesionalismul unei redacti) vad ca n-ai habar ….

    • corectez(ultima fraza). vroiam sa spun despre profesionalis si „despre apararea intimitatii (care tine si asta de profesionalismul unei redactii) vad ca n-ai habar ….”

    • Eu observ doar incercarile tale insistente de a ne discredita dintr-o data. Din bun-simt si apreciere pentru tot sprijinul pe care ni l-ai acordat, am sa ma opresc aici.

  4. Draga Horatiu,daca cei de la mediu „ii duce” cu presul pe cei revoltati nu stiu daca ar trebui CA COnducerea municipiului sa mearga in instanta,Iar daca ar „fii” ca sora medicala sa se numeacsa doctor atunci si tu te-ai numi profesor univesritar la facultatea de litere.Din pacate vocea poporului este alcatuita in mare parte din oameni ca tine,care nu inteleg ca orice problema nu trebuie tratata intr-o maniera extremista ci trebuie ca intr-o comunitate mica precum Codlea sa se gaseasca solutii la care sa participe cetateni ai municipiului.Este absolut normala si rationala sesizarea la Agentia pentru Protectia Mediului,dar de aici si pana la a afirma ca Protanul trebuie inchis e cale lunga.Eu as fi cerut si informatii referitoare la cantitatea de materie prima care este zilnic procesata in Protan.Atunci putem sa avem o imagine un pic mai clara in ceea ce priveste activitatea unei astfel de fabrici.Am incercat in randurile de mai sus sa fiu cat mai obiectiv cu putinta.Daca dumneavoastra considerati nepotrivita remarca mea,imi cer scuze.

  5. 4592 de contracte cu agenti economici? super felicitari! … de ce nu investesc o parte din castig sa scape Codlea de miros de cadavru??? Ma intreb de ce nu ii da in judecata primaria, sa-i oblige sa puna filtrele necesare sa nu mai polueze olfactiv? Mirosul acesta urat, este din cauza bacteriilor care ajuta la descompunerea cadavrelor, aceste bacterii sunt in aer, le respira fiecare cetatean care trece prin norul de miros!!! cand se vor inbolnavii copii va arta lumea cu degetul spre priomarie ca nu a fost competenta sa opreasca aceasa mizerie, iar primaria va arata cu degetul spre Protan … oare cand se face intradevar ceva???? si ne lasam orbiti de planuri economice a unei intreprinderi … sa puna filtre, iar daca nu au destui bani sa-i imprumute de la banca … inloc sa ne duca cu zaharelul de 100 famili cu loc de munca … tare as vrea sa cunosc bilantul de castig al protanului si cat din acest castig se investeste pur in combaterea poluarii orasului de mirosul infectios!!!!

    • Un asemenea proces ar dura ani de zile, iar conform reglementarilor europene Protan SA isi va alinia tehnologia la standardele cerute pana in 2014. Hai sa nu uitam de procesul dintre primarie si Strandul Codlea, de ani buni, in care nu s-a facut decat rau si s-au pierdut bani de ambele parti. Solutia este retehnologizarea promisa in conditiile in care PROTAN inregistreaza profit.

  6. OS, ai vazut ca nu mai m-am legat de articol … este vorba de faptul ca orasul pute! vin turistii in orasul florilor si al culorilor si ii intampinam cu un buchet de duhoare. ESTE VORBA DE IMAGINEA ORASULUI!!! iar pe langa asta, faptul ca daca cineva spune ceva la adresa protanului se calca pe coarda sentimentala, in care sunt trase 100 de famili care traiesc din salariul protanului etc … ideea este ca: Protan functioneaza defectuos in forama asta de a imprastia bacterii si faptu ca nu functioneaza in castig este demagogie (4592 parteneri de afacei, peste 2000 de consilii locale etc) … dar pana atunci codlenii inghiti putoarea si bacteriile, iar 7000 de famili stau si privesc cum nimeni nu se zbate pentrut UN AER CURAT DE MUNTE (intr-un „oras european”) … toata vara nu s-a putut face un gratar in curte sau in gradina fara sa nu accepte ca e servit cu mirodnii de la Protan. Iar (o parte din) puhoiul de muste pe timpul verii o dataram si Protanului … ca de! musca trage la rahat !!! Iar argumentul cu procesul strandului, chiar nu cred ca se potriveste! nu orice proces este pierdut, inainte de a se dezbate + tu chiar crezi ca Protanul investeste banii intr-un proces (pe care dupa parerea mea il pierde… iti pot da inscris mediul, ca miroase si e nociv) sau investeste in filtre. Citind clauzele Europene poti vedea ca sunt valabile doar in cazul in care NU polueaza cetatenii si nu se fac sesizari(deci unde foarte departe de oras) altfel Protanul trebuie sa ia masuri !!! Primaria ar trebui sa ia masuri de mult! In oras sunt ca. 17000 de alegatori si suntem in campanie electorala, care crezi ca este cel mai bun argument? plantezi o floare si tai pomii, sau scapi orasul de duhoare?

Comments are closed.