Schimbări majore la programul Casa Verde Fotovoltaice. Ce se întâmplă cu subvențiile

0
115 vizualizari
views

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 va beneficia se sume majorate ale subvențiilor, dar crește și numărul de acte ce trebuie să le depui la dosar.

Românii care vor să-și instaleze panouri fotovoltaice cu bani de la stat prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 vor fi obligați să-și monteze și instalații de stocare a electricității. În același timp, valoarea finanțării va crește de la 20.000 de lei/beneficiar la 27.000 – 30.000 de lei, pentru ca oamenii să-și poate finanța și bateriile, a declarat Adrian Corbu, vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Oficialul AFM a precizat că zilele acestea se lucrează împreună cu Ministerul Mediului la stabilirea sumei exacte pe care o poate accesa un beneficiar, urmând ca ghidul să fie publicat săptămâna viitoare.

Estimăm că programul va demara undeva la jumătatea lunii septembrie. Ghidul este finalizat în proporție de 99%, ultimele detalii care au rămas de stabilit sunt legate de valoarea finanțării. Având în vedere că anul acesta vine cu o noutate și anume partea de stocare, vom crește și valoarea finanțării, de la 20.000 de lei, cum a fost anii trecuți, undeva între 27.000 – 30.000 de lei, nu am stabilit încă valoarea finală. Noi am propus suma de 30.000 de lei, dar încă sunt dezbateri. Sperăm ca săptămâna viitoare Ghidul să fie pus în dezbatere publică”, a arătat Corbu.

Așteptările sunt ca cel puțin 60.000 de consumatori își vor instala panouri solare prin Casa Verde Fotovoltaice 2024. Bugetul total al schemei pentru acest an este de 2 miliarde de lei.

Cum se schimbă legea fotovoltaicelor

Și legislația se va modifica: nu se vor mai putea instala panouri fotovoltaice (prin programul Casa Verde Fotovoltaice – n.r.) decât dacă proiectul conține și partea de stocare. Va fi obligatorie instalarea a minimum 3 kV de panouri fotovoltaice și stocarea aferentă pentru acestea”, a mai spus vicepreședintele AFM. Înscrierea în program se va face pe regiuni, ca anii trecuți. Beneficiarii se vor înscrie în aplicația AFM. Potrivit lui Corbu, se ia în calcul ca în acest an să fie alocată câte o singură zi pentru fiecare regiune și nu trei zile, ca anul trecut, întrucât fondurile s-au epuizat din primele minute.

Validarea beneficiarilor va fi făcută de către instalatori, urmând ca AFM să publice lista cu persoanele fizice care au obținut finanțarea și cu cele care au fost respinse. „Noi estimăm că vor fi minimum 60.000 de beneficiari. Aceștia se adaugă la cele 128.000 de persoane care și-au instalat panouri fotovoltaice în programele din perioada 2019-2023, precum și la cele 697 de unități de cult”, a completat responsabilul AFM.

În aprilie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declara că instalarea unor echipamente de stocare a energiei este principala urgență a sistemului energetic național. La finalul lunii iunie, Parlamentul a votat o lege prin care toți prosumatorii din România erau obligați să-și monteze sisteme de stocare, însă președintele Klaus Iohannis a retrimis legea spre reexaminare, încheie sursa citată.

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

LĂSAȚI UN MESAJ