Săptămâna Patimilor 2023. Joia Mare, tradiţii, obiceiuri şi superstiţii

0
203 vizualizari
views

Ce nu este bine să facă românii în ziua în care a avut loc Cina cea de Taină

Joia Mare este a patra zi din Săptămâna Patimilor. În această zi a avut loc Cina cea de Taină, în timpul căreia Iisus Hristos a spălat picioarele ucenicilor săi, a instituit Taina Împărtășaniei și I-a anunțat pe apostoli că printre ei se află vânzătorul Său.

Săptămâna Patimilor 2023. Joia Mare, tradiţii, obiceiuri şi superstiţii. În Joia Mare, cunoscută în popor și sub denumirea de Joia Patimilor, Joia Neagră sau Joimărița, pe lângă Cina cea de Taină, mai sunt prăznuite alte două evenimente: rugăciunea din Grădina Ghetsimani și Vânzarea Domnului.

În Joia Mare, în toate bisericile ortodoxe este săvârșită Denia celor 12 Evanghelii, însă pe lângă importanța religioasă extrem de mare pe care o are această zi, oamenii din mediul rural, în general, păstrează cu sfințenie o serie de obiceiuri și tradiții.

De exemplu, în Joia Mare foarte mulți oameni aprind focul pentru sufletelor celor trecuți în neființă care vin și se așază la streașină. Bătrânii spun că în această zi nu ai voie să mături pentru că se ridică praful și ajunge în gura morților.

Există şi superstiţia conform căreia, în această zi, Joimărița, o zeitate a morţii, le toacă degetele femeilor leneşe. Se crede că Joimăriţa este foarte atentă la serbarea zilei sale şi la respectarea tradiţiilor. Nici bărbații nu scapă de pedeapsa Joimăriţei dacă au fost leneși și nu s-au îngrijit de gospodărie.

În mediul rural, pe timp de iarnă se torc lâna, inul, cânepa, apoi, din acestea, se ţes haine. Lucrul trebuie terminat până la Paşti pentru că de Paşti se îmbracă hainele noi. Haina nouă înseamnă haina de vară. Tot până la Joia Mare trebuie ca gardul să fie refăcut, iar gunoiul din gospodărie adunat şi ars.

De regulă, Joia Mare este ziua dedicată pregătirii cozonacilor şi păştii şi vopsirii ouălor. Se spune că ouăle înroşite în această zi nu se strică tot anul. În plus, există credinţa că ouăle vopsite în Joia Neagră şi mâncate de Paşte apără de necazuri, iar coaja lor, îngropată în pământul păşunilor, apără vitele de deochi.

De asemenea, în Joia Mare se ține post cu mâncare uscată şi este dezlegare la untdelemn.

În unele zone din țară, în această zi se face borşul care va fi, apoi, folosit, la prepararea mâncărurilor pe bază de carne de miel.

Mai mult, în Joia Mare nu se spală haine, existând credinţa că li se vor duce morţilor lături în loc de pomană.

Totodată, în această zi nu se trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca.

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

LĂSAȚI UN MESAJ