Efectul defrisarilor masive din ultimii ani ne afecteaza pe toti, indiferent daca locuim in mijlocul unui oras sau la marginea unei (foste) paduri: poluare, alunecari de teren, schimbari climatice majore. Cu totii contribuim la aceasta distrugere! O persoana consuma anual aproximativ 65 de metri cubi de lemn – transformati in 320 kg hartie. O familie cu patru persoane, consuma circa 12-15 metri/ster pentru incalzirea casei, pe sezonul de iarna. Legea nr. 46/2008 (Codul Silvic) este suficient de restrictiva in ceea ce priveste distrugerea fondului forestier. Bineinteles, ca tara balcanica, totul se opreste in Romania cand e vorba de controlul aplicarii ei.
Eu consider insa ca niciodata prin metode restrictive nu se va rezolva total o problema. Singura rezolvare in totalitate pe care o vad este incercarea de cointeresare a detinatorilor de terenuri ocupate cu paduri sa le mentina macar la nivelul actual prin subventionarea terenurilor cu o suma consistenta pe ha si an. E inutil sa umplem puscariile cu populatia unei tari (nu au putut-o face comunistii si nu o va rezolva nici coana Europa), nici nu ne-am putea permite, la o adica. Propunerea mea este ca certificatul de reducere de emisii CO2 sa fie clar diferentiat si cea mai mare parte a sa sa fie un asa numit CERTIFICAT DE PRODUCERE DE O2, ADICA DE OXIGEN CU AJUTORUL CARORA POSESORII DE PADURI SA POATA TRAI FARA SA FIE NEVOITI SA TAIE PADURILE.
Ce ma calca cel mai tare pe „frunza”, sunt declaratiile unora care spun ca legea ne permite defrisari rase pe suprafete de 3ha, iar suprafata aflata actual in defrisare are doar 2,8 ha. Hai sa defrisam langa suprafata asta inca o suprafata de 2 ha si langa asta inca una si apoi inca una. Impadurirea facandu-se ulterior defrisarii (conform legii) netinand cont de geologia suprafetei defrisate, si daca vine muntele pe noi (si ce daca!) avem primul caz in care vine muntele la Pasa si nu Pasa la munte!
Asa, de sanchi, dati voi un anunt in ziar ca doriti sa cumparati lemne de foc. Va garantez ca in 24 de ore aveti la poarta 10 carute cu 15/20 metri ster, tot lemnul taiat fara autorizatie. Lemn bun, cica, de ars la iarna, cand orice taran cu buturuga la cap va poate garanta ca lemnul de foc da un randament bun la ardere doar dupa cel putin doi ani de depozitare. Nici nu e de mirare ca facand o plimbare iarna pe la noi prin „sat”, ajungi acasa si mirosi ca la usa cortului, toata lumea arde lemne verzi. De unde este lemul asta?
Fara a fi rau, vreau doar sa aduc aminte ca pe strada Brazilor, acum vreo 15 ani nu exista gazul.
Nu stiu daca e mai bine sa latram la cei care taie padurea de sub nasul nostru pe baza legala (categoric in detrimentul orasului) sau mai degraba la cei care fura padurea (categoric in detrimentul orasului).
De aceea, o idee: fiecare dintre cei care participa la actiunile de protest, sa vina cu pomul in buzunar si sa-l planteze. Iar autoritatile Municipiului Codlea sa faca un concurs: cine scrie cel mai frumos slogan pentru apararea padurii si sa-l „planteze” la marginea padurii. Intrebare este ce poti scrie pe o tablie ca hotului sa-i fie jena sa mai taie pomii?
Un cititor fidel
Nu cred ca trebuie sa vina populatia cu pomi. Cei care taie padurea trebuie sa planteze pomi inapoi, asta este obligatia lor. Si cred ca daca se face o defrisare gandita unde se plantesea pomi din nou nu ar fi o problema. Problema este ca se taie fara sa gandeasca ce taie si nu se planteasa pomi la loc. Si asta fac numai din interese private si fac bani cu acesta defrisare. Exista momentan peste tot in romania ca un fel de „mafia lemnului”.
Este anul voluntariatului 🙂 din cate stiu eu Romsilva ofera gratuit puieti pentru reimpaduriri ( nu mai stiu exact in ce conditii ) . Si exista si o componenta de finantare prin Sapard pentru reimpaduriri.
Comments are closed.