Românii s-au dus la primele ore ale dimineții în magazine pentru a-și asigura stocul de produse neperisabile, la mare căutare fiind uleiul, făina, conservele de carne și fasole. Scuza invocată de aceștia este teama de scumpiri, așa că își fac provizii ”să fie”, nu pentru că au neapărat nevoie. În general, românii îți cumpără două baxuri de ulei. Dar există și specimene care pun 5 baxuri în coșul de cumpărături. Cert este că, oricât de mult ar crește prețurile în următoarea perioadă, specialiștii spun că ”investiția” nu se justifică pentru o familie care consumă normal.
Pe fondul crizei economice care bate la ușile țării, cei care își fac un stoc de alimente neperisabile scot din buzunar foarte mulți bani în acest moment, făcând o economie de pentru următoarele luni în medie de 30-40 lei. După cum se poate observa, matematic vorbind, nu este tocmai o afacere, însă efectul de turmă rămâne proverbial la români, așa cum s-a întâmplat și cu benzina. Cine are interesul unui astfel de comportament general, în care se induce psihiză, panică și deseori isterie, este o altă discuție și ține de nivelul de educație al populației.