30 octombrie 2022 a fost cea mai lungă zi a anului, cu 25 de ore, în loc de cele 24 de ore obișnuite. În loc să arate ora 4 a.m., ceasul a indicat ora 3 a.m. în noaptea de sâmbătă spre duminică. Acest lucru se datorează faptului că România trece încă la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie. Cu toate acestea, în martie va avea loc o altă resetare a ceasurilor, înapoi de data aceasta. Multe țări europene au făcut, de asemenea, trecerea la ora de iarnă. Cea de-a noua directivă privind schimbarea orei, adoptată în anii 2000, a asigurat resetarea ceasurilor la ora de iarnă și de vară pe termen nelimitat.
Sistemul orar de iarnă și de vară
Reglarea ceasurilor cu o oră în fiecare toamnă și primăvară este o procedură standard în multe țări din întreaga lume, inclusiv în România. Pe 30 octombrie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, indiferent dacă erai într-un pat cald, într-un club de noapte sau te jucai sloturi aparate gratis la un cazinou online, ați fost surprins să descoperiți că ceasul s-a dat cu o oră înapoi. Deci, trecând la ora de iarnă, obțineți de fapt o oră suplimentară pentru a dormi sau a vă juca. Ca urmare a schimbării, diferența de fus orar din România față de ora medie de la Greenwich este acum GMT +2 în loc de GMT +3, așa cum era înainte de 30 octombrie. Principalul motiv pentru care multe guverne trec la orele de vară și de iarnă este pentru ca oamenii să poată folosi ora de vară mai eficient. Este demn de remarcat faptul că prima schimbare de oră datează din 1916, când în Europa avea loc Primul Război Mondial.
Doi ani mai târziu, Statele Unite ale Americii s-au alăturat tradiției de a muta ceasurile înainte sau înapoi cu o oră. Ora legală de vară a fost aprobată de președintele Reagan la 13 aprilie 1966. 20 de ani mai târziu, președintele Reagan a semnat Legea federală privind ora de vară în Statele Unite, conform căreia perioada dintre echinocțiul de primăvară și echinocțiul de toamnă va fi considerată ora de vară. Adunările Legislative din multe țări au primit, din când în când, proiecte de lege pentru desființarea schimbării orei de iarnă cu cea de vară. Cu toate acestea, majoritatea țărilor din Europa încă implementează DST (ora de iarnă și de vară). Unele dintre țările care au folosit schimbarea sezonieră a orei și care au renunțat în cele din urmă la această practică sunt Japonia, China, India și Singapore.
Impactul timpului de vară și de iarnă asupra sănătății oamenilor
În ceea ce privește argumentele în favoarea trecerii la ora de iarnă și de vară, principalul este că oamenii se pot bucura de lumina naturală pentru o perioadă mai lungă de timp. Acest lucru a fost deosebit de benefic pentru agricultură în urmă cu câteva decenii. Cu toate acestea, în 2017, a fost publicat un studiu al Serviciului de Cercetare al Parlamentului European, afirmând că nu există niciun efect pozitiv al schimbării orelor. Dimpotrivă, trecerea la ora de iarnă și, respectiv, la ora de vară prezintă anumite riscuri pentru sănătatea umană, eficiența agricolă, precum și siguranța rutieră. Datorită schimbării la ora de iarnă, există tulburări ale ceasului biologic, precum și în producerea hormonului de somn melatonină. Acest lucru duce la astenie, reducerea calității somnului, reducerea atenției și eficiența muncii datorită oboselii crescute, precum și creșterea nivelului de stres.
În primele zile după trecerea la ora de iarnă, mulți români prezintă simptome negative, cum ar fi iritabilitatea cauzată de lipsa somnului, astenie și stare generală de rău. Pentru a depăși rapid și fără dureri trecerea la ora de iarnă, oamenii de știință recomandă să vă culcați și să vă treziți la o anumită oră, pentru a schimba mai repede ceasul biologic. Potrivit experților, este nevoie de aproximativ o săptămână pentru a vă adapta la noua oră.
Necesitatea schimbării sezoniere a timpului sub semnul întrebării
În multe țări, ajustarea sezonieră a fost folosită și ca măsură de economisire a energiei. Cu toate acestea, în lumea de astăzi, trecerea la ora de vară nu are același efect asupra industriei energetice ca acum 40-50 de ani. Prin urmare, o serie de țări, inclusiv Africa de Sud și Argentina, au abandonat această practică relativ recent. Cu toate acestea, România continuă să mențină tradiția schimbării sezoniere a orei, în ciuda atitudinii ambivalente a societății. Decizia de a renunța la schimbarea sezonieră a orei a fost adoptată de Parlamentul European în 2019. Cu toate acestea, pentru a intra în vigoare, această decizie trebuie confirmată de parlamentul național, ceea ce nu s-a întâmplat încă. După ce a început să schimbe ceasurile pentru ora de iarnă și de vară în 1932, România aderă la această practică până în prezent.