Români pentru români. Respectul ca proiect de țară

0
710 vizualizari
views

Atunci când un obstacol ne oprește din drum sau atunci când ceva funcționează prost pentru noi, ne dăm seama cât de mult depindem unii de ceilalți. Ne dăm seama că facem parte dintr-un lanț, în care cel de lângă noi ne influențează. Doar că, în loc să încercăm să dăm mână cu mână, pentru a regăsi acel ritm bun, care ne pune în valoare pe fiecare… adesea căutăm veriga slabă. Ne consumăm toată energia blamând veriga slabă, reală sau imaginară.

Campania electorală a partidului din care fac parte se bazeazã pe realizări exprimate în cifre, statistici, grafice, informații cât se poate de obiective. Dar ea nu este despre ce a făcut PSD în actuala guvernare în sănătate, turism, agricultură sau investitii publice și nu este nici despre ce a legiferat PSD pentru pensionari, pentru studenți sau pentru dascăli.

Campania noastră nu este despre PSD. Campania noastra este despre România în timpul guvernării PSD, e despre cum au putut românii să își facă viața mai bună, lor și celorlalți români, având la îndemână măsurile pozitive luate în atât de multe domenii.

E posibil să nu fi făcut nimic mărind salariile lucrătorilor din sectorul public dacă ei, în consecință, nu oferă servicii publice puțin mai bune pentru românii care le sunt ”clienți”.

Salariile motivante ale medicilor sau asistentelor nu înseamnă mai nimic, câtă vreme românii care le sunt pacienți nu simt acel ”puțin mai bine” în calitatea îngrijirii și a interacțiunii din spitale, ambulatorii, urgențe.

Salariile motivante permise prin noua legislație funcționarilor din primării, din ministere, din instituții care asigură ordinea publică, nu înseamnă nimic dacă românii care le solicită informații, autorizații, sau care au nevoie de siguranță pe strada lor nu resimt mai multă deschidere, eficiență sau promptitudine din partea acestor semeni pe care îi numim ”reprezentanți ai statului”.

Salariile mărite în construcții și taxarea salarială redusă pentru acest sector, TVA scăzut la 5% la achiziția de locuințe, schemele de ajutor de stat pentru crearea de noi investiții generatoare de locuri de muncă nu înseamnă nimic, dacă antreprenorii din construcții nu folosesc această facilitate pentru a atrage forța de muncă, pentru a accelera lucrările la infrastructură sau la construcții civile.

Gratuitatea transportului feroviar pentru studenți, sau creditul pentru studii ”Investește în Tine”, derulat de CEC Bank, cu dobândă zero, garanții de la stat și perioadă de grație de 5 ani nu înseamnă nimic dacă tinerii beneficiari nu utilizează aceste instrumente pentru a cunoaște și înțelege mai bine istoria, cultura și potențialul uriaș al acestei țări și al tuturor generațiilor sale.

 

Granturile guvernamentale StartUp Nation însemnând 200000 lei/afacere cu cofinanțare zero, granturi care, pentru 8500 de români, au însemnat deja șansa tranziției de la angajat sau student sau ”corporatist” la proprietarul propriului business, acest program al

Guvernului atât de generos nu înseamnă nimic. Nu înseamnă nimic dacă românii care devin clienții acestor companii nu primesc produse și servicii satisfăcătoare, dacă românii care sunt furnizorii acestor antreprenori nu au parte de o relație comercială corectă sau dacă românii care sunt angajații acestor antreprenori nu găsesc un mediu de lucru bun, motivant.

 

Fondurile aprobate de Guvern prin Programul Național pentru Dezvoltare Locală pentru infrastructura esențială din aproape fiecare localitate a acestei țări nu înseamnă nimic dacă primarii, consilierii locali, funcționarii din instituțiile locale și firmele care sunt contractate nu lucrează corect și susținut pentru a pune în funcțiune rețele de apă potabilă, canalizarea, drumuri astfaltate, școli și  grădinițe renovate sau nou construite.

 

Salariile mărite pentru dascăli, investițiile în clădirile unităților de învățământ, fondurile europene care vin masiv pentru combaterea abandonului școlar, pentru a doua șansă, pentru modernizarea programei școlare și crearea de noi resurse educaționale, inclusiv digitalizarea educației, nu vor însemna nimic fără pasiunea, buna credință a celor care au ales meseria de dascăl, fără profesionalismul funcționarilor din inspectoratele școlare sau fără respectul, luciditatea și activismul părinților tinerei generații care trece azi prin școala românească.

 

TVA-ul pe care Guvernul l-a redus la 5% la servicii de cazare, agrement sau restaurante ori la alimente bio, tichetele de vacanță de 1450 lei care permit unor milioane de români bugetari să se bucure de sejururi turistice în țară, aceleași tichete care însumau doar în 2018 peste 400 milioane de euro și care au ajuns, indirect, la industria turismului românesc – toate acestea pot să nu însemne nimic pentru români dacă, atunci când ei se cazează sau servesc masa la acești operatori turistici sprijiniți, nu primesc servicii mai bune, mai multă curățenie, mai multă ospitalitate.

 

Românii sunt cei care își pot împlini așteptările, dând mână cu mână. Sau pot fi cei care se sabotează unii pe alții, captivi luptei cu ”veriga slabă”. Căci, pacientul de azi care are o urgență medicală, indignat că nu e tratat rapid de un asistent medical al cărui salariu mărit îl consideră nemeritat este, poate, funcționarul de la ghișeu care, ieri, îl certa pe un contribuabil pentru virgula uitată, dintr-un formular.

 

După votul masiv primit de la cetățeni în decembrie 2016, PSD pune în aplicare promisiunile făcute, pas cu pas. Guvernul și Parlamentul au oferit, prin deciziile luate, aproape fiecărei profesii, fiecărei generații, angajatorilor și angajaților deopotrivă, noi oportunități de a contribui fiecare la o Românie mai bună. Pentru unele nevoi, măsurile au fost mai curajoase și mai abrupte, cum sunt măsurile vizând stoparea exodului medicilor, stimularea noilor afaceri sau limitarea costurilor cu creditele. Pentru alte categorii, măsurile necesită un timp mai îndelungat pentru a aduce schimbarea majoră în bine. Programul cu care PSD guvernează între 2016 și 2020 poate pune temelia unei patrii a românilor capabili să își înțeleagă unii altora nevoile și aspirațiile, capabili să lucreze împreună, dincolo de zona unde locuiesc sau de vârstă, dincolo de temperament sau de cum își câștigă traiul.

 

Această Românie, care începe să se respecte pe ea însăși, va putea cere și primi mai mult respect în cadrul Uniunii Europene. În 26 mai 2019 vă invit să credem în România și să cerem un patriotism lucid politicienilor care ne vor reprezenta la Bruxelles.

Roxana Mînzatu
Deputat PSD
Vicepreședinte PSD
Coordonator Departamentul pentru Fonduri Europene PSD

 

Articol comandat de Partidul Social Democrat – PSD
Executat de Zeiden Media Design
CUI mandatar financiar coordonator: 41190008

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic