De ce ZETEA? Pentru că oamenii doresc să își ridice standardele, apreciind produsele de calitate. Joi, 20 octombrie, a avut loc o prezentare de produse marca ZETEA, chiar la Conacul Lu Bebe, noul partener al mărcii. Dar care sunt caracteristicile specifice tuturor produselor distilate după metoda ZETEA, indiferent din ce fruct provin sau după denumirea lor?
- Țuica Zetea de Transilvania 700ml – 50% vol.alc.
- Obținută din prune fermentate, prin tripla distilare la cazane cu foc direct prevăzute cu sisteme de deflegmare simplă de concepție proprie, după metoda ZETEA.
- Controlul distilării, ne referim în special la cea de a treia distilare numită și rectificare de lot, este făcut exclusiv de unul din membrii familiei, urmărindu-se în special parametrii organoleptici specifici produselor ZETEA ( finețe – gust, miros și tărie)
- Totdeauna se are în vedere eliminarea riscurilor de apariție a defectelor distilatelor din fructe, pentru că DA, există acest risc la distilatele din fructe. Vorbim aici în special de conținuturile nedorite cum ar fi metanolul, aldehidele, furfurolul și altele care apar în procesul de fermentare și trebuie eliminate prin procedeul de distilare ca să nu apară în produsul distilat.
- Totodată se urmărește păstrarea discretă a aromei și în special identificarea produselor după gustul remanent în cavitatea bucală care dau nota finală.
- În ce privește culoarea produsului, ea este dată de metoda de învechire, care la rândul ei are anumite elemente ce constituie parte din secret al producătorului. Această culoare merge de la partea de incolor ușor gălbui, galben pai, galben auriu înspre rubiniu funcție de perioada de învechire, butoiul folosit și condițiile de depozitare.
- În final produsul trebuie să fie plăcut la băut și deși cu o tărie care dă senzația de puternic mirositor totuși discret în mirosul persistent.
- În final după servire trebuie ca gustul, deși plăcut, să dispară din cavitatea bucală după o perioadă relativ scurtă de timp și să rămâna senzația de caldură care apare după ce produsul ajunge în stomac, urmată bineînțeles de starea ușor euforică, nu bahică ! J, deoarece acesta este unul din motivele pentru care se servesc aceste produse
- Vinars ZETEA 700ml – 40% vol.alc.
- Acesta face parte dintr-un lot mai vechi, limitat, cu o vechime care îl încadrează în categoria XO-urilor, respectiv o vechime de peste 10 ani și care se obține după aceași metodă ca celelalte distilate din fructe cu precizarea că la origine stau strugurii, mai precis, vinul obținut din aceștia, acești struguri provin din zona centrală a țării.
- Ei pot provenii în loturi viitoare și din alte regiuni viticole ale țării.
- Silvoriu ZETEA 500ml – 21% vol.alc.
- Lichiorul din prune este un lichior atipic, în sensul că are în compoziție un mix perfect între 3 compuși alimentari (după cum este descris și în prezentarea produsului) și anume, Țuica Zetea care dă concentrația alcoolică de 21% vol.alc., extractul din prune sub forma de concentrat și mierea de albine.
- Modul de realizare a acestei combinații este unul aparte care necesită inclusvi o perioadă de maturare, perioadă în care aromele se întrepătrund, produsul se stabilizează, se produc sedimentările după care produsul se filtrează în vederea îmbutelierii. Toate acestea dau acestui produs caracteristici, proprietati unice, fapt sesizbil odată cu consumarea acestuia.
- Acest lichior a ajuns să fie baza în obținerea ciocolatei, sub denumirea lichiorului Silvoriu, respectiv Pralinele SILVORIU.
- Pălinca Zetea 700ml – 40% vol.alc.
- Este obținută dintr-un amestec de fructe tot prin tripla distilare după metoda ZETEA, care nu necesită neapărat perioada de învechire, ea poate fi folosită și pentru obținerea produsului pălincă fiartă, indiferent de denumirile ce le poartă în popor. Noi am zice după termenii moderni “cocktail”.