Sfinții Mărturisitori Ardeleni, cel de al doilea hram al Bisericii Înălțarea Domnului

0
1.724 vizualizari
views

Sfinții Mărturisitori Ardeleni sunt prăznuiți pe 21 octombrie. Aceștia sunt: Visarion Sarai, Sofronie și Oprea Miclăuș, canonizați în 1955 și preoții Ioan din Gales și Moise Măcinic din Sibiel, canonizati în 1992. Au luptat împotriva impunerii confesiunii Greco-catolice.

Visarion Sarai s-a născut în anul 1714 si a primit la botez numele Nicolae. S-a calugarit in 1738 la Manastirea Sfantul Sava. In 1742 ajunge la Manastirea Pakra din Slovenia, iar in ianuarie 1744 vine in Transilvania si incepe lupta pentru apararea Ortodoxiei.

Este arestat pe 26 aprile 1744 de autoritatile imperiale si supus unui interogatoriu cu 44 de intrebari. A fost trimis la inchisoarea din Deva, apoi la cele din Timisoara, Osieck si Raab, iar in cele din urma la celebra inchisoare Kufstein din Muntii Tirolului (Austria), unde a murit ca martir.

Sofronie de la Cioara – a fost preot de mir, iar dupa ce a ramas vaduv, s-a calugarit la Manastirea Cozia. A condus rascoala populara impotriva autoritatilor habsburgice si a Episcopiei Unite de la Blaj care patrona actiunea de dezbinare a Bisericii Ortodoxe Romanesti. In august 1760, Sofronie a convocat un Sinod, in care cerea episcop ortodox, restituirea bisericilor, eliberarea celor inchisi si respectarea libertatii religioase. A murit la o data pe care nu o cunoastem, fie la Manstirea Vierosi, fie la Manastirea Robaia.

Nicolae Oprea Miclaus – originar din Salistea Sibiului, satul Tilisca, a mers de trei ori la Viena pentru a prezenta plangerile romanilor, in 1748, 1749 si 1752. In memoriile prezentate, acestia cereau libertatea credintei ortodoxe si episcop ortodox. A fost arestat in anul 1752 la Viena si dus in inchisoarea de la Custeni, unde a si murit ca marturisitor pentru Ortodoxie.
Ioan din Gales – a inmanat lui Oprea Miclaus un memoriu pe care sa-l adreseze Curtii din Viena si s-a aflat in fruntea miscarii de aparare a Ortodoxiei la Sibiu. A cutreierat mai multe sate si a strans semnaturi prin care credinciosii ardeleni cereau sa li se acorde libertate pentru credinta ortodoxa. Din ordinul Mariei Tereza, ajunge in inchisoarea de la Deva, apoi la Graz si in final la Kufstein. Preotul Ioan a murit dupa anul 1780, de cand dateaza ultima stire despre el.

Moise Macinic – pentru ca a luptat impotriva uniatiei, a fost inchis la Sibiu, timp de 17 luni. La eliberare i s-a cerut sa nu mai slujeasca, ci sa se intretina din munca bratelor. S-a refugiat in Banat, unde s-a intalnit cu Oprea Miclaus. L-a insotit pe acesta in calatoriile sale la Viena si a fost arestat impreuna cu Miclaus. A murit in inchisoarea de la Kufstein.

Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfantului Cuvios Ilarion cel Mare;
– Sfintilor Mucenici Gaie, Dasie si Zotic;
– Sfintilor Mucenici Andrei, Stefan, Pavel şi Petru;
– Sfintei Mucenite Teodota si Socrate, preotul;
– Sfantului Mucenic Eucrat;
– Sfantului Cuvios Filotei;
– Sfantului Cuvios Mucenic Zaharia;
– Sfantului Cuvios Varuh;
– Sfantului Mucenic Azis;
– Sfantului Mucenic Ioan de la Monemvasia (Peloponez).

Sursa: crestinortodox.ro

sfintii_marturisitori_hram_bisericesc_codlea-17 sfintii_marturisitori_hram_bisericesc_codlea-16 sfintii_marturisitori_hram_bisericesc_codlea-15 sfintii_marturisitori_hram_bisericesc_codlea-14 sfintii_marturisitori_hram_bisericesc_codlea-13 sfintii_marturisitori_hram_bisericesc_codlea-8 sfintii_marturisitori_hram_bisericesc_codlea-9 sfintii_marturisitori_hram_bisericesc_codlea-10 sfintii_marturisitori_hram_bisericesc_codlea-11 sfintii_marturisitori_hram_bisericesc_codlea-12 sfintii_marturisitori_hram_bisericesc_codlea-7 sfintii_marturisitori_hram_bisericesc_codlea-6 sfintii_marturisitori_hram_bisericesc_codlea-5 sfintii_marturisitori_hram_bisericesc_codlea-4 sfintii_marturisitori_hram_bisericesc_codlea-3 sfintii_marturisitori_hram_bisericesc_codlea-1 sfintii_marturisitori_hram_bisericesc_codlea-2

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic