Peștera Gang de la Holbav, ascunzătoarea haiducului Bălan

2
4.693 vizualizari
views

Despre haiducul Bălan s-au spus multe povești în care acesta a fost imaginat ca un erou care lua de la bogați și dădea sărmanilor, dar tot atâtea s-au mai născocit despre tâlharul la drumul mare, care a făcut mult rău. Însă bătrânii din localitatea Holbav au dus prin viu grai povestea lui Bălan și a ascunzătorii din spatele Măgurii. Aceștia susțin că Peșterea Gang era locul preferat al haiducului, într-o zonă greu accesibilă la acea vreme, unde nici potera nu se încumeta să îl caute.

Născut la Prundul Bârgăului în primii ani a secolului 20, într-o familie de țărani ardeleni, Bălan a dat dovadă încă din copilărie că este înzestrat cu o fire violentă și inteligență malefică pe care nu ezita să le folosească pentru rezolvarea celor mai mici conflicte. Nu avea prieteni și nici nu își dorea.

Adolescența a fost marcată de moartea pe front a fratelui său Toader, moment care a declanșat revolta tânărului Bălan împotriva condiției sale sociale. În mintea lui se înfiripase ideea de a deveni bogat prin orice mijloace, nu dorea să rămână toată viața legat de munca pământului.

În toamna anului 1922 pleacă de acasă fără o țintă precisă dar pus pe căpătuială.

Partea frumoasă a poveștii apare în momentul în care acesta se îndrăgostește de o fată din Zeiden (Codlea), fată cu stare, pe care părinții nu o lasă plecată de acasă. Se spune că, într-o seară, Bălan a urcat-o în șaua calului și s-a făcut nevăzut. Ajuns în apropiere de peșterea Gang, a dat peste un cioban  a cărui stână adăpostea câțiva poterași deghizați în oieri, și astfel Bălan a trebuit să își lase sloboadă aleasa inimii pentru a scăpa cu viață.

haiducii_muscelului1

Colegul nostru Liviu Mihai, pe urmele legendarului Bălan, haiducul.

Peștera Gang (VIDEO)

Cum și ce a mai făcut haiducul Bălan, citiți accesând link-ul de mai jos:

Haiducul Bălan, adevărata față a unei legende

pestera gang (Copy) pestera gang 2 (Copy)

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

2 COMENTARII

  1. Din pacate nu pot sa impartasesc parerea autorului cu cele scrise mai sus.
    Balan n-a fost haiduc niciodata, ci un ucigas, asasin, criminal. Azi s-ar spune un terorist.
    „Partea frumoasă a poveștii …” este o minciuna curata si ari fii bine de o relatare adevarata.

  2. Mai nou nu se mai poate ajunge la pestera decat cu riscul unei amenzi din partea jandarmilor montani….s-a pus un panou la bifurcatia drumului dinspre Holbav cu atentionarea ca drumul este forestier si au acces doar riveranii , chiar langa cel care ne indica pestera Gang…..o tampenie mai mare nu am vazut…..sa pui un panou turistic langa unul cu interdictie pentru drum….asta-i Romania noastra…plina de prosti.

Comments are closed.