Dupa mai multe controale de rutină, inspectorii DSVA au descoperit la o fabrica de panificatie din judetul Covasna ca pâinea era contaminata. In urma probelor de laborator s-a ajuns la concluzia ca faina continea micotoxină, iar prezenta acestei substante toxice a fost din cauza ca grâul folosit la fabricarea făinii era mucegăit.
Inspectorii DSVSA au actionat in consecinta si au retras de la comericializare 200 kg de faina ce era provenita dintr-un alt judet si peste 300 de bucati de diferite sortimente de paine produse din faina contaminată.
De asemenea, a fost demarata procedura prin Sistemul Rapid de Alertă Națională pentru depistarea altor cumpărători care au folosit făina cu micotoxină și, desigur, retragerea de pe piață a produselor de panificație.
Specialistii DSVSA Covasna spun ca au retras de pe piata tot ce contine paine cu toxine si ca acum cei care doresc sa cumpere paine pot face acest lucru fara niciun fel de grija.
„Am vrut să aducem la cunoştinţa populaţiei că există aşa ceva. Toate produsele au fost retrase de pe piaţă, tot ce era pâine – vorbim despre pâine de 1 kg. Nu putem spune mai multe detalii pentru că există legislaţie care ne interzice. Persoanele care mai au pâine acasă pot să consume liniştiţi pentru că tot ce a fost cu toxine, ar fi ieşit oricum din termen, pentru că acţiunea a fost la mijlocul săptămânii trecute. Tot ce a fost pe piaţă a fost retras, nu a fost cantitate mare. (…) Toată cantitatea de făină şi pâine, dacă a fost fabricată acum aproximativ o săptămână sau poate chiar mai mult, a fost restrasă de pe piaţă, inclusiv făina ca materie primă. La noi în judeţ a fost comercializată o cantitate foarte mică, pentru că s-a comercializat mai mult în judeţul Braşov, iar făina provenea din alt judeţ, nu de la noi. (…) Oamenii pot consuma liniştiţi, am vrut doar să transmitem că pot apărea şi astfel de probleme, nu ca să alarmăm. Dar pentru a produce orice efect asupra organismului ar trebui să se consume zilnic cel puţin o pâine infectată timp îndelungat. Pentru o singură pâine sau câteva felii nu păţeşte nimeni nimic”, a explicat pentru echipa We Radio, directorul DSVSA Covasna, dr. Siko Barabási Sándor.