Nenea Sandu Pruteanu din Codlea împlineşte astăzi 100 de ani

5
2.204 vizualizari
views

Născut la 16 mai 1912,în localitatea Ciuşlea, jud Putna, astăzi judetul Vrancea, fiul lui Dumitru si al Dochiţei Pruteanu, ţărani agricultori care au avut 8 copii, 5 băieţi şi 3 fete. În timpul primului Război Mondial (1916-1918) alături de mulţi consăteni a fost mobilizat pe front, în lupta pentru neatârnarea ţării, familia fiindu-i evacuată din localitate. Localitatea se afla pe linia de apărare, nu departe de Mărăşeşti.

Neculai şi Sandu, doi dintre fii, au fost trimişi la Casa de copii iar mama Dochiţa, evacuată la Tecuci cu surorile Aniţa şi Paraschiva, care s-a născut la scurt timp după evacuare.

La terminarea războiului, tatăl supravieţuitor şi-a adus soţia şi copiii în localitatea de baştină unde n-a mai găsit casa în care locuise, aceasta fiind distrusă, situaţie în care a trebuit să locuiască aproape un an în condiţii improvizate (într-un bordei).

După terminarea şcolii primare Sandu şi-a ajutat părinţii la munca câmpului până la plecarea în armată. În perioada 1934-1936 şi-a satisfăcut stagiul military. După lăsarea la vatră, a tras de învăţarea unei meserii, s-a angajat la IAR Braşov ca muncitor necalificat. Din decembrie anul 1937 s-a stabilit în localitatea Codlea, căsătorindu-se cu Elena Cârstea, codleancă.

Soarta i-a fost crudă pierzându-i pe Elena şi fetiţa nou născută, la naştere.

Sandu s-a simţit legat de Codlea, localitate pe care n-a mai părăsit-o şi s-a recăsătorit cu Maria Adam, alături de care a convieţuit până în 1996, când Maria a trecut în nefiinţă.

Din această căsătorie au rezultat doi copii, Alexandru şi Maria.

În timpul celui de-al doilea Război Mondial a participat la activităţi de menţinere a circulaţiei pe calea ferată dinspre Braşov spre celelalte direcţii, când gara era bombardată şi distrusă parţial, acţiune în care au căzut la datorie mulţi din cei prezenţi. Rănit la picior, a scăpat cu ajutorul medicilor CFR-ului care au intervenit în timp util.

Îşi aminteşte că la Codlea a cunoscut oameni destoinici, corecţi, cu aplecare spre muncă şi credinţă. Astăzi, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani, ne mărturiseşte că iubeşte Codlea şi oamenii acestui oraş.

Interviu Sandu Pruteanu (VIDEO)

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

5 COMENTARII

 1. […] codlea-info.ro Articole […]

 2. La Multi Ani strabunicule,sa ne traiesti,multa sanatate,fericire si toate cele bune!!!Te pupam dulce!

 3. La multi ani ,draga nea Sandu !
  Laudabila postarea ta Ovidiu ,felicitari ! In marea noastra nimicnicie ,cateodata ,uitam de ce avem mai de pret ! Batranii nostri ! Ei care au fost alaturi de noi ,la rau si la bine ,odata cu ” marea trecere ” !
  Nea Sandu ,cel mai in varsta intelept al cetatii ,pe care il cunosc eu ,este un om deosebit ! Cei care il cunosc stiu ca nu scriu cuvinte ieftine !
  Am fost vecin cu dansul ,peste 35 de ani ,timp in care nu stiu sa fi auzit ,vreodata ,un cuvant de jignire de la dansul ,chiar daca ,din gradina lui de la Boris dispareau cele mai bune pere ale copilariei mele ! Ne dojenea discret si ne intelegea ,in bunatatea lui !

  Multa sanatate ,nea Sandu ,adevarat cetatean de onoare al Codlei !

  Romeo Pripis

Comments are closed.