Dumincă, 22 Aprilie, Junii Brașovului îmbrăcați în straie de sărbătoare, au coborât călare pe caii împodobiți cu ciucuri pe strada Mureșenilor care era plină de turiști, dar și oameni ai locului care au asistat cu plăcere la paradă, au aplaudat fiecare grup de juni și au răspuns cu ,,Adevărat a Înviat!” când junii strigau ,,Hristos a Inviat!”
Șapte grupuri de juni au încântat privirile spectatorilor. Primii au coborât ,,Junii Tineri”, urmati de ,,Junii Bătrâni”, ,, Junii Curcani”, ,,Junii Dorobanți”, ,,Junii Brașovecheni”, ,,Junii Roșiori”, ,,Junii Albiori” și, nu în ultimul rând ,,Junițele” purtând costume impresionante.
Istorie și Tradiție: Scheii Brașovului păstrează tradiții fascinante, care depășesc limitele unor simple obiceiuri și sunt mai degrabă ceremonialuri magice care ni se dezvăluie în fiecare an. La Brașov, Sărbătorile Pascale sunt cu totul speciale, pentru că aduc atât bucuria Învierii cât și ritualurile pline de viață, culoare și fast ale Junilor din Schei.
Unici în țară, Junii Brașovului își au rădăcinile în istoria îndepărtată, dar existența lor este strâns legată de lupta pentru independență a românilor. Cele șapte grupuri de juni au ca element comun simbolul național- TRICOLORUL.
Membri celor șapte grupări de juni au fost dintotdeauna români din Schei, care s-au constituit de-a lungul timpului în luptători pentru libertate, dreptate și redobândirea drepturilor istorice în contextul în care cetatea Brașovului era administrată de sași.
Sărbătorile Junilor încep de Buna Vestire, prin ieșirea cu surla și continuă în duminicile de după Paști, când cetele scot fetele la joc. Punctul culminant al festivităților are loc în Duminica Tomii, când se defășoară cel mai important ceremonial. În acestă zi Junii își îmbracă tradiționalele costume pe care le arată lumii în adevărata lor splendoare.
Dupa ce înconjoară statuia eroului necunoscut, li se sfințesc steagurile, junii se încolonează și pornesc parade.
Parada junilor brașoveni s-a desfășurat prin Piața Unirii, Strada Brâncoveanu, Strada G. Barițiu, Strada Mureșenilor, Bulevardul Eroilor, Strada Republicii, Piața Sfatului, Strada Apollonia Hirscher, Strada Poarta Schei, Strada Prundului, Piața Unirii și Pietrele lui Solomon.
Andreea COMAN